Gelenek haberleri sayfasında Gelenek hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11661 Gelenek haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İlki 20 Şubat'ta havaya, ikincisi ise 27 Şubat'ta suya düşen baharın müjdecisi cemrenin sonuncusu bugün toprağa düştü. Şubat ayında başlayan ve Mart ayının ilk haftası tamamlanan hava olayının üç evresi de tamamlanmış oldu. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik üçüncü Cemre'nin toprağa düşmesi ile birlikte önümüzdeki süreçte hava sıcaklığının hissedilir derecede artış göstereceğini söyledi.
#CemreBolu'da 20 yılı aşkındır Ramazan'da vatandaşları sahura kaldıran davulcu Erkan Babat, Ramazan davulculuğunun yalnızca bir gelenek olmadığını, aynı zamanda gençler için önemli bir ek gelir kaynağı olduğunu ifade etti.
#Ramazan DavulcusuDenizcilik eğitimi veren Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olan öğrenciler, asırlık geleneğe uyup üniformalarıyla İstanbul Boğazı’na atladı. Geleneğe göre öğrenciler üniformalarını ıslatmadan denizciliğe adım atamıyor...
#Ziya Kalkavan Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiBursa'da, 69 yıl önce Mehmet Ali Güneş tarafından kurulan Aşıklar Kahvesi'nde, masa oyunları oynanması ve sohbet edilmesi yasak. Sadece saz çalınıp, türkü söylenen Aşıklar Kahvesi, Türk halk müziği sevenlerden yoğun ilgi görüyor. Sazlarıyla burada meşk eden aşıklar, türkü sevenlerin ruhuna dokunup, Anadolu ezgilerini geleceğe taşıyor.
#Aşıklar KahvesiBursa'da 200 yıldır süren gelenek, her kurban bayramında kestikleri hayvanların derilerini giyip insanları korkutuyorlar. Şehriman sakinleri, "Bu gelenek bize atalarımızdan kaldı. Her kurban bayramında kestiğimiz hayvanların derisini üzerimize giyiyoruz. Yüzümüze maske takıp elimize balta ve veya hayvan boynuzu alarak etkinlik için meydanda toplanan kişileri tek tek korkutuyoruz. Bu geleneği yaşatıyoruz ve yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.
#BursaBursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, yaklaşık 200 yıllık gelenek, Şehriman Köyü sakinleri tarafından devam ettiriliyor. Kurban Bayramı'nın ikinci gününde, kestikleri hayvanların derilerini giyen köy halkı, yüzlerine maske geçirip, meydanında toplanan kalabalığı korkutuyor. Osmanlı ordusunda 'Deliler' adı verilen, savaşlarda üstün cesaret göstererek düşman askerini korkutmak için Alabaş kılığına giren süvarileri temsilen köylüler, yıllardır geleneği yaşatıyor.
#BursaBursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi Şehriman Köyü'nde her Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların derilerini giyip köylüleri korkutma geleneği, bu yıl da devam etti. Osmanlı ordusunda 'Deliler' adı verilen, savaşlarda üstün cesaret göstererek düşman askerini korkutmak için Alabaş kılığına giren süvarileri temsilen köylüler, yıllardır geleneği yaşatıyor.
#BURSADÜNYA Etnospor Konfederasyonu (DEK) Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşecek olan 5. Etnospor Kültür Festivali'nin tanıtım toplantısında, "Türkiye böylelikle geleneksel sporların aslında dünyadaki önemli bir merkezi haline geliyor. Bu Türkiye'nin cazibesine de, değerine de değer katıyor" dedi.
#İstanbulRamazan ayı, yemeğin doğrudan aracı olduğu bir toplumsal olaydır. Sokaklardaki pide kokusu, sofralara konuk olan hurma, ramazan için yapılan yiyecek alışverişi, gece yarısı kurulan sahur sofraları... Bunların yanında Bursa’da sadece ramazan ayına özel hazırlanan bir yiyecek var; İftarlık açma.
#BursaKurban bayramıyla birlikte akıllarda takılan en önemli soru; Dana mı? Kuzu mu? sorusudur. Her ikisi de dini ritüellere göre uygun olduğuna göre Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanın cinsini ne belirliyor? Ekonomik tercihler, damak tadı, sağlık gibi sebeplerle keseceğimiz kurbanın dana veya kuzu olmasını bizler belirliyoruz.
#BursaDENİZLİ'de 8 asırdır sürdürülen 'Sudan Koyun Geçirme Yarışları', Büyük Menderes Nehri'nin kurumaya yüz tutması nedeniyle ertelenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yarışmaların düzenlenebilmesi için Çivril'deki Işıklı Gölü Barajı'ndan Büyük Menderes'e su salınması ya da yarış alanına gölet yapılıp, taşıma suyla geleneğin sürdürülmesi planlanıyor.
#DenizliRamazan ayında iftar saatini duyurmak için 1800'lü yıllardan bu yana uygulanan ramazan topu geleneği, 'ses bombası' olarak tabir edilen düzenekle sürdürülüyor. Antalya'da da bu geleneği, Büyükşehir Belediyesi’nde 2 yıldır itfaiye eri olarak çalışan Serkan Ayekin (24) devam ettiriyor.
#İtfaiyeJoe Biden ABD'nin 46. başkanı olarak yenin ederek dün görevi Donald Trump'tan devraldı. Trump, beklendiği gibi asırlardır devam eden geleneği bozarak devir teslim ve yemin törenine katılmadı. Ancak Trump'ın bozmadığı bir gelenek vardı ki günün en merak edilen konularından biri olarak dikkat çekti. Trump, yeni başkan Biden'a bir mektup bıraktı. Detayları çok merak edilen ve hakkında türlü spekülasyonlar yapılan mektupla ilgili ilk açıklama Joe Biden'dan geldi.
#ABDDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#Böcek TürüDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#KırşehirMüzik dünyasının sevilen seslerinden Atiye ve eşi prodüktör Erol Sebebci, kızlarıyla beraber doğa içinde, gözlerden uzak bir yaşam sürdükleri evlerinin kapılarını Kelebek’e açtı. Ünlü çiftle bayramları, birbirlerine olan aşklarını, aile yaşamlarını ve kızları Ferahfeza, Neva ve Rumi’yi konuştuk...
#AtiyeBilecik'te, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Ramazan Bayramı arifesinde "minareden şeker sarkıtma" geleneği sürdürülüyor. Şeyh Edebali Külliyesi Alan Sorumlusu Engin Beyce, "Minareden sepetle şeker ikramında bulunarak, şeker bayramını yaşatmaya çalışıyoruz. Çocukların bayramı karşılama sevincini onlarla beraber yaşamanın mutluluğu ve gayreti içerisindeyiz." dedi.
#BilecikArefe günü banyo yapmak, İslami literatürde sünnet olarak kabul edilmez. Bu gelenek, bayram öncesi bedeni temizlemek ve ruhsal arınma olarak yerine getirilir. Bu ritüel, daha çok Türk gelenek ve inanışları ile bağlantılıdır. Anadolu'da "Arife Suyu" kutsal kabul edilir ve birçok ruhi ve fiziki hastalığa iyi geldiğine inanılır. Peki, Arefe günü banyo yapmak boy uzatır mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Arefe Günü Banyo YapmakBilecik'te, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Ramazan Bayramı arifesinde "minareden şeker sarkıtma" geleneği sürdürülüyor. Şeyh Edebali Külliyesi Alan Sorumlusu Engin Beyce, "Minareden sepetle şeker ikramında bulunarak, şeker bayramını yaşatmaya çalışıyoruz. Çocukların bayramı karşılama sevincini onlarla beraber yaşamanın mutluluğu ve gayreti içerisindeyiz." dedi.
#BilecikOsmanlı döneminden gelen, ihtiyaç sahiplerinin borçlarının ödendiği 'zimem defteri' geleneği İstanbul Valiliği öncülüğünde hayırseverler tarafından sürdürülüyor. Bu yıl 39 ilçede 2,5 milyon liralık borcun kapatılırken İstanbul Valisi Davut Gül, "Zimem defteri Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir gelenek. Amacımız; geleneğin duyurulması, yaşatılması ve başka hayırseverlerin de bizim aracılığımızla bayram öncesinde ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmaları. İnşallah fırsat buldukça bu projeleri yapmaya gayret edeceğiz" dedi.
#İstanbul Valiliği"Tuz hakkı" hediyesi, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan bir Ramazan geleneğidir. Bu gelenek, Ramazan ayında oruç tutan kadınlara, iftar sofraları için yemek hazırlarken gösterdikleri özveri ve emek karşılığında verilir. Kadınlar, oruçlu oldukları halde yemeklerin tuzunu ayarlamak için dillerinin ucuyla tadım yapmak zorunda kalırlar. Bu fedakârlığın bir sembolü olarak, erkekler bayram sabahı eşlerine küçük hediyeler verir. İşte, tuz hakkı ile ilgili detaylı bilgiler
#Tuz HakkıRadyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, "'Sakın ha, bu kanallara dokunmaya kalkmayın. Alnınızı karışlarız’ şeklindeki tehditler, öncelikle devletin anayasal bir kurumu olan RTÜK’e karşı işlenmiş bir suçtur. RTÜK bu tehditlerden korkarak, kendi sorumlulukları ile ilgili iş ve işlemlerde asla geri adım atmayacak" dedi.
#Ebubekir ŞahinBursa’da iftar sofralarının vazgeçilmezi ramazan helvası, her yıl olduğu gibi bu sene de kente özgü bir lezzet olarak, satışa sunuldu. Bursalıların en çok rağbet gösterdiği tatlılardan olan ve sadece ramazan ayında üretilen ramazan helvasını, dedesi Ali Baba’nın mirası olarak müşterilerine sunmaya devam eden Güven Baba (35), 3’üncü kuşak olarak, 65’inci yılda da tatlının satışına devam ettiğini, tarifini aile olarak bildikleri tatlıyı günde 300 kilo ürettiklerini söyledi.
#Ramazan HelvasıBursa’da iftar sofralarının vazgeçilmezi ramazan helvası, her yıl olduğu gibi bu sene de kente özgü bir lezzet olarak, satışa sunuldu. Bursalıların en çok rağbet gösterdiği tatlılardan olan ve sadece ramazan ayında üretilen ramazan helvasını, dedesi Ali Baba’nın mirası olarak müşterilerine sunmaya devam eden Güven Baba (35), 3’üncü kuşak olarak, 65’inci yılda da tatlının satışına devam ettiğini, tarifini aile olarak bildikleri tatlıyı günde 300 kilo ürettiklerini söyledi.
#BursaUluslararası Mitoloji Film Festivali, bu yıl ilk kez sinemanın sınırlarını aşarak oyun dünyasına adım attı. Küresel oyun ve sinema sektöründe bugüne kadar geri planda kalan Anadolu mitolojisini, Dijital Oyun Yarışması’yla dünya sahnesine taşımaya hazırlanan festivalin kurucusu Gülşah Elikbank ve LUGAL Games'in kurucusu Rahmi Aydemir mitolojinin kültürel etkisini, dijital dünyanın dönüştürücü gücünü ve Anadolu efsanelerinin nasıl dev bir oyun evrenine dönüşebileceğini anlattı.
#Uluslararası Mitoloji Film FestivaliKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Türk dünyasının kültür ve tarih hafızasını bir bütün olarak daima canlı tutmalıyız ve tutacağız. Küresel kimliğin bir nesnesi değil, özgün kimliğimizle dünyanın güçlü ve lider bir öznesi olacağız" dedi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıBasın dünyasında, edebiyat çevrelerinde, eğitimciler arasında sıkça duyduğumuz bir söz vardır: “Türk Dil Kurumu yine yazım kurallarını değiştirdi!” Bilen bilmeyen çoğu kişinin doğruluğunu araştırmadan dillerine pelesenk olmuş bir başka söz de: “Türk Dil Kurumu şapka işaretini kaldırdı!”
#Türk Dil KurumuSelanik göçmeni mübadil bir ailenin torunu olarak Nilüfer ilçesine bağlı Özlüce Köyü’nde dünyaya geliyor. Çocukluğu tarlalarda, bağlarda, bahçelerde geçiyor. Öğrencilik yıllarında kente gelse de gönlü doğadan kopmuyor; çok uzun yıllar çiçekçilerde çalışıyor. 1999 seçimlerinde Nilüfer Belediye Başkanı seçilerek girdiği siyasette 25 yılı geride bırakmış. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile eski albümleri karıştırdık…
#Nilüferİngiliz kraliyet ailesinin geleceği olarak görülüyor Galler Prensi William ile karısı Galler Prensesi Kate Middleton. Özellikle de Prens Harry ve Meghan Markle'ın aileden ayrılmasından sonra onların omuzlarına daha fazla sorumluluk yüklendiği bir gerçek.
#Prenses CharlotteMarteniçka ne zaman çıkarılır? Mart ayının gelmesiyle birlikte marteniçka / martenitsa takanlar merakla bu sorunun cevabını araştırılıyor. Bilindiği üzere mart ayında dilek tutmak isteyenler son yıllarda marteniçka adetini yerine getirip bileklik takıyorlar. Martenitsa geleneğinin detaylarını haberimizde derledik. Peki, marteniçka nedir, ne zaman takılır, ne zaman çıkarılır? Leylek görmeden marteniçka çıkarılır mı? İşte mart aylarının vazgeçilmez geleneğiyle ilgili öne çıkan ayrıntılar...
#MarteniçkaBilecik’te Osmanlı döneminden kalma 203 yıllık gelenek hala yaşatılırken her iftarda top sesiyle oruçlar açılıyor. Bilecik Belediyesi’nden emekli Mehmet Gezer, 30 yıldır hiçbir ücret almadan Bilecik’te ramazan topu geleneğini gönüllü olarak yaşatıyor.
#Ramazan