'İhracatta ikincilik koltuğu ile yetinmek istemiyoruz'

Güncelleme Tarihi:

İhracatta ikincilik koltuğu ile yetinmek istemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2012 09:50

TOBB Türkiye Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, kimya sektöründeki ihracatın, 2011 yılında 16.5 milyar dolara yaklaştığını belirterek ihracatta ikincilik koltuğu ile yetinmek istemediklerine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Erk, cari açığı kapatma potansiyeli bulunan 6 önemli sektörden birinin de kimya olduğuna dikkat çekerek, Türkiye Kimya Sanayi Meclisi bünyesinde kurulan Ar-Ge ve İnovasyon alt komitesi tarafından, ara girdi ithalatı yoğun olan hammaddeler listesinin çıkartılıp, ilgili bakanlıklara, yol göstermesi amacıyla sunulacağını kaydetti.

TOBB Türkiye Kimya Sanayi Meclisi heyeti; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ı makamında ziyaret etti. Müsteşar Aslan’a Bilim ve Teknoloji Bakanlığı kurulması hayallerinin gerçek olduğunu ifade eden TOBB Türkiye Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, kimya sanayinin teknoloji yoğun bir sektör olduğunu hatırlattı ve 100 milyon doları aşan yatırımlara özel teşvik getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Erk, Müsteşar Aslan’a Kimya Sanayi Strateji Belgesi’nin yayınlanmasını beklediklerini aktarırken, Müsteşar Prof. Dr. Ersan Aslan “Bu ay içinde yapılacak EKK’ya sunulabilir. Biz Bakanlık olarak hazırız” ifadesini kullandı.

Erk, kimya sektöründeki ihracatın, 2011 yılında 16.5 milyar dolara yaklaştığını belirterek ihracatta ikincilik koltuğu ile yetinmek istemediklerinin altını çizdi.

GELİŞMİŞ BİR TÜRKİYE İÇİN GELİŞMİŞ BİR KİMYA SANAYİ

Kimya sanayinin yerleşme sorununa işaret eden Erk, sahillere yakın kimya ihtisas sanayi bölgesi oluşturmanın önemine değindi. Timur Erk, “Yeni yatırımların önünü açın. Kimya sanayiyle birlikte ülkemiz gelişsin” dedi.

“DENETİMDE TEKNOKRATLAR EKSİK”

Bakanlık bünyesinde geliştirilen ve idare edilen mevcut Ar-Ge desteği uygulamalarının oldukça iyi ilerlediğine dikkat çeken Erk, 6015 sayılı Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun’da bahsi geçen denetim komisyonunda teknokratların eksikliğine vurgu yaptı.

“AR-GE KÜLTÜRÜ YERLEŞTİRİLMELİ”

Müsteşar Prof. Dr. Ersan Aslan, Türkiye’de 170 üniversite bulunduğu dikkate alındığında, 4 yılda 401 SANTEZ projesi olmasının, yetersiz olarak değerlendirildiğini, ancak Bakanlığa yapılan müracaatlarda 3 kata yakın bir artış gözlendiğini belirtti. Müsteşar Aslan, bu sayının daha da arttırılabilmesi için kurumlara ve üniversitelere Ar-Ge kültürü yerleştirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Müsteşar Aslan, mevcut Ar-Ge sisteminin tekrar değerlendirileceğinden bahsederken “Ar-Ge hizmetleri kapsamında var olan mekanizmayı göz önünde bulundurarak, yeniden tasarım içine gireceğiz” dedi. Bu gelişmeler kapsamındaki SANTEZ projelerinde her bir Bakanlığın proje grubunda öğretim üyelerinin görevlendirileceğini ve bu projelerin akademisyenlerce de inceleneceğini belirten Aslan, “Dışarıdan sisteme bağımsız bir göz mutlaka bakmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

“KİMYA SANAYİ ULUSAL ÖNEM ARZ EDEN ENDÜSTRİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

Konuya ilişkin bir örnek veren AKKÖK İcra Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz da, şirketleri AKSA’da kurulan Ar-Ge Merkezi sayesinde Türkiye’de üretilmeyen 3 yeni ürün teknolojisinin bulunduğunu ve prosesinin kurulduğunu anlattı.

Kimya sanayinin ulusal önem arz eden bir endüstri olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, ülkenin gelişiminde hayati değere sahip bu tür endüstrilerin mutlaka özel teşviklerle desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

TEŞVİK VE YATIRIM ORTAMINI GELİŞTİRME ÇABALARI

Görüşmede Müsteşar Aslan, Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi sorununa değinirken, tarih boyunca kümelenmenin hep gündemde olduğunu, günümüzde de tüm Bakanlıklar nezdinde bu hususta ortak bir çalışma yapıldığını açıkladı. Ceyhan enerji bölgesi çalışmalarının da hızla ilerlediğini belirten Aslan, teşvik ve yatırım ortamı geliştirme çalışmalarının dinamik bir şekilde ilerlediğini ve yakın zamanda sonuçlanacağı belirtti.

Müsteşar Prof. Dr. Aslan sanayi envanteri için Girişimci Bilgi Sistemi çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!