Muğla'da "gladyatörler kenti" olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan 1550 yıl öncesine ait Bizans kilisesinin tabanının mermerleri, kazı ekibi tarafından eski haline kavuşturuluyor.
#Stratonikeia Antik KentiMuğla'nın Yatağan ilçesinde dünyanın en büyük mermer şehri olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'ndeki 2200 yıllık antik tiyatro gün ışığına çıkarılıyor. UNESCO Kültürel Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve ‘Gladyatörler Şehri’ olarak da bilinen Strakonikeia Antik Kenti’nde 12 ay kazı çalışması yürütülüyor.
#Muğla- Burdur'un Gölhisar ilçesinde "Gladyatörler kenti" olarak da bilinen Kibyra Antik Kenti'nde yapılan kazılarda en az bin 800 yıllık olduğu belirtilen "Ludus duodecim scriptorum" (12 işaret oyunu) oyununa rastlandı - MAKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Demirer: - "Yaşamak, gülmek gibi anlamlara gelen 6 harfli kelimelerin bulunmaya çalışıldığı bir oyun. Atılan zarlara göre karelerin üzerinde ilerleniyor"
Türkiye’nin önemli antik kentlerinden biri olan Stratonikeia Antik Kenti nerededir? Stratonikeia Antik Kenti tarihi geçmişi nasıldır? Stratonikeia Antik Kenti efsanesi var mıdır? Stratonikeia Antik Kenti giriş ücreti nedir ve ziyaret saatleri nasıldır? İşte Stratonikeia Antik Kenti hakkında bilgiler.
#StratonikeiaAntik çağların en önemli yerleşim alanlarından biri olan Kibyra, ticaret yollarının merkezi noktasında konumlanarak Likya, Karya, Psidya ve Frigya bölgelerinin kesiştiği alanlarda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Kibyra Antik Kenti nerede? Kibyra Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#KbyraMuğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında 1600 yıllık mozaikler bulundu. Renkli taşlarla yapılan mozaiklerde, geometrik ve bitkisel süslemelerin bulunması dikkat çekerken, bölgedeki çalışmalar sürüyor.
#MuğlaMuğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında 1600 yıllık mozaikler bulundu. Renkli taşlarla yapılan mozaiklerde, geometrik ve bitkisel süslemelerin bulunması dikkat çekerken, bölgedeki çalışmalar sürüyor.
#MozaikDünyanın en büyük mermer kentleri arasında yer alan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 1600 yıllık mozaikler, konservasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılıyor.
#Stratonikeia Antik KentiYatağan’ın Eskihisar köyü sınırları içinde yer alan Stratonikeia’nın en önemli özelliği Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Beylikler, Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden olması. Burası, aşkın ve gladyatörlerin kenti olarak anılıyor. Neden mi? Seleukos Prensi I. Antiokhos, M.Ö. 281 yılından sonra buranın ismini değiştirerek eşinin adını vermiş. Böylelikle aşk uğruna ismi değişen yerleşim, ölümsüz aşkların yaşandığı yer olarak ünlenmiş. Ayrıca, kentte farklı armatura yani sınıflara ait 14 gladyatör mezar steli bulunmuş. Bu nedenle kente gladyatörler şehri de deniliyor.
#İzmirBURDUR müze ve ören yerleriyle her yıl yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Tarihi yıllar öncesine dayanan, onlarca tarihi eseri bünyesinde barındıran Kibyra ve Sagalassos gibi antik kentlerin bulunduğu Burdur, müzeleriyle de ilgi çekiyor. 2019 yılında 249 bin kişiyi ağırlarken, bu yıl pandemi nedeniyle ziyaretçi sayıları azalsa da Burdur'daki müze ve ören yerleri görenleri hayran bırakıyor.
#BurdurBilinen özellikleri dışında henüz keşfedilmeyen güzelliklerle de dolu bir şehir Burdur. Genelde Antalya’ya geçerken yol üzeri uğranan bir yer olsa da önemli antik kentlere ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin Maldivler’i olara bilinen Salda’yı görüp uğruna yollara düşülecek şiş köftesini tadabilirsiniz...
#BurdurMUĞLA'nın Yatağan ilçesindeki bulunan 2 bin yıllık meclis duvarlarında, Roma Dönemi'nde satılan tüm ürünler ile verilen hizmetlerinin karşılığının yazdığı ortaya çıktı. 19 yıl önce bulunan duvardaki yazılar arkeologlar tarafından yeni çözülünce üstünde 2 bin yıllık fiyat listesi olduğu anlaşıldı.
#Muğla“Tarihi ve coğrafyayı en güzel nerede öğrenirim?” diyorsanız, size Assos derim. Milattan önce 7. yüzyıldan beri Midillilerin, Perslerin, Romalıların, Bizanslıların ve Osmanlıların evi olan, tüm hatıralarıyla bugüne gelen kent… Hani şu, Aristo’ya “ben burada evleneceğim” dedirten Assos…
#Assos Gezi Rehberi