Uzun yıllardır infertilite ve tüp bebek uygulamaları alanında yer alan Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek / İnfertilite Uzmanı Op. Dr. Deniz Ulusoy, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı. Op. Dr. Deniz Ulusoy, haftanın 6 günü İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi’nde olduğu bilgisini aktararak, hastanenin verdiği sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi.
#1Özel Çapa Medilife Hastanesi’nde 2011’de dünyaya gelen Kenan Gürhan, zamanında kan değişimi yapılmadığı için Serebral Palsi (beyin felci) geçirdi. Ailesinin, 2012’de açtığı tazminat davasında mahkeme, 11.5 yıl sonra Kenan Gürhan’a 9 milyon 932 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Ancak yapılan itirazlar üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay ise henüz kararını açıklamadı. Yetkililere seslenen baba Erkan Gürhan, “Adalet istiyoruz” dedi.
#Özel Çapa Medilife HastanesiKADIN hastalıkları ve doğum uzmanı Opr. Dr. Alev Timur, İzmir Karşıyaka’da kendi muayenehanesini açtı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan ve ihtisasını ise 2007-2011 yılları arasında Ege Doğumevi Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tamamlayan Opr. Dr. Alev Timur, yaklaşık 9 yıldır İzmir’de bulunan çeşitli özel hastanelerde görev yaptığını ifade etti, “Yılların bilgi birikimini, şimdi de 6 ay önce açtığım muayenehanemde hastalarımın sağlığı için kullanıyorum” dedi.
#1KADIN hastalıkları ve doğum uzmanı Opr. Dr. Alev Timur, İzmir Karşıyaka’da kendi muayenehanesini açtı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan ve ihtisasını ise 2007-2011 yılları arasında Ege Doğumevi Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tamamlayan Opr. Dr. Alev Timur, yaklaşık 9 yıldır İzmir’de bulunan çeşitli özel hastanelerde görev yaptığını ifade etti, “Yılların bilgi birikimini, şimdi de 6 ay önce açtığım muayenehanemde hastalarımın sağlığı için kullanıyorum” dedi.
#1Anne adayları özellikle değişik platformlarda plasenta previa hakkında araştırma yapmaktadırlar. İşte plasenta previa nedir, neden olur, plasenta previa teşhisi ne zaman konur gibi ve çok daha geniş bilgileri sizler için hazırladık.
İki yumurtadