''Gladyatörler kenti''nde bin 800 yıllık oyun bulundu

Güncelleme Tarihi:

Gladyatörler kentinde bin 800 yıllık oyun bulundu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2014 12:24

- Burdur'un Gölhisar ilçesinde "Gladyatörler kenti" olarak da bilinen Kibyra Antik Kenti'nde yapılan kazılarda en az bin 800 yıllık olduğu belirtilen "Ludus duodecim scriptorum" (12 işaret oyunu) oyununa rastlandı - MAKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Demirer: - "Yaşamak, gülmek gibi anlamlara gelen 6 harfli kelimelerin bulunmaya çalışıldığı bir oyun. Atılan zarlara göre karelerin üzerinde ilerleniyor"

Haberin Devamı

BURDUR (AA) - GÖKMEN YÜCE - Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde en az bin 800 yıllık olduğu belirtilen Roma dönemine ait "Ludus duodecim scriptorum" isimli 2 oyun bloğu bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı adına başkanlığını Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru'nun yaptığı kazılarda, Kibyra Antik Kenti'nde 2 "Ludus duodecim scriptorum" oyununa rastlandı.

Kibyra Antik Kenti'ndeki kazı ekibinde görevli MAKÜ Gölhisar Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Demirer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentteki agoranın teras caddesindeki kazıların 2007 yılından itibaren sürdürüldüğünü söyledi.

Bu kazılar sırasında "Ludus duodecim scriptorum" oyununun oynandığı iki bloğa rastladıklarını anlatan Demirer, "Bu oyunla ilgili elimizde çok fazla bilgi yok ama oyunun düz bloklar üzerindeki kareler üzerinde zarlarla ve iki kişi ile oynandığını tahmin ediyoruz. Yaşamak, gülmek gibi anlamlara gelen 6 harfli kelimelerin bulunmaya çalışıldığı bir oyun. Atılan zarlara göre karelerin üzerinde ilerleniyor" dedi.

Haberin Devamı

Demirer, Roma dönemine ait oyunun en az bin 800- 2 bin yıllık olduğunu bildiklerini belirtti.

Oyun bloklarının kendi amaçlarının dışında daha sonra başka yapılarda da kullanıldığını anlatan Demirer, şu bilgileri verdi:

"Oyun blokları Kibyra Antik Kenti'ndeki havuz yapısının içinde bulundu. Yani ikinci bir kullanım olduğunu düşünüyoruz. Latince isminden dolayı oyunu Romalılar'a atfediyoruz. Günümüzde nasıl dokuz taş, beş taş oynanıyorsa o da o şekilde merdivenlerin üzerinde oynanıyormuş. İnsanlar agorada bu oyunu oynayarak zaman geçiriyorlarmış."

Demirer, internetten araştırdıkları oyunun hala Avrupa'da kutular içerisinde çocuk oyunu olarak satıldığını öğrendiklerini dile getirdi.

- "Ludus duodecim scriptorum"

Ludus duodecim scriptorum, Roma İmparatorluğu'nda popüler olan tavla benzeri bir oyundur. Bizans'ta oynanan tabula ile Avrupa'da modern tavlaya en yakın örneklerden birini teşkil eder.

Haberin Devamı

Kimi Avrupalı tarihçiler tarafından Eski Mısır'daki senet oyunundan geldiği düşünülse de iki oyun arasında benzerlikleri dışında herhangi bir bağlantı bulunmuyor. Üç zarla oynanan oyunda her oyuncunun tavladaki gibi 15 taşı oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!