DVD raflarına yeni çıkan filmler arasında günümüzün ruhunu en iyi yakalayanı sanırım Dünyaya Düşen Adam. 1976 tarihli bu bilimkurgu filminde, gezegenindeki iklim değişikliğine çare bulmak için dünyaya uğrayan bir uzaylı rolünde rock yıldızı David Bowie’yi izliyoruz.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü'nde beyaz adacıklar ve kumulları oluşturan hidromanyezit oluşumların gölde en çok oluştuğu kesimlerde su çekilmeleri yaşandığını açıkladı. Dr. Kesici, “Hidromanyezit oluşumlarının düzensiz ve gerçekleşemez olması ve bunun sonucunda beyaz adacıkların oluşamaması, kararması belirlenmiştir" dedi.
#Salda GölüUzaylıların varlığına ilişkin spekülasyonlar sık sık internette gündem oluyor. Son olarak Kolombiya'da bulunduğu iddia edilen bir iskeletle ilgili paylaşım, meraklıları heyecanlandırdı.
#KolombiyaTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştireceği ‘Extremophyte' adlı deneyde kullanacağı Tuz Gölünde yetişen ‘Schrenkiella parvula' bitkisi merak konusu oldu. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Bağcı, daha önce özellikle Tuz Gölünde yaptıkları floristik ve endemikle ilgili bazı çalışmalarda Schrenkiella parvula'yı gördüklerini, tuza ve bazı zor şartlardaki susuzluk, toprak özelliği gibi, abiyotik strese karşı oldukça dayanıklı bir bitki olduğunu söyledi.
#Alper GezeravcıTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve ve 3 takım arkadaşını taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, deney çalışmalarına başladı. Tuz Gölü bitkisi uzayda test ediliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışmalarına başlanılan ilk deney EXTREMOPHYTE oldu. İşte deneyin detayları...
#Alper GezeravcıPek çok gökbilimci artık evrenin başka yerlerinde yaşam olup olmadığını sorgulamıyor. Bunun yerine yaşamı "ne zaman bulacağımızın" yanıtını arıyor. Birçok bilim insanı önümüzdeki birkaç yıl içinde, Dünya dışı yaşamın izlerini keşfedeceğimiz konusunda iyimser.
#Uzayİnsanlığın geri kalanı ile aynı kaderi yaşamak istemiyorlar! Teknoloji milyarderleri, yaptıkları toplantılarda hayatta kalma stratejilerini birbirleriyle paylaşıyor. İlk başta bir bilim kurgu filminin senaryo toplantısını andıran bu buluşmalarda; çevresel felaketler, toplumsal ayaklanmalar, salgın hastalıklar ve nükleer felaketin ardından olası kurtuluş senaryoları uzun uzadıya masaya yatırılıyor. İşte Silikon Vadisi zenginlerinin 'kıyamet' planları...
#Teknoloji Patronlarıİnsanların inançlarına baktığımız zaman birçok farklı inanç sistemi olduğunu görebiliriz. Her toplumda farklı bir inanç olması oldukça doğaldır. Tabi farklı inançların olması çeşitli dinler ortaya çıkmasına neden olmuştur. Sabiilik nedir? Neye tapar? Ne zaman ortaya çıkmıştır? Sabiilik hakkında bilgiler nelerdir detayları ile derledik.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tüm yapı sektörüne ve vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Bakanlık olarak binalarımızda su israfını engellemeye yönelik gerekli düzenlemeleri yaptık. Yapı sektörümüz projelerini su depolama ve debi kontrolüne dair yaptığımız bu değişikliklere uygun bir şekilde tasarlamalıdır. Milletimizden ricamız; suyumuzu korumayı millî bir mesele olarak görmeleridir. Bu görev bizim çocuklarımıza borcumuz, vatanımıza borcumuzdur.” dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tüm yapı sektörüne ve vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Bakanlık olarak binalarımızda su israfını engellemeye yönelik gerekli düzenlemeleri yaptık. Yapı sektörümüz projelerini su depolama ve debi kontrolüne dair yaptığımız bu değişikliklere uygun bir şekilde tasarlamalıdır. Milletimizden ricamız; suyumuzu korumayı millî bir mesele olarak görmeleridir. Bu görev bizim çocuklarımıza borcumuz, vatanımıza borcumuzdur.” dedi.
#Murat Kurumİnsanlık tarihinin belki de en önemli giysilerinden elde sadece dört adet kaldı. Bu nedenle NASA harıl harıl yeni uzay giysisi geliştirmeye çalışıyor. Bu girişimlerin faturası da oldukça büyük. Peki böyle bir zamanda bu kadar büyük bir masrafa gerçekten ihtiyaç var mı? Tüm detaylar haberimizde...
#NASAOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makina ve İnovasyon Topluluğu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren farklı bölümlerden 25 öğrencinin yer aldığı METU Rover (İnsansız kara aracı) projesi, Avrupanın en prestijli uzay ve robotik yarışması olan European Rover Challenge 2020'de 'en iyi bilim insanları' özel ödülünü aldı.
#Orta Doğu Teknik ÜniversitesiODTÜ Makina ve İnovasyon Topluluğu, METU Rover Projesi’yle, European Rover Challenge 2020’de ‘En İyi Bilim İnsanları’ ödülüne layık görüldü. Takım Lideri Arda Özarslan, “Ülkemizi robotik ve uzay alanında kendi araçlarımızı üreterek daha iyi yerlere getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
#Pelin ÜZEK KILIÇ-Harun ÖZALP/DHAOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makina ve İnovasyon Topluluğu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren farklı bölümlerden 25 öğrencinin yer aldığı METU Rover (İnsansız kara aracı) projesi, Avrupa´nın en prestijli uzay ve robotik yarışması olan European Rover Challenge 2020´de 'en iyi bilim insanları' özel ödülünü aldı.
#EğitimÜzerinde yaşadığımız gezegen dünyadır. Dünya'nın yapısını, yaşamı bilmek için de oldukça önemlidir. Dünya farklı katmanlardan oluşan bir gezegendir. Bu sebeple her öğrencinin üzerinde yaşadığımız dünya ile ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. 3. Sınıf Fen Bilimleri dersi çerçevesinde de dünya ile ilgili kazanımlar bulunmaktadır. 3. Sınıf Fen Bilimleri dersi dünyanın yapısı konu anlatım ile ilgili detayları yazımızda derledik.
#3. Sınıf Fen Bilimleri Dünya'nın Yapısı Konu Anlatımı