genel sağlık haberleri sayfasında genel sağlık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 60094 genel sağlık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ciltte görmeye aşina olduğumuz benler ve çiller kimi zaman zararsız görünse de kontrolden çıktığı an tehlikenin de sinyalini vermeye başlıyor. Özellikle de benlerin sayısı 50’yi geçtiğinde mutlaka doktora gösterilmelidir. Çünkü masum olarak görünen benler cilt kanserinin habercisi olabilir Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Züleyha Kadehçi, konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Cilt KanseriKalsiyum ve fosfor başta olmak üzere vitamin ve mineral yönünden zengin bir içecek olan süt, sağlıklı bir yaşam için gerekli besin öğelerinden biri olarak kabul ediliyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, süt tüketimi hakkında tavsiyelerde bulundu.
#Genel SağlıkModern şehir hayatı, yoğun iş temposu, sosyal medya derken ‘anne yemeğini’ unuttuk. Hatta zamane çocukları evde pişeni değil, fast food veya hazır paketli gıdaları tercih ediyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara İsmailoğlu, anne yemeklerinin sağlık için daha faydalı olduğunu söyledi. Peki, o sağlıklı yemekler neler? İşte listesi…
#Dengeli BeslenmeKan şekeri ayarının bozulması, oruç tutan şeker hastaları için pek çok rahatsızlığa yol açabiliyor. Bu nedenle diyabet hastalarının Ramazan ayında beslenme düzeni ve fiziksel aktiviteler konusunda bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, diyabet hastalarına önemli önerilerde bulundu.
#Genel SağlıkBahar aylarıyla birlikte başlayan polen alerjileri; gözlerde yanma ve yaşarma, burun akıntısı, hapşırık, geçmeyen öksürük, kaşıntı, ciltte kızarıklıklar ve nefes almada güçlük ile kendini hissettiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı sizler için anlattı.
#Alerjik ReaksiyonDünyada kalp hastalıklarından sonra en büyük ölüm nedeni olarak karşımıza kanser çıkıyor. Bu noktada kanserojen maddeleri etkisiz hale getiren ve kansere karşı kalkan oluşturan C vitamini önemini bir kat daha arttırıyor. C vitamininin antibiyotik ile kombine edilerek verildiğinde kanser tedevisinde etkin olarak kullanılıyor. Koruyucu Tıp Uzmanı Ali Fuat Aytekin, bu yöntemin dünya çapında yayılmaya başladığına dikkat çekti.
#Genel SağlıkAni hava değişimleri yaşadığımız şu günlerde bazen hazırlık yakalanıyoruz. Mevsim geçişlerinde kolaylıkla rahatsızlanabiliyorsanız yapmanız gerekenler oldukça basit. Bağışıklık sisteminiz güçlü ise bu havalar sizi yıldıramaz. İşte bağışıklık sisteminizi güçlendirecek 3 ana besin.
#Mevsim HastalıklarıHer şeyi yapmakta özgür olduğumuzu sandığımız yaşlarda aslında beslenme konusunda özgür değiliz. Gençlik evresini atlatmış yetişkinlik evresinin zirvesindeyken yaşlılık evremizin rahat geçmesi için çabalamamız gerek. İşte 30 yaşından sonra asla yememeniz gereken 10 besin…
#30 Yaş SendromuHalk arasında ‘Sara hastalığı’ olarak bilinen epilepsi, merkezi sinir sisteminden kaynaklanan ve bilinen bir sebebe bağlı olmaksızın tekrarlayan nöbetlerle ortaya çıkan nörolojik bir hastalık. Peki epilepsi hastalarının hayatını kabusa dönüştürebilen yanlış bilgiler neler? Nöroloji Uzmanı Dr. Ayla Sifoğlu epilepsi hakkında toplumda doğru sanılan yanlışları anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#Genel SağlıkRinoplasti , buruna kalıcı şekil verme, estetik olarak burun şeklini değiştirme anlamını taşır.Tıbbi olarak estetik burun ameliyatı anlamına gelir.Bu ameliyat burun iskeleti ve yumuşak dokularının yeniden şekillenerek yüze göre uyumlu ve orantılı bir hale getirilmesidir.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Mehmet AKDAĞ konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Genel SağlıkÇoğu zaman yorgun ve sinirli olmayı gün içinde yaşadığınız bir olaya, mevsim geçişlerine veya hayat telaşına bağlarız. Ancak fizyolojik olduğu kadar ruhsal olarak da kişiler üzerinde olumsuz etkiler bırakan Subakut tiroidi, kimi zaman sinirli olmanın ilk sebebi olabiliyor. Daha birçok problemi beraberinde getiren bu hastalığı İç Hastalıkları Uzmanı Ayşegül Navdar anlatıyor.
#Genel SağlıkÜcretsiz izin döneminde, çalışanlar fiili olarak çalışmadıkları için sosyal güvenlik primi (sigorta primi) yatırılmıyor. Ancak bu dönemde sigorta primleri ödenmediği için çalışanın sigortalılık gün sayısında eksilme oluyor. Ücretsiz izin süresince işveren sigorta primi ödemez ve çalışanın sağlık sigortası ile emeklilik primleri yatmıyor. Özellikle COVID-19 döneminde kullanılan kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteği gibi desteklerde ise belirli gün sayısı kadar genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanıyordu. Fakat normal koşullarda ücretsiz izinli olan çalışan için böyle bir ödeme yapılmıyor. Peki, Özel sektörde ve memurlarda ücretsiz izinde sigorta yatar mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Özel SektörBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiMeme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türü olarak kabul ediliyor ve bu hastalığın erken teşhisi ve kişiye özel tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınması mümkün hale gelebiliyor. AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, doğru ve zamanında tanı ile tedaviye başlamanın hastaların tedavi sürecindeki başarısı için kritik olduğunu vurguluyor.
