Güncelleme Tarihi:
Burun kanaması burun içi kısmını döşeyen örtünün herhangi bir alanından kaynaklanabilir. İnsanların %60’ında en az bir defa burun kanaması görülür. Genellikle kendiliğinden durabileceği gibi bazen hayatı tehdit eden durumlara da yol açabilir. Çocuk yaşlarda ve 50 yaş üstü kişilerde daha fazla görülür. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Burun ön kısım damarlarından kaynaklanan kanamalara ön kanamalar, burun arka damarlarından kaynaklanan kanamalara arka kanamalar denir.
Burnumuz neden kanar?
Çocuk yaşlarda daha çok ön burun kanamaları; ileri yaşlarda, damar sertliği ya da hipertansiyonu olan kişilerde daha çok arka burun kanamaları görülür. Burun kanamalarının büyük kısmı, burnun ön bölümünde bulunan kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı olur. Sıklıkla kuru ve sıcak iklimlerde burun içerisini döşeyen örtünün kuruması ve tahriş olması sonucunda ortaya çıkar.
Çocuklarda burun ile oynama ve hatta ufak dokunuşla dahi kanayabilir. Bu tip kanamalarda kanamanın kontrolü kolaydır, kendiliğinden bile durabilir.
Arka burun kanamaları, sıklıkla orta ve ileri yaşlarda ve özellikle hipertansiyon hastalığı olanlarda veya burun ve yüz yaralanmalarında görülür. Burnun içinde arka üst bölgelerden kanama olur ve şiddeti burun ön kanamalarına göre daha fazladır ve sıklıkla geniz ve burundan aynı anda kan gelir. Kanamanın kontrolü zordur, hastaneyi yatışı ve ekstra işlemler gerektirir. Burun kanamalarının nedeni;
Burun kanaması olan kişi ne zaman doktora başvurmalıdır?
Burun kanamasına doğru müdahale çok önemli!
Kanaması olan kişiyi sakinleştirmeye çalışın. Stres ve korku hali tansiyonu yükselterek kanamanın şiddetini artırabilir. Baş hafifçe öne doğru eğilmeli kanamanın mideye gitmesi engellenmelidir. Burnun kıkırdak olan ön kısmını tamamen kavrayacak şekilde başparmak ve işaret parmaklarıyla 5 dakika kadar burun sıkılmalıdır. Bu yolla burun kanamalarının büyük kısmı durur. Durmayan kanamalar içinse acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Burun kanamalarının kesin çözümü sebebinin ortaya konularak ona yönelik tedavinin yapılması ile olur. Kanamanın durmadığı ön burun kanamalarında sınırlı bir tampon veya küçük bir müdahale ile damar pıhtılaştırılarak kanama durdurulabilir. Kanama durmuşsa, tampon alındıktan sonra çoğu kez yumuşatıcı ve yara iyileştirici krem veya merhemler önerilir. Tekrarlayan burun kanamalarında mutlaka Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Endoskopik muayene yöntemiyle burun içerisindeki kanama yeri belirlenebilir. Böylece kanamaya yol açan damarlar kimyasal veya elektrikli aletler ile yakılabilir. Kanamaya yol açan sebep burun eğriliği, burun eti gibi sebepler ise bunlara yönelik cerrahi işlemler uygulanır. Burun boşluklarında yerleşik bir tümörden şüphelenildiğinde biyopsi alınmalı ve gerekli tedavi yapılmalıdır. Arka burun kanamalarında burun arkasına kadar ulaşıp kanama alanına bası uygulayan özel tamponlar yerleştirilir.
KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Mücahit Altınışık
Â