Danışmanlık şirketi SEAL’ın, Trendyol için hazırladığı 2018-2021 dönemini kapsayan Trendyol’un Firma Performansına Etkileri Raporu’na göre, 2018 yılında platform satıcılarının yüzde 83’ü esnaf ve KOBİ’lerden oluşurken, 2021 yılında bu oran yüzde 97’ye çıktı.
#KOBİSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "2020 yılında 4'üncü, 5'inci ve 6'ncı bölgeler için düzenlediğimiz yatırım teşvik belgesi sayısı 2008 yılına göre 5 kat artarak 2 bin 679 oldu. Bu belgelerle öngörülen yatırım tutarı 13 kat artışla 54,7 milyar lira, istihdam ise 10 kat artışla 131 bin oldu" dedi.
#Mustafa Varank- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:- "Dünya araç üretiminde 16'ncı sırada, AB'de ise 6'ncı sırada yer alıyoruz. AB'de otobüs ve hafif ticari araç üretiminde birinci, kamyon üretiminde ise ikinci sıradayız. 2015 yılı, otomotiv sektörü için rekorlarla dolu yeni bir yıl olarak tarihe geçti"- "(Otomotiv Strateji Belgesi) Yeni belgemizde temel hedefimiz, yerli marka otomobillerimizi üretmek ve katma değeri yüksek ürünlerle dünya otomotiv pazarında daha fazla söz sahibi olmaktır"
- Bakan Işık:- "Girişimciler için daha fazla sanayi parseli üretmek ve girişimcilerin bu parsellere daha uygun şartlarda ve daha hızlı erişebilmeleri için önemli adımları hayata geçireceğiz"-"Üretim yapılmayan parsel kamulaştırmayla elde edilmişse o kamulaştırmayla elde edildiği için tapu dahi olsa geri alacağız. Her kim OSB'de rant için bir yatırım yapıyorsa onun eli yanacak, bu konuda kararlıyız"-"Küresel düzeye baktığımızda Türkiye, 2013 yılı itibarıyla dünyanın 7'nci, Avrupa’nın ise 2’nci en büyük plastik üreticisi konumundadır"
- "2003'ten bugüne kadar ülkemizde yapılan yabancı yatırım miktarı 165 milyar doları geçti. Sadece 2015 yılında iki seçim geçirmiş olmamıza ve bölgesel riskler çok artmış olmasına rağmen aldığımız yabancı yatırım 16,5 milyar dolar. Bu rakam, Türkiye'ye duyulan güveni açıkça ortaya koymaktadır" - "Dün Bakanlığımızın ve bağlı kuruluşlarımızın toplam 8,7 milyar lira olan bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Biz bu bütçeyi, iş ve yatırım ortamını geliştirmek ve özellikle de Ar-Ge kapasitemizi artırmak için kullanacağız"
- "Bakanlığımız çalışmaları, TÜBİTAK destekleri ve sektöre sağladığımız yatırım teşvikleriyle farklı yatırımcıları bir araya getirerek, 2020 öncesinde yerli marka otomobilimizi ülkemiz ve dünya yollarında görmeyi hedefliyoruz" - "Son aylarda petrol fiyatlarının gerilemesi, Türkiye'ye olumlu yönde katkıda bulunacak. İnen fiyatlar, girdi maliyetlerini azaltarak sanayicimizi daha rekabetçi hale getirecek. Bu durum bir yandan ihracatımızı artırırken bir yandan da düşen petrol fiyatları ile birlikte cari açıkta da ciddi iyileşmeler sağlayacak" - "Ar-Ge'ye verdikleri önemden dolayı otomotiv yan sanayi firmalarımızı kutluyorum"
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kullanıma açılan "Girişimci Bilgi Sistemi" verilerinden hazırladıkları analizin, piyasada yaşanan karlılık sorununu net bir şekilde gözler önüne serdiğini kaydetti.
TÜRKİYE’de girişimcilerin tüm verileri artık Girişimci Bilgi Sistemi’nde (GBS) toplandı. Verilere göre imalat sanayi yüzde 4-5 arasında faaliyet kârlılık oranıyla her ne kadar Almanya’yı geçse de yurtiçinde yüzde 15.5 faaliyet kârlılığına sahip madencilik sektörünü geçemiyor.
Girişimci Bilgi Sistemi’nin çok önemli bir veri haline gelmeye başladığını açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “GBS’ye kayıtlı 965 bin firma 2012 yılını 3.2 trilyon TL’lik ciroyla kapattı. GSB sayesinde çok önemli analizler gerçekleş-tiriyoruz” dedi.
#Nihat ErgünEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Avrupa'nın yaşadığı kriz Avrupa ekonomisinin küçülmesine dolayısıyla Avrupa'da iş yapanların tüm dünyanın pazarlarına daha agresif saldırması sonucunu ortaya çıkardı. Pasta küçülüyor, pay almak isteyen müşteri sayısı artıyor. Şimdi bizim yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili üretim yapmamız gerekiyor” dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan “Türkiye Sanayi Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, makroekonomik alanda sağladıkları güven ve istikrarın üzerinde mikro alanda ihtiyaç duyulan reformları kararlı bir şekilde hayata geçirmenin zamanının geldiğini belirterek, “İşte Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı, mikro alanlardaki reformları gerçekleştirmemizi sağlayacak bir enstrüman olduğu için son derece önemli ve kıymetlidir” dedi.
Capital dergisince düzenlenen “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi” araştırmasında ilk sıralarda yer alan 24 firmaya ödüllerinin verildiği törende konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Önümüzdeki seçim sonrasında kredi notumuzun yatırım yapılabilir seviyeye rahatça çıkacağını söyleyebiliriz. Aslında Türkiye’nin bu seviyeye çok daha önce çıkması gerekirdi; bizden daha kötü olan ülkelerin kredi notu Türkiye’den yüksek durumda” dedi.
TURİZM, Ekonomi, Bilimsel Araştırma Tanıtma Merkezi tarafından Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen "Küresel Finansal Krizin Türkiye’ye Etkileri Çerçevesinde KOBİ’lere Sağlanan ve Sağlanması Gereken Destekler" konulu seminer 6-9 Mart 2009 tarihleri arasında yapıldı.