#Sponsorlu İçerikBinlerce yıl önce yaşamış insan kalıntılarından elde edilen diş örneklerinden antik DNA elde edip analizini gerçekleştiren Dr. Gülşah Merve Kılınç geliştirdiği proje ve çalışmalarla pek çok kişiye ilham oluyor. Antik DNA yöntemiyle hastalıkların binlerce yıllık kökenine inildiğini aktaran Dr. Kılınç,“Ağız mikrobiyatasının evrimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak, modern sağlık sorunlarıyla daha etkili mücadele yöntemleri geliştirebiliriz” dedi.
#Antik DNATek öğün beslenme, tıpkı aralıklı oruç gibi son yıllarda oldukça popüler oldu. OMAD (One Meal a Day) diyeti, bir gün içinde tek bir öğün almak anlamına gelir. Bu diyetin, metabolik hızı artırarak kilo vermeyi desteklediği, insülin düzeylerini ve genel sağlık durumunu iyileştirmeye yönelik birçok potansiyel faydası olduğuna inanılıyor ancak bu konuda yapılan araştırmalar çok sınırlı ve az sayıda. Buna rağmen bu beslenme tarzı ile kendini daha sağlıklı hisseden pek çok kişi var.
#Tek Öğün BeslenmeTek ayak üzerinde durma, denge ve koordine yeteneklerimiz hakkında önemli bilgiler verebilir. Yaşlandıkça denge yeteneğimiz genellikle azalır, çünkü kas kuvveti ve esneklik gibi faktörler değişir. Dengede durma süreniz, genel sağlık durumunuz, fiziksel kondisyonunuz ve biyolojik yaşınız hakkında değerli bilgiler sunabilir. Bu testi düzenli olarak yaparak, denge yeteneğinizi ve dolayısıyla genel sağlığınızı kontrol edebilirsiniz.
#Denge TestiPlastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikNüfusun tamamı için zorunlu olan genel sağlık sigortası borcunu ödemeyen 9 milyon kişi 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayabilir. Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için ise 1 Ocak 2025’e kadar borcun ödenmesi gerekiyor, aksi halde borçlar ciddi şekilde artıyor. Ancak her yıl olduğu gibi bu yılın sonunda da af çıkabilir. İşte genel sağlık sigortası prim borçlarıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları...
#SGKGenel Sağlık Sigortası (GSS) borcu sorgulama ekranı, vatandaşların gündeminde yer alıyor. GSS, Türkiye'de ikamet eden ve çalışmayan vatandaşlar, 18 yaşından büyük öğrenciler, emekliler ve 65 yaşından büyük olanlar için zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda olan kişiler, sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödeyerek GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. 1 Ocak itibariyle ise bu borcu yatırmayanların ücretsiz sağlık hakkından yararlanamayacağı ifade ediliyor. Peki, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu e-Devletten nasıl sorgulanır? GSS borcu nereden öğrenilir? İşte, e-Devlet T.C No ile GSS borcu sorgulama ve öğrenme ekranı!
#GSS Borcu SorgulamaEkol Hastanesi’nden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Süleyman Çakmak, kapalı burun estetiğinin günümüzde en fazla tercih edilen ameliyat tekniklerinden biri olduğunu söyledi. Her iki burun deliğinin içinde açılan ufak kesilerle burundaki sorunların giderildiğini kaydeden Çakmak, açık teknik burun estetiği ile yapılabilecek her şeyin kapalı rinoplasti ile gerçekleştirilebildiğini vurguladı.
#1Sağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#Bağırsak2025-2027 yıllarını kapsayan yeni Orta Vadeli Program’ın (OVP) içerdiği emeklilerle ilgili düzenlemeler netleşmeye başladı. Edinilen bilgilere göre, ekonomi bürokrasisi sosyal güvenlik sisteminde dengeyi sağlamak için birçok seçeneği masaya yatırdı. Tartışılan öneriler arasında çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası alınması formülü öne çıktı. Yetkililere göre, alternatif seçenekler de tartışılıyor.
#Genel Sağlık Sigortası‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#SağlıkGenel Sağlık Sigortası (GSS) borcu sorgulama ekranı, vatandaşların gündeminde yer alıyor. GSS, Türkiye'de ikamet eden ve çalışmayan vatandaşlar, 18 yaşından büyük öğrenciler, emekliler ve 65 yaşından büyük olanlar için zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda olan kişiler, sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödeyerek GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Peki, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu e-Devletten nasıl sorgulanır? GSS borcu nereden öğrenilir? İşte, e-Devlet T.C no ile GSS borcu sorgulama ve öğrenme ekranı!
#GSS Borcu SorgulamaGSS, "Genel Sağlık Sigortası" kısaltmasıdır ve Türkiye'de yürürlükte olan bir sosyal güvenlik sistemidir. GSS, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak ve sağlık harcamalarını azaltmak amacıyla uygulanmaktadır. Peki, prim borcu nedir, GSS tespiti nasıl ve neye göre yapılıyor? İşte, GSS tespiti ve detayları
#Gss