TÜİK verilerine göre Türkiye’de yaşlı nüfusun 2023 yılına kadar yüzde 10,2’lik bir oranla artış göstereceğini savunan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, hızlı yaşlanma olarak tanımlanan ‘gri tsunami’nin geldiğini belirterek, “Avrupa ülkelerinin 100 yıla yakın bir sürede yaşadığı dönüşümü biz 20 yıllık bir sürede yaşıyoruz. Bu da dünyanın en hızlı yaşlanan ülkelerinden olduğumuz anlamına geliyor” diye konuştu.
#GerontolojiUzun ömürlü olmak, sağlıklı yaşlanmak herkesin hayali. Son dönemde bu alanda yapılan araştırmalar, beslenmenin ömrü uzatmakta en önemli unsurlardan biri olduğunu gösteriyor. Peki nasıl bir beslenme? O sorunun cevabını da dünyanın en tanınmış uzun ömür araştırmacılarından biri verdi.
#Uzun ÖmürÜniversite bölümlerinden biri de Gerontoloji bölümüdür. Gerontoloji bölümü nedir? Gerontoloji bölümü mezunu ne iş yapar? Gerontoloji bölümü kaç yıllıktır? Gerontoloji bölümü mezunu iş olanakları ve iş imkânları nedir? Gerontoloji bölümünü okumak için ne gerekir? İşte gerontoloji bölümü ile ilgili detaylar.
#Gerontoloji Bölümü Nedir ?Maydanoz, enginar, kereviz karaciğer dostu olan, vücuttan artık maddelerin atılmasını hızlandıran, karaciğeri temizleyen sebzelerdir. Haftada 1 defa da ormanlık alanlarda uzun yürüyüşler yaparak, mis gibi temiz hava soluyarak, taze meyveler, sebzeler tüketerek detox'un en güzelini yapmış olursunuz. "İlla ki alkali su içeceğim" derseniz, internetten reklamlarla abartılmış ürünleri almayın. 2 litre suya 1 çay kaşığı karbonat karıştırıp içebilirsiniz. ‘Alkali su’ diye size satılan şey budur.
#Alkali SuYaşlılık ve yaşlanmanın bilimi olarak literatürde yer alan Gerontoloji bölümü, Nobel ödüllü Rus bilim insanı İlja Metschnikow tarafından ilk defa kullanılmış ve daha sonra başta ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bir çok üniversitede bölüm olarak okutulmaya başlanmıştır.
#GerontolojiAkdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan ile ekibi 15 yıldır Türkiye’nin yaşlanma atlasını çıkarmaya çalışıyor. Tufan ve ekibi, GEROATLAS adını verdikleri projenin dördüncü etabı için Türkiye’yi dolaştı, binlerce insanla görüştü, onlara sorular yöneltti, veriler derledi. Araştırma, Türkiye’nin insanlarının nasıl yaşlandığını göstermeyi hedefliyor. Ortalama ömür beklentisi yükseliyor ama sağlıklı ve zinde bir şekilde yaşlanıyor muyuz? Bu yörelere gittik, sakinleriyle konuştuk, nasıl yaşadıklarını ve yaşlandıklarını onlardan dinledik.
#Uzun YaşamÇok acayip bir bilimadamı Aubrey de Grey. Spekülasyon yapmaktan hiç çekinmiyor. Son derece normal bir şey söylermiş gibi, "Sonsuza kadar yaşamak mümkün, çözeceğim bu işi" diyor. "Herhalde hafiften sıyırmış" diyebilir, ciddiye almayabilirsiniz. Ama dünyadaki önemli biyologlar ve tıp adamlarının hepsi, fikirlerine tamamıyla katılmasa da kesinlikle ciddiye alıyor onu. Tezlerini çürütemiyorlar.