Ham maddesi yaygın tahıllara kıyasla daha pahalı olan glutensiz gıdaların fiyatı, son bir yılda yüzde 150 artarak mevcut gıda enflasyonunu solladı. Glutensiz bir ekmek 38 lira iken, kendi ekmeğini yapmak isteyenler için bir paket un 175 liradan satılıyor. Bir paket makarna ise 180 liradan başlayıp 250 liraya kadar çıkıyor. Zincir marketlerde satılan glutensiz atıştırmalıkların en ucuzu ise 40 lira.
#GlutenKahramanmaraş merkezli felaketlerin ardından depremzede çölyaklılar beslenmeleri için gerekli yardımı bekliyor. 10 ilde yaklaşık 28 bin çölyaklı depremzede olduğunu belirten Çölyak Derneği - Ankara Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, “Dernek olarak Ankara’ya gelen çölyaklı depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanacağı bir WhatsApp grubu oluşturduk, bize ulaşarak kendileri için hazırlamış olduğumuz özel kolileri alabilirler” çağrısında bulundu.
#Çölyak DerneğiABB, depremin vurduğu illerde 2 bin 847 personel ve 453 araçla görev yapıyor. İlk günden bu yana arama-kurtarma çalışmalarında enkaz altındakilere el uzatan Ankara İtfaiyesi, K9 köpeklerinin de desteğiyle Hatay’da 308, Kahramanmaraş’ta 112, olmak üzere 420 vatandaşı enkaz altından sağ olarak çıkardı.
#DepremGençlik ve Spor Bakanlığı, bakanlık yurtlarında kalan ve gluten içeren besinleri tüketemeyen çölyaklı öğrenciler için glutensiz ürün paketleri hazırladı. Gönüllü gençler tarafından hazırlanan glutensiz gıda paketleri, ülke genelindeki yurtlara gönderildi.
#Gençlik Ve Spor BakanlığıMayıs ayı Gastronomi adına hareketli başladı diyebiliriz. Bir yandan tüm Türkiye’de festivaller, şenlikler başlarken diğer yandan Türk Mutfağı Haftası tüm yurtta etkinliklerle doruk noktasına ulaştı. Ama size bir önemli etkinlikten daha bahsetmek isterim ki ; Restoran Haftası!
#Ramazan BaşanBİR yandan kendi mesleği olan iç mimarlığı yapar. Öte tarafta ise yeni arayışlara girer. Ve ev aksesuvarları üzerine çalışma başlatır. Aslı Sağgül, yüksek fiyat tablosu nedeniyle bu ilk girişiminde istediği sonucu alamaz. Pandemi nedeniyle eve kapandığı dönemde de bu arayışlarını sürdürür. Bu süreçte yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle İzmir Çeşme’de glutensiz ürün alanındaki boşluğu fark eder. Yönünü mutfağa çeviren Sağgül, sağlıklı fırın felsefesiyle cheesecake ve kurabiyeler sunduğu La Marvie’i kurar. Sağgül’ün hedefinde hem şubeleşmek hem de paketli ürünler var.
#İzmiAntalya'da 8 yıl önce çölyak hastalığı teşhisi konulmasının ardından ekmek, pasta, börek, pide, tatlı, simit gibi hamur ürünleri yiyemeyince, bu rahatsızlığı yaşayanların isteklerini karşılayabilecek 'Çölyak Pastanesi' açan Mürüvet Özel'in (68) hazırladığı glutensiz lahmacun, müşterilerden yoğun ilgi gördü.
#GlutensizBağcılar Belediyesi, gıda alerjisi olarak bilinen çölyak hastalarına üç ayda bir düzenli olarak glütensiz ürün paketi dağıtıyor. Hastaların adreslerine kadar götürülen gıda paketinde makarnadan una, bisküviden hamur işine kadar glüten içermeyen yiyecekler bulunuyor.
#Bağcılar Belediyesi‘Glutensiz diyet’… Son zamanlarda adını ne kadar sık duyuyoruz değil mi? Çölyak, çölyak olmayan gluten duyarlılığı, buğday alerjisi, gluten ataksisi gibi hastalıklarda glutensiz diyet zorunlu bir tedavi yöntemi iken bazı durumlarda kilo vermek, sağlığı geliştirmek gibi inanışlarla edilen bir tercih. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak glutensiz diyet hakkında bilgiler verdi.
#Glutensiz DiyetGluten bir protein ailesidir. Birçok tahıl gluten ailesi proteinleri içerir. Bu tek bir protein değildir. Bir ailedir. Buğdayın, arpanın, çavdarın, kinoanın, pirinçin, çiğ karabuğdayın içinde vardır. Bu bir kategorize etme şeklidir. Bu protein ailesi içinde bir alt aile vardır ki bu da insanlar için toksiktir. Toksik olanlar arpa, buğday ve çavdarda bulunur.
#Glutensiz BeslenmeAfyonkarahisar’da bundan 3 yıl önce oğlunun çölyak hastası olduğunu öğrenen pişmaniye ve met helvası ustası Bülent Kılıçarslan, 2 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından dünyada bir ilk başararak glütensiz pişmaniye ve met helvası üretti. Kılıçarslan, şimdi ise oğlu için ürettiği pişmaniye ve met helvası siparişlerine yetişemiyor.
#ÇölyakÇölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.
#Çölay Hastalığı Nedir?Çölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıGlutensiz beslenme, çölyak hastaları için büyük önem taşıyor. Birçok kişi de glutensiz beslenmeyi zayıflama amacıyla tercih ediyor. Ancak dikkat! Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, glutensiz beslenmenin, zayıflamak amacıyla bilinçsizce uygulanmasının diyabet ve kalp hastalığına zemin hazırlayabileceğini söylüyor. Peki glutensiz diyet zayıflatır mı? İşte glutensiz diyetin faydaları ve zararları...
#Çölyak HastalığıÇölyak hastaları için kritik önem taşıyan glutensiz beslenme, son yıllarda sağlıklı kişilerin de diyetinde yer alıyor. Müzeyyen Çelik, yapılan bilimsel çalışmalara göre, çölyak hastaları için başlıca hatta tek tedavi yöntemi olan glutensiz beslenmenin, sağlık açısından birçok faydası olduğunu belirtirken, buna karşın zayıflamak amacıyla bilinçsizce uygulanmasının diyabet ve kalp hastalığına zemin hazırlayabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, glutensiz diyetin fadalarını anlatırken, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Kansızlığı ÖnlemeÇölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü, ülkemizde ve dünyada değişik etkinlikler ve farkındalık çalışmaları ile hatırlatılmaktadır. Peki, çölyak hastalığı tam olarak nedir?
#Çölyak HastalığıUluslararası Tahıl Bilimi ve Teknolojisi (ICC) Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel, gluten proteinleri hakkında bilgilendirme yaptı ve "Glutensiz ürünler daha iyiymiş, herkesin glutensiz ekmek tüketmesi gerekiyormuş gibi bir yaklaşım var, bu doğru değil. Glutensiz ekmeğin beslenme ve teknolojik kalitesi oldukça düşük" dedi.
#Glutensiz Gıdalar