Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir’in kaldırım çalışmalarını denetlediği sırada çekilen videosuna sadece engelliler değil her kesimden tepki yağdı. O videoda Başkan Demir “Engelli yolu ne olacak?” diye soran vatandaşa “Onları kolundan tutar götürürüz, her yol bitti engelli yolu mu kaldı?” cevabını veriyor. Yani bu edilecek laf mı? Yıllardır asıl engel ‘sizsiniz!’ diyor, zihniyet vurgusu yapıyor, hayatın her alanında ‘Biz de varız’ diye bağırıyorlar. Hiç mi duymadınız? Önce engellileri, sonra da belki bir özür diler ya da en azından ‘Yanlış anlaşıldım’ der diye Başkan Demir’i aradım. O sustu, engelliler ise ateş püskürdü.
#Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir“Kampüste iyilik var” sloganıyla öğrencisinden mezununa, çalışanından akademisyenine bir araya gelerek kurduğu gönüllülük hareketini sürdüren Yaşar Üniversitesi, COVİD-19 salgını döneminde de herkesi kapsayacak birçok iyiliğe imza atıyor. Binin üzerinde öğrenci ve mezun, evlerinde kalmak zorunda olanlara yardım etmekten uzaktan ders vermeye, sokak hayvanlarını beslemekten kitap seslendirmeye kadar bu süreçte aktif olarak yer aldı.
#GETEMTürk Telekom'un Telefon Kütüphanesi projesi, görme engellilerin sesli kitap ve sanat eserlerine ücretsiz erişebilmelerine imkân sağlarken, İlaç Barkodu Okuma ve Para Tanıma gibi uygulamalarıyla görme engellilerin hayatını kolaylaştırıyor. Günışığı projesi sayesinde az gören çocuklar akranları ile birlikte kaynaştırma eğitimine devam edebiliyor.
#Görme EngelliGörme engellilerin daha fazla sesli kitaba ulaşmasını sağlamak amacıyla 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nde, Türk Telekom çalışanlarının katılımıyla başlatılan Kitaplara Ses Ver kampanyası sona erdi. Kitap Hediye Günü kapsamında paylaşılan sonuçlara göre, 20 bin sayfa kitap seslendirilerek Telefon Kütüphanesi’ne eklendi.
#Görme EngelliTürk Telekom tarafından 10 yıl önce hayata geçirilen Telefon Kütüphanesi uygulamasında bulunan içeriklerin bugüne kadar 13 milyon dakika dinlendiği açıklandı. Kütüphanede en çok beğenilen ve dinlenen eser ise Dostoyevskinin Suç ve Ceza isimli kitabı oldu.
#TelefonTürk Telekom’un ‘herkes için erişilebilir iletişim’ anlayışıyla 10 yıl önce hayata geçirdiği Telefon Kütüphanesi uygulaması, kitapların görme engellilere ulaşan sesi oldu. Kütüphane Haftası kapsamında paylaşılan bilgiye göre Telefon Kütüphanesi’ndeki içerikler bugüne kadar 13 milyon dakika dinlenirken, en çok beğenilen ve dinlenen Dostoyevski’nin Suç ve Ceza isimli kitabı oldu.
#Türk TelekomBoğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) Direktörü Engin Yılmaz, görme engelliler için gönüllü okuyucuların seslendirdiği sesli kitaplarla pandemi sürecinde hizmet vermeye devam ettiklerini belirterek, "GETEM'de 2 binin üzerinde kitap seslendiren kayıtlı gönüllü okuyucumuz var. Sadece Türkiye'den değil dünyadan da gönüllü okuyucularımız bulunuyor." dedi.
#Sesli Kitapİstanbul’da bir grup lise öğrencisi, bir sosyal sorumluluk projesine imza atma hedefiyle görme engelli öğrenciler için sınav test kitabı seslendirmeye başladı. Proje okulların önce tatil olması, sonra da uzaktan eğitime geçmesiyle aksamadı. Öğrenciler evden de olsa başladıkları işi bitirmeyi başardılar.
