Milyonlarca adayın geleceğini belirleyecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu sona erdi. Adaylar dün, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve üçüncü oturum Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girdi ve uzun bir hazırlık sürecinin ardından kritik dönemeci geride bıraktı.
#YKSYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 9 Haziran’da düzenlendi. AYT’ye 2 milyon 19 bin 709 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 180 dakika sürdü. AYT’de adaylara Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler 1 testinde 40, sosyal bilimler 2 testinde 40, matematik testinde 40, fen bilimleri testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru soruldu. Uzmanlar bu yılki AYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#Uzmanlar AYT Sorularını DeğerlendirdiMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu dün 2 milyon 573 bin 156 adayın başvurduğu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 338 bin 14 kişinin başvurduğu Yabancı Dil Testi (YDT) ile tamamlandı. Uzmanlara göre sınav orta zorluktaydı, sonuçları ‘matematik’ belirleyecek.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıUzmanlara göre TYT testi genel olarak kolaydı. Matematikte soruların uzun metinli olması zamanı iyi kullanan adaya avantaj sağladı. Türkçe, tarih ve fizik dersleri ise daha zorlayıcıydı. Özellikle eleyici ve çeldirici soruların yoğunlukta olduğu Türkçe, sınavın seçiciliğini ortaya koydu...
#TYTYükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandı. Uzmanlara göre; sınavda analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorulara yer verildi. Genel olarak sınav müfredata uygun ve özenle hazırlanmış olarak yorumlandı.
#TYTHayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:
#UzmanlarDünya Ekonomik Forumu, Geleceğin Meslekleri (Future Job of 2020) raporu, 10 yıllık gelecek projeksiyonlarında bugün icra edilen mesleklerin %40’ının yok olacağını öngörüyor. Değişimin hayatımızdaki en önemli belirleyici olduğu çağımızda, çocuklarımızı geleceğe hazırlamak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Yaşadıkları dünyada seyirci olarak değil, yön veren, donanımlı karakterler olarak var olmaları için onlara nasıl bir eğitim sunmalıyız? İşte çağın gereksinimlerine göre bilimin ışığında şekillenen kusursuz eğitim sisteminin olmazsa olmaz 5 prensibi!
#Sponsorlu İçerikLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın ardından her yıl olduğu gibi soruların zorluk derecesi uzmanlar tarafından yorumlanıyor. Eğitim kurumlarının ilgili birimleri soruları analiz edip bu yılki sınavın değerlendirmesini yaptı. İşte uzman kurumlardan bu yılki sınavın detaylı analizi.
#LGSAdrese dayalı lise sorgulama ekranı, 2021 LGS kapsamında ter döken pek çok öğrenci için kritik bir önem arz ediyor. Öğrencilerin LGS tercihleri kapsamında muhakkak yer vereceği adrese dayalı liseler, ikametin en yakınındaki okulu ifade edecek. Peki, MEB tarafından adrese dayalı lise sorgulama 2021 ekranı ne zaman açılacak?
#Adrese DayalıSon yıllarda internetin en fazla konuşulan kişilerinden olan Bryan Johnson, kendini ölümsüz kılmak amacıyla oluşturduğu akıl almaz beslenme ve sağlık rutiniyle gündemden düşmüyor. Kendi bedeni üzerinde yapabileceği deneylerin sonuna gelen Johnson, programını daha fazla kişiye açtı ve çok kısa sürede büyük ilgi gördü. Peki bilim insanları ve doktorların eleştiri ve uyarılarına konu olan bu programda ne var? Neden tüm uyarılara rağmen Johnson'ın protokolünü bu kadar popüler oldu?
#Bryan JohnsonYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıUsta çevirmen ve eleştirmen Seçkin Selvi’nin yaşamını, yakın dönem Türkiye tarihiyle birlikte anlatan, Zeynep Miraç imzalı ‘Seçkin/Ödünsüz Bir Yaşam’; sadece kültür hayatına büyük emek vermiş bir insanı değil, adeta maceraperest bir roman kahramanını çıkarıyor karşımıza.
#Seçkin SelviHaldun Boysan kimdir? Usta oyuncu Haldun Boysan dizi çekimleri için bulunduğu Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Boysan'ın ölüm haberi büyük üzüntü ile karşılandı. "Maria ile Mustafa" adlı dizinin çekimleri sırasında yaşamını yitiren Haldun Boysan Kurtlar Vadisi'nde 'Tombalacı' lakabıyla geniş bir izleyici kitlesine ulaşmıştı. Kara Melek, Çılgın Bediş, Gülbeyaz, Merhamet gibi bir döneme damga vuran dizilerde rol alan usta oyuncu en son internette yayınlanan Alef dizisinde Nejat karakterini canlandırmıştı. İşte, usta oyuncu Haldun Boysan'ın biyografisi ve hayatıyla ilgili bilgiler...
#Haldun Boysan KimdirYKS'nin ilk oturumu olan TYT'de adaylara toplam 120 soru yöneltildi ve 165 dakika süre verildi. Sınav sonrasında bazı adaylar Türkçe sorularının uzun olduğunu, bazıları ise matematikte zorlandıklarını söyleseler de genel görüş soruların kolay olduğu doğrultusundaydı. Peki eğitim uzmanları ne diyor. TYT'de sorulan 120 soruyu inceleyen eğitim uzmanlarının değerlendirmeleri şöyle:
#YksHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#Ankademi