Güncelleme Tarihi:
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki kan kaybı endeksi eylül ayından bu yana en düşük seviyeye indirdi. Yurtdışı borsalardaki düşüşleri takip eden İMKB, gelen satışlara teslim oldu. Özellikle mali sektöre gelen satışlarla borsa günü yüzde 2.55 kayıpla 49 bin 94 puandan noktaladı.
2008 UĞURSUZ GELDİ
İMKB yıl başından bu yana son derece olumsuz bir performans sergiledi. Global endişelerin vurduğu borsada 16 günlük kayıp 6 bin 444 puan olarak kaydedildi. Hisse senetlerinin sadece bu dönemde değer kaybı ise yüzde 11.5 olarak gerçekleşti.
Borsa 2007 yılında ise yüzde 42.8 değer kazanmış ve dünyanın en çok kazandıran borsaları arasına girmeyi başarmıştı.
DOLAR DA HAREKETLENDİ
Bir süredir piyasadaki gelişmelere tepki vermeyen dolar, bugün uzun uykusundan uyandı. Hafta başında 1.15 YTL'nin altını görerek son 6.5 yılın en düşük seviyelerine gerileyen dolar bugün tekrar 1.17'li seviyeleri gördü. Borsa kapanışında dolar serbest piyasada 1.1650 seviyelerinde el değiştiriyordu.
Piyasada yaşanan hareketliliği Anadolu Ajansı'na değerlendiren Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toğuç, borsada 47 binlere doğru inen bir trend gördüğünü belirterek, bunun altına inip inmeyeceğinin ise ABD büyüme rakamından sonra netleşeceğini kaydetti. Global piyasalar açısından ABD büyüme rakamlarıyla ilgili beklentilerin önemine dikkati çeken Toğuç, bu ortamda FED'in 50 baz puan indirmesinin çözüm olmayacağını söyledi.
Piyasalardaki düzeltmeyi sağlıklı olarak nitelendiren Toğuç, böyle bir düzeltme beklediklerini, yılın 3. ve 4. aylarında da buna benzer bir çalkantı yaşanabileceğini, ancak ondan sonra gelişmekte olan piyasalara ilginin devam edeceğini aktardı. Toğuç, “Çünkü paranın gidecek başka yeri yok. Para ya altına gidecek ya da gelişmekte olan ülkelere...” dedi.
GLOBAL BORSALARIN KABUSU
2008 yılı global borsalar açısından da tam bir kabus oldu. Geçtiğimiz yıl yaşanan mortgage krizine karşın genelde olumlu bir patika izleyen borsalar, 2008'de ise ayakta durmakta zorlanıyor. 2007'den miras kalan krizin artçı sarsıntıları piyasalar üzerinde baskı oluştururken, özellikle ABD ekonomisine yönelik resesyon tartışmaları yatırımcıların moralini bozuyor.
Aslında başlarda resesyon zayıf bir ihtimal olarak görülürken, her geçen gün ve piyasaya gelen her türlü veri bu olasılığı kuvvetlendirmeye başladı. Öyle ki son olarak 'piyasanın maestrosu', yani FED'in eski başkanı Greenspan bile resesyon ihtimalinin yüzde 30'dan yüzde 50'ye yükseldiğini söyleyiverdi. Üstüne dün ABD'de açıklanan perakende verilerinin olumsuz bir görüntü sergilemesi ve ekonominin zayıfladığına işaret etmesi satışların derinleşmesine neden oldu. Ve elbette Citigroup'un açıkladığı tarihi zarar ile Intel'in piyasa kapandıktan sonra gelen kötü bilançosu ortalığı karıştırdı.
Dün ABD borsaları sert satışlara teslim olurken, Dow Jones salı akşamı yüzde 2.17 değer kaybıyla 12 bin 501 puana geriledi. Yaşanan 277 puanlık düşüş 2008'in en büyük düşüşü olarak kayıtlara geçerken, Dow Jones son 9 ayın dibine indi. Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq'ta da durum farklı olmadı. Nasdaq günü daha da kötü bir performansla tamamladı ve yüzde 2.45 değer yitirdi. ABD borsaları çarşamda açılışta da olumsuz bir performans sergiledi.
Piyasayı değerlendiren analistler, kısa vadeli görünümün son derece kötü olduğuna işaret ediyor. Mevcut durumda kaybın devam edecek gibi durduğuna işaret eden analistler, kurtarıcı olarak FED Başkanı Bernanke'nin gözlerinin içine bakıyor. FED'in ocak sonunu beklemeden faiz indirimi yapmasını isteyen yatırımcılar, şimdilik FED simidine sarılmış görünüyor.
ABD'DEKİ DÜŞÜŞ ASYA'YI KÖTÜ ÇARPTI
En büyük ihracat pazarı ABD olan Asya'da da çok sert satışlar geldi. ABD'deki olası bir resesyonun en fazla Asya ülkelerini etkileyecek olduğu düşünülürse, satışların nedenini anlamak zor değil. Salı günü kapalı olan Japonya Borsası, bugün yağmur gibi satışlarla açıldı. Borsalar satış emirleri ile dolarken, Japon Nikkei Endeksi günü yüzde 3.4 kayıpla noktaladı ve Ekim 2005'ten bu yana en düşük seviyesine indi. Ayrıca Nikkei Endeksi, 1970 yılından bu yana en kötü yıl başlangıcını yaşıyor.
Asya'daki düşüş sadece Japonya'yı değil diğer borsaları da vurdu. MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 3.3 değer yitirirken, Hong Kong Hang Seng yüzde 4.3, Singapore Straits Times ise yüzde 2.4 oranında geriledi.
GÜNDEMDE NE VAR?
Piyasalar için en önemli gündem maddesi ABD’deki konut başlangıç rakamları ve Merill Lynch'in bilançosu olacak. Konut verileri gayrimenkul piyasasındaki hareketliliği ve dolayısıyla ABD ekonomisinin canlılığını göstermesi açısından önemli. Hisseleri kriz başladığından bu yana yaklaşık yüzde 40 gerileyen Merrill Lynch'in bilançosu da yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor.