Geçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca hastalığı yeniden gündemde. İngiltere'deki uzmanlar boğmaca salgınının son 40 yılın en kötüsü olabileceği konusunda endişeli. Peki vakalar neden bu kadar arttı? Ülkemizde durum ne? Prof. Dr. Gökhan Aydemir ve Prof. Dr. Ümit Savaşçı ile konuştuk.
#Boğmacaİnsanlardan farelere ve zürafalara kadar memelilerin yaşlanma süreçlerini inceleyen bilim insanları insan yaşam süresinin sırrını çözme yolunda ilerliyor. Yapılan son araştırma bir türün ömrü ne kadar uzun olursa mutasyonların meydana gelme hızının o kadar yavaş olduğunu keşfetti.
#İnsan ÖmrüKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, aşı adaletsizliği ve aşıya ulaşamamanın etkili olduğu Güney Afrika, Hindistan ya da Brezilya gibi ülkelerde yeni varyantların ortaya çıkmasının bir tesadüf olmadığını belirterek, " Yüzde 95'i aşılanmamış ülkelerde bu varyantların ortaya çıktığını görüyoruz. Özellikle Afrika aşılanmadan pandeminin dünya genelinde biteceğini düşünmek bence bir hayal" dedi.
#KoronavirüsKoronavirüsün çeşitli mutasyonlarına diğer ülkelerde ortaya çıktıktan sonra Türkiye'de de rastlanıyor. Karadeniz Bölgesi'ndeki vaka sayılarının diğer bölgelere göre yüksek olması da virüsün Türkiye özgü mutasyonunun olup olmadığı konusunda soru işaretlerine neden oldu. Peki koronavirüsün Türkiye mutasyonu mevcut mu? Konuyla ilgili merak edilenleri uzmanlara sorduk.
#MutasyonSağlık Bakanlığı'nın Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilerine göre, 8- 14 Şubat 2021 tarihleri arasında Covid-19 vaka sayılarının nüfusa oranla en yüksek olduğu iller sıralamasında ilk 5 ilin yer aldığı Karadeniz için 'mutasyon virüs' uyarısı yapıldı. İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika gibi çok sayıda varyantı bulunan Covid-19'un Karadeniz’e özgü bir mutasyon beklentisinin düşük olmakla birlikte risk oluşturabileceğine dikkat çeken uzmanlar, genetik takibin yapılmasını önerdi.
#KaradenizViral varyant özellikleri, mutasyon virüs vakasının ülkemizde görülmesinin ardından gündeme geldi. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bu mutasyon sayıları giderek artmaya devam ediyor ama vaka sayılarında önemli oranda bir etkisinin şu an olmadığını görüyoruz." dedi. Birkaç yeni mutasyona sahip bir virüsle ortaya çıkan 'varyant'ta virüsün insan hücrelerine daha kolay tutunabildiği uzmanlar tarafından bildiriliyor. Peki, koronavirüs varyantı nedir? İşte, koronavirüs varyantı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Mutasyon Virüs NedirSağlık Bakanı Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından sonrası Türkiye'de 196 kişide virüsün İngiltere mutasyonuna rastlandığını, 3 kişide de Güney Afrika ve Brezilya varyantı görüldüğünü açıkladı. Koca, Türkiye'de İngiltere'deki mutasyonlar dışında Güney Afrika varyantı ve Brezilya varyantı ile karşılaşıldığını açıkladı. Bu açıklama ardından varyant terimi yeniden gündem oldu. Peki, viral varyant ne demek? İşte koronavirüste yeni varyantların özellikleri...
#Viral Varyant Ne DemekBilim insanları koronovirüs mutasyonu sonucu ortaya çıkan yeni varyantla ilgili art arda açıklamalarda bulunuyor. Yeni varyant hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışmalar hızla devam ediyor, ancak hala pek çok belirsizlik var. İngiltere'de tespit edilen bu yeni varyantla ilgili en korkutucu iddia, çok daha hızla yayılıyor olması. Peki, varyant ne demek? Koronavirüsün yeni varyantı ne anlama geliyor? İşte koronavirüsün yeni varyantıyla ilgili açıklamalar…
#Varyant Ne DemekTürk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, yaklaşık 43 bin kişiye ulaşan gönüllü aşılamaları ile dünyanın en büyük Faz 3 klinik araştırmalarından biri olan ve sonuca en yakın aşılardan biri olarak görülen Alman BionTech firmasında geliştirilen Kovid-19 aşısı hakkında Demirören Haber Ajansı (DHA)'na konuştu. Prof. Dr. Uğur Şahin, "Ocak ayında Avrupa ve ABD'de aşının ilk birkaç milyon dozluk dağıtımını planlanıyoruz" dedi. Her şey yolunda giderse 2021 yılı bitmeden yaklaşık 1,5 milyar doz aşı üretilecek ve dünyanın her yerine dağıtımı için çalışılacak. Prof. Dr. Şahin, Sağlık Bakanlığı ile yapılacak protokol çerçevesinde 2021'in ilk 3 ayı içinde Türkiye'nin de ihtiyacı kadar aşı dozunu karşılamak istediklerini belirtti.
#Prof. Dr. Uğur Şahinİşte bu sorunun neredeyse tam cevabı dünyanın en ünlü tıp dergilerinden biri ola Science dergisinde yayınlandı. Bu durum uzmanlar arasında tartışma yarattı. Science dergisinde kuş gribinin insanlarda nasıl salgın haline geldiğini gösteren yeni bir araştırmanın sonuçları yayımlandı.