Pandemi süreci sanat piyasasını da etkiledi. Ancak pandemi sürecinin yavaşlamasıyla birlikte küresel çapta sanat eserlerinin satış tutarının da 65.1 milyar dolara çıktığı ifade ediliyor. Sanat piyasasının küresel olaylardan etkilendiğini ifade eden İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Seçkin Georges, “Borsalar, kripto paralar ve emlak piyasasında elde edilen kârların bir kısmı sanata yatırıldı. Böylece toparlanma sağlandı. Ancak şu anda koleksiyonda nadide parçalar bulunan bu dönemde satış yapmayacaktır. Nadir eserler ‘güvenli liman’ olarak kabul ediliyor” dedi.
#YatırımKüresel kriz dünya devi şirketleri bile silerken, global piyasalarda hisse senetleri ve para birimleri yerle bir oldu. Yurtdışını adım adım takip eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da (İMKB) bundan nasibini aldı. Başbakan Tayyip Erdoğan ’Kriz teğet geçti’, ’hamdolsun bizde birşey yok’ derken, İMKB yüzde 51.6 geriledi. Böylece İMKB’de bir yılda 170 milyar dolar uçup gitti.
Küresel mali kriz derinleştikçe global borsalar kan kaybetmeye devam ediyor. Sadece New York Borsası’nda Dow Jones Endeksi’nin yılbaşından bu yana kaybı 8.4 trilyon doları buldu. Bu çöküşten nasibini alan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören hisselerin piyasa değeri ise yılbaşından bu yana geçen 9 ay 10 günde, 153 milyar dolar buharlaştı.
Amerikan Merkez Bankası FED’in AIG operasyonunun piyasalara etkisi oldukça kısa sürdü. FED’in yatırım bankası Lehman Brothers’a sırt çevirirken sigorta şirketi AIG’yi kurtarması, diğer yatırım bankalarına ilişkin endişeleri artırdı. Rusya borsasında işlemlerin durdurulmasıyla birlikte satışlar hızlandı. Güne yüzde 3.5 değer artışı ile başlayan İMKB yüzde 2.99 düştü. Borsa gün içinde yılın en düşük seviyelerini gördü.
ABD’den gelen olumsuz veriler dünya borsalarını sarsarken, İMKB de bundan etkilendi. İMKB gün içinde yüzde 4’e varan düşüş yaşarken, ABD Merkez Bankası’nın, faizleri ’hemen’ indireceği yönündeki beklenti, düşüşün daha fazla olmasını engelledi. Gün sonunda borsa, yüzde 2.5’lik düşüşle 50 binin altına indi.
Çin borsasındaki depremle sarsılan ve Japon yenindeki hızlı değer artışıyla hızlanan global dalgalanma, dünya borsalarının değeri üç günde 2 trilyon dolar azalttı. İMKB ve YTL geçen yılki türbulansta olduğu gibi tüm dünyada en ağır darbeyi aldı.