#ÖğrenciFulya Akkaya... Müthiş biri o. Şapka çıkarıyorum. Ve avuçlarım patlayıncaya kadar alkışlıyorum. Görme engelli ama 2017’deki üniversite sınavında, 5 dalda Türkiye birincisi oldu. Türkçe-Matematik dalında birinci oldu, kendi dalı olmayan Türkçe-Sosyal’de de birinci oldu. Ve Boğaziçi Ekonomi’yi kazandı. Şimdi 2. sınıfa geçti. Ben onu Tuluhan Tekelioğlu’nun “Güç Sensin” belgeselinde tanıdım, çok etkilendim, röportaj yapmak istedim. Gerçekten şahane bir genç kadınla tanıştım. Bu ülkede Fulya’ların artması dileğiyle. Akkaya ailesi gibi ailelerin de artması dileğiyle. Fulya’nın bu kadar başarılı ve mutlu bir genç kız olmasının en önemli sebebi ailesi. Tüm aile bireylerini, en çok da annesini avuçlarım patlayıncaya kadar alkışlıyorum ve sizi Fulya’yla baş başa bırakıyorum...
#Fulya Akkaya- Engelsiz Erişim Derneği, görme engellilerin sandık başında refakatçisiz oy verebilmeleri için Boğaziçi Üniversitesi’yle sınırlı sayıda özel şablon hazırladı. Geçen iki seçimde bu şablon kullanıldı. Yerel seçimler için YSK özel şablona izin verdi ancak ’Ben bastırmam’ dedi.
#Gazetehaberleri''Bir gün, herkesle aynı anda erişilebilir biçimde, Her filmi izleyinceye, Her kitabı okuyuncaya,Her eğitim kurumuna engelsizce girinceye,Üretime eşit katılıncaya, İmzalarımızı bağımsızca atıncaya, Oyumuzu tek başına verinceye, Her yazılım, donanım ve web sayfasını dolu dolu kullanıncaya, Her cadde, sokak ve mekânı özgürce gezinceye, Tüm yaşamı eşit, erişilebilir, engelsiz kılıncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz.”
#Engelsiz YaşamBeyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali, bu yıl 5’inci kez Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Yerleşkesi’nde 12-13 Ekim’de düzenleniyor. ‘Erişebiliyorsam eşit hayat, al bastonu eline bağımsızlığı tat’ temalı bu yılki festivalde, farkındalık ve erişilebilirlik stantları ziyaret edilebiliyor.
#Boğaziçi ÜniversitesiTürkiye’de kitap okuma oranı, 2017’nin TÜİK verilerine göre günde bir dakika. UNESCO verilerine göre bu bakımdan dünyada 86. sıradayız. Yani, okumuyoruz. Zamansızlıktan okumuyoruz, sevmediğimizden okumuyoruz, alışkanlık edinmediğimizden okumuyoruz... Peki dinliyor muyuz? Sesli kitaplar, dünyada da Türkiye’de de kitap okumayanlara yeni bir çözüm olarak sunuluyor. Sayıları gün geçtikçe artan sesli kitap uygulamalarını araştırdık.
#Gazi Mustafa Kemal AtatürkTürk Telekom görme engelliler için yepyeni dünyaların kapılarını açan ve görme engelli kitapseverlerin telefondan dinleyebileceği yaklaşık 2000 sesli kitabın bulunduğu ‘Telefon Kütüphanesi’ uygulamasındaki arşivini gönüllülerin katkılarıyla zenginleştiriyor. Diş Hekimi Mehtap Tolu da son bir yılda toplam 20 kitaba ses vererek Telefon Kütüphanesi için bir yılda 6 bin sayfa kitap okuyarak projeye ciddi bir katkı sağladı.
#Türk Telekom‘Bireysellik, mahremiyet ve bağımsızlık’ sloganıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali’ Boğaziçi Üniversitesi’nde başladı. Etkinlikte birbirinden renkli stantlar yanında seminer ve söyleşiler yapılıyor, sürpriz uygulamalar ziyaretçilere tanıtılıyor.
#Boğaziçi ÜniversitesiBoğaziçi Üniversitesi’nde “Duy, Dokun, Kokla, Gerçeği Çokla” sloganıyla bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali, dopdolu ve rengârenk içeriğiyle 14 Ekim’de başlıyor.
#Boğaziçi Üniversitesi