Marsh Türkiye Genel Müdürü Mert Yücesan, Türkiye’de şirketlerin fon gibi çalıştığını belirterek, “Holdinglerimiz inşaattan girip turizmden çıkıyor. Risk yönetimi tüm dünyada çok önemli bir yere sahip. Ancak, Türkiye’de risk algısı düşük. Uzun vadeli plan yapılmadığı için fabrikalar ek yatırımlarla büyüyor. Risk yönetiminin yeni Türk Ticaret Kanunu’na girmesi iyi oldu” dedi.
Yetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüYASED Başkanı Engin Aksoy, Türkiye’nin yatırımcıların dünyasındaki ‘friendshoring’ listesinde artık daha güçlü olduğunu söyledi. Aksoy, “Programın sonuçları yatırımcıların Türkiye ile ilgili risk beklentilerini aşağı çekti. Nüfus genç, çalışan nüfus güçlü, milli gelir 10 bin doların üzerinde, coğrafya avantajlı... Bütün bu maddelere tik atan dünyada 10 ülke var. Ama belli konularda adımlar atılmalı” diye konuştu.
#YASED2024 Küresel Riskler Raporu’nun sonuçlarını açıklayan Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, “İki yıl için, yapay zekâ kaynaklı dezenformasyon, olağanüstü hava olayları, toplumsal kutuplaşma, siber güvenlik, ülkeler arası silahlı çatışmaların ilk 5 risk olarak belirlendi” dedi.
#Zurich Sigorta2020 yılında GLOBOCAN veri tabanında yayımlanan bilgilere göre Türkiye’de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı sonuçlarına göre ise akciğer kanseri tanısı alanların ancak yüzde 19’u erken evrede teşhis edilebiliyor. 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem sorularımızı yanıtladı:
#Sponsorlu İçerikTicari alacak sigortası şirketi Allianz Trade, bu yıla ilişkin ikinci İflas Raporu’nu açıkladı. Rapora göre küresel ticari iflaslar hızlandı. Bu yıl geçen yıla göre yüzde 6 daha fazla küresel iflas bekleniyor; 2024’te ise artışın yüzde 10’a çıkacağı belirtiliyor. Bir yıl içinde her beş ülkeden üçünde iflaslar pandemi öncesi seviyeye ulaşacak.
#Allianz TradeHürriyet Gazetesi ve TÜGİAD ortaklığında Ankara’da düzenlenen ‘TÜGİAD Ekonomi ve Güncel Dinamikler Platformu’nda, Ticaret Bakanlığı’nın destek ve teşvikleri, ekonomik gelişmeler, enerji maliyet artışları ele alındı. TÜGİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, sanayicinin kendi enerjisini üretmek için kullandığı yerli panelde üretimin henüz yeterli kapasiteye ulaşılmadığını belirterek “Yeterli panel üretilene kadar biz yerli yabancı ayırmadan panele destek verilmesini istiyoruz” dedi.
#TÜGİADPiyasaların yeni gündemi 3. çeyrek bilançoları. Bilanço açıklamaları ABD’de geçen hafta yoğunlaşırken, önümüzdeki haftadan itibaren Borsa İstanbul’da da bu süreç başlayacak. Yılın ilk yarısına ilişkin bilançolar oldukça olumlu gelmişti. Ekonomideki büyümenin korunduğu kabul edilirse, üçüncü çeyrek bilançolarında da yüksek kârlılık gösterecek fazla sayıda şirketlerin olması muhtemeldir. Piyasaların gündemin olağandışı bir gelişme olmaması durumunda bilanço sonuçlarına bağlı olarak hisse bazlı hareketlilik artabilir.
#BorsaGeçtiğimiz haftalarda merkez bankalarının kararları piyasalar tarafından takip edildi. Avrupa Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararlarını açıkladı. Fed Başkanı Powell’ın ‘resesyonda değiliz’ ile faiz artışlarını yavaşlatmaktan söz etmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Powell’ın konuşmasında temkinli ifadeler olsa da piyasalar bardağın dolu tarafını gördü.
#Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası22 Ekim 2020’de, Hürriyet için “Türkiye’deki Girişimcilik Ekosisteminin Durumu” başlıklı bir yazı ile ekosistemi analiz etmiştim. Yazıma “Ülkemizdeki girişimciler, global bir kriz olan Kovid-19 salgınını fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Start-up’lara yatırımlarda son dönemlerde önemli oranda artış görülmesi, yatırımcıların da pandemi sürecinde temkinli davranmak yerine yeni iş alanlarına odaklandıklarının bir göstergesi. Ekosistemin hızla büyümesi ve bu alana ilginin artması oldukça umut verici…” diyerek başlamış ve “…şu anda, Türk girişimcilik ekosistemi ne yazık ki “hiyerarşik, artistik ve kurumsal bir yapıda” … Böyle olunca, fikre değer vermekten, kurucu takıma odaklanıp, bu cevherleri geliştirmeye çalışmaktan ziyade, tüm odak genellikle yatırımcıda oluyor. Girişimcilikte önemli nokta, bir şeyler üretenleri, toplum için fayda sağlamaya çalışanları, problem çözmeye odaklananları bulup, onları desteklemek olmalı. Ben de hayallerinin peşinden koşan, uygulamalarını daha iyi hale getirmek için uykusuz geceler boyunca takım olarak çalışan gençlere, küçük tavsiyeler vermekten; bir kahve ikram edip, ofisimi açarak bile destek olmaktan yanayım…” şeklinde bitirmiştim.
#Ergi ŞenerKripto para birimlerinde toparlanma çabası sürerken; Bitcoin fiyatları 45 bin dolar seviyesini aşarak geçtiğimiz 1 ayın en yüksek seviyesini gördü. Ancak bu artış, kripto paranın yükseliş hareketine başladığı anlamına gelmiyor. Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, kripto para piyasalarında yaşanan gelişmeleri ve takip edilmesi gereken seviyeleri değerlendirdi.
#Kripto Para PiyasalarıCOVID-19 aşılarının hafif yan etkileri olduğu biliniyor. Ancak son araştırmalar, bu yan etkilerin insanların düşündüğü kadar yaygın olmayabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, hissedilen yan etkilerin çoğunun aşıların kendisinden değil, 'nosebo etkisinden' kaynaklanabileceğini söylüyor. İşte detaylar...
#PandemiÇinli teknoloji devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma aylardır ortada yok. Ne haberi çıkıyor ne de fotoğrafı... Peki Ma nerede? Dahası yıllarını spot ışıkları altında geçirmiş Ma'nın bir anda sırra kadem basmasının ardındaki sebep ne? İşte balmumu kanatlarıyla uçarken Güneş'e fazla yaklaşan İkarus misali bir yükseliş ve düşüş hikayesi...
#Jack Ma‘Seaspiracy: Denizlerdeki Komplo’ belgeseli deniz yaşamına dair anlattıklarıyla dikkatleri üzerine çekti. Görüntüler 'Balık yemeyi bırakın' çağrılarının dahi oluşmasına neden oldu. Peki denizler ve okyanuslar çevre kirliliğinden büyük ölçüde nasibini alıyorken Türkiye'de durum nasıl? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SeaspiracyVeeam 2021 Veri Koruma Raporu, COVID-19'un şirketlerin Dijital Dönüşüm (DX) harcamalarını önemli ölçüde etkilediğini ortaya koyuyor. Rapora göre, global çapta şirketlerin yüzde 40’ı ekonomik belirsizliği önümüzdeki 12 ay içinde Dijital Dönüşümün önündeki en büyük engel olarak görüyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl şirketlerin üçte birinin DX girişimlerini yavaşlattığı veya durdurduğu da rapordan çıkan sonuçlar arasında yer alıyor.
#Veeam2020, pandeminin de etkisiyle siber güvenlik sektörü için çok hareketli bir yıl oldu. Siber saldırı sayısı artarken, saldırılar çeşitlendi. Global olarak yıl içinde siber saldırı kaynaklı kayıpların maliyeti 3 trilyon doları aştı. Türkiye de siber saldırıların en çok artış gösterdiği ülkelerden biri oldu. Türkiye’de yılın ilk 10 ayında 102 bini aşkın siber saldırı gerçekleşti. Saldırılar, ağırlıklı olarak teknoloji, e-ticaret, kamu, finans, enerji ve sağlık sektörüne yöneldi.
#TeknolojiSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bursa ziyaretine katıldım, grip aşısıyla ilgili akıllardaki soruları kendisine ilettim. Üretiminden koruma gücüne, ilk aşamada kimlere yapılacağından bu yıl Türkiye’ye kaç doz aşı getirileceğine kadar tüm soruları sabırla yanıtladı...
#YAZARMÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan "Dijitalleşme süreci, iyi değerlendirildiği takdirde birçok avantajı da beraberinde getirecektir. Bilhassa KOBİ'lerimizin dijitalleşmeye yönelik ilgi ve iştahlarının artması durumunda üretimde ciddi bir verimlilik artışı sağlanacaktır" dedi.
#Abdurrahman Kaan