Güncelleme Tarihi:
MANİSA İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi'nin "İyiliğe Var mısın Projesi" kapsamında okullardaki engelli öğrenciler için "Sesim Kitap Olsun" projesi hayata gecirildi. Faaliyet kapsamında Yunusemre ile Şehzadeler İlçesi'ndeki okullardaki gönüllü öğrencilerin görme engelli arkadaşlarına ders kitaplarını ve hikaye kitaplarını okumalarında yardımcı olacağı bildirildi.
Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi tarafından öğrencilere iyilik, kardeşlik ve paylaşma duygusunu aşılamak amacıyla "İyiliğe Var mısın Projesi" hayata geçirildi. Proje çerçevesinde ilk olarak görme engelli öğrencilere destek olmak amacıyla "Sesim Kitap Olsun" adı altında etkinlik düzenlendi. Etkinlik, Fatih Anadolu Lisesi'nde Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Şengül, Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzmanı Dr. Ümit Atman ve görme engelli öğrencilerin katıldığı törenle başladı.
"GÖRME ENGELLİLER İÇİN TEKNOLOJİYİ VERİMLİ HALE GETİREBİLİRİZ"
Törende konuşan Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, görme engellilerin toplumda önemli sıkıntılar yaşadığını belirtip, "Sağlıklı bireylerin görevinin engellilerin yaşadığı sıkıntıları en aza indirmek olduğunu söyledi. Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Dernekbaş, teknolojinin özellikle görme engelliler için verimli hale getirilebileceğini dile getirip, "Günümüz gençleri ise teknolojiyi çok iyi bilmekte ve teknolojik aletlerle çok uzun zaman geçirmektedir. Bu durum gençlerin çevresi ile olan sosyal ilişkilerini azaltmaktadır. Gençlerin bilgisayar, tablet ve cep telefonu ile geçirdikleri sürenin verimli kullanılması ve çevrelerinde yaşamları daha zor olan öğrencilere yardım etmesi hem görme engeli öğrencilere hem de genç lise öğrencilerimize büyük kazanımlar sağlayacaktır. Kısacası, gençlerimiz teknoloji görme engellilerimiz için verimli hale getirebilirler" diye konuştu.
Görme engelli öğrenciler için uygulamaya konan faaliyet hakkında bilgi veren Dernekbaş, "Faaliyet kapsamında ilk olarak Yunusemre ile Şehzadeler İlçeleri'ndeki okullarımızda görme engelli öğrencilerimizin hayatına yardımcı olacak Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı'na (GETEM) ulaşmaları sağlanacak. Öğrencilerimiz GETEM'e ait internet üzerindeki Sesli Kütüphane'den ders kitaplarını sesli olarak duyabilecekler, hikaye ve romanları sesli olarak dinleyebilecek. Projemizin en önemli özelliğinden birisi de okullarımızdaki gönüllü öğrencilerimiz görme engelli arkadaşlarına ders kitaplarını okuyarak destek verecek olması. Böylece birbirleriyle olan bağları gelişirken, bir taraftan da birbirlerinin derslerine yardımcı olacaklar. Gönüllü öğrencilerimiz, ayrıca talebe göre görme engelli öğrencilerimize hikaye veya romanda okuyacak" dedi. Dernekbaş, "Sesim Kitap Olsun" faaliyetinin bu yılki eğitim-öğretim yılı sonuna kadar devam edeceğini dile getirdi. Faaliyet kapsamında ayrıca gönüllü öğrencilerin bazı ders kitaplarını görme engelli öğrenciler için sesli olarak elektronik ortama kaydedeceği belirtildi.
Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman, da engellilerin toplumda yaşadığı sıkıntılar ve çözümleri konularını görsel olarak görme engelli öğrencilere anlattı. Anlatımın ardından İl Milli Eğitim Müdürü Dernekbaş, 12 görme engelli öğrenciye sesli kol saati hediye etti.
İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF