Dünyayı ABD korkusu sardı bizim borsa yüzde 2.55 düştü

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı ABD korkusu sardı bizim borsa yüzde 2.55 düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2008 00:00

ABD’den gelen olumsuz veriler dünya borsalarını sarsarken, İMKB de bundan etkilendi. İMKB gün içinde yüzde 4’e varan düşüş yaşarken, ABD Merkez Bankası’nın, faizleri ’hemen’ indireceği yönündeki beklenti, düşüşün daha fazla olmasını engelledi. Gün sonunda borsa, yüzde 2.5’lik düşüşle 50 binin altına indi.

GLOBAL borsalar şirketlerden gelen zarar rakamları ve ABD ekonomisine yönelik olumsuz sinyal veren verilerle sarsıldı. ABD ekonomisinin resesyona gireceği korkusuyla nefesler tutulurken, piyasa oyuncuları riskten kaçınmak için nakde dönmeye devam etti. Bu korkuyu tetikleyen ABD verileri ise borsaları vurdu. ABD borsalarında yüzde 2’yi aşan kayıplara, dün Asya borsalarındaki yüzde 5’e ulaşan kayıplar eklenince, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tepetaklak oldu. ABD’de enflasyonun 17 yılın en hızlı yükselişini kaydetmesi ile borsalardaki satış hızlanırken, FED’in faizleri "hemen" indireceği söylentisi satışların hızını kesti.

ABD VERİSİ VE CITI SARSTI: ABD’de önceki gün üretici fiyat endeksi ve perakende satış verileri piyasaların moralini alt üst etti. ABD ekonomisine yönelik resesyon (durgunluk) endişeleri tırmanışa geçti. Ayrıca Citigroup’un yüksek riskli mortgage krizi nedeniyle açıkladığı 18 milyar dolarlık aktiflerindeki erime ve 9.8 milyar dolar net zararı piyasanın moralini yerle bir etti. Önceki gün bu haberlerle satışa geçen dünya borsaları Wall Street endekslerinin yüzde 2’den fazla değer kaybetmesinin ardından sert satışlara sahne oldu.

ASYA BORSALARI ÇÖKÜŞTEYDİ: Latin Amerika ve Asya borsalarındaki satış dalgası ise zincirleme etki yarattı. Japon Nikkei endeksi yüzde 3.35 oranında değer kaybederken, Hang Seng Endeksi’nde ise yüzde 5.37’lik çöküş yaşandı. Güne Asya borsalarındaki düşüşle uyanan Avrupa borsalarında da kayıplar yüzde 2’yi aştı.

FED SÖYLENTİSİ, ABD ENFLASYONU: Dün açıklanan ABD TÜFE rakamı da morallerin bozulmasında etken oldu. ABD’de TÜFE 2007 yılı genelinde ise 17 yılın en hızlı yükselişini kaydetti. Tüketici fiyat endeksi 2007’de yüzde 4.1’lik artışla, 1990 yılındaki yüzde 6.1’lik artışın ardından en büyük hızlı yükselişi kaydetmiş oldu. Beklenti ise ABD TÜFE ve çekirdek TÜFE’nin yüzde 0.2 yükselmesi yönündeydi. Tüm bu olumsuz gelişmeler yaşanırken, piyasada, FED’in sürpriz bir şekilde toplandığı ve dün ’hemen şimdi’ yüzde 0.75 oranında bir faiz indirimi yapabileceği söylentisi yayıldı.

İMKB ENDEKSİ 49 BİNE DÜŞTÜ: Global borsalardaki değer kayıpları Türk sermaye piyasasının da canını yaktı. Önceki gün 50 bin puan seviyesine gerileyen endeks dün açılışın ardından hızla yabancı satışlarıyla sarsıldı. Başta bankacılık hisseleri olmak üzere satışlar genele yayıldı. İkinci seansta yüzde 4’ü bulan değer kaybı gerçekleşti. Ancak kapanışa doğru FEd’in faiz indirimi söylentisi ve tepki alımlarıyla satışlar hız kesti. Gün sonunda borsada kayıp yüzde 2.55 olarak gerçekleşti. Endeks günü 49.093 puandan kapattı.

Borsa 16 günde 31 milyar dolar eridi

İSTANBUL
Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), yılbaşından bu yana 6 bin puanın üzerinde kayıp yaşadı. 2007 yılının 287.7 milyar dolar piyasa değeri ile tamamlayan İMKB, 16 günlük süreçte 30.8 milyar dolar eriyerek 256.9 milyar dolarlık piyasa değerine geriledi. 31 Aralık 2007 tarihinde 55.538 puandan kapanan İMKB Ulusal 100 endeksi, 16 günde ise toplam 6.445 puanlık değer kaybıyla dün 49.093 puana kadar indi. Böylece endeks bu seviyede yılbaşından dün kapanışa kadar olan sürede yüzde 11.6 oranında değer kaybetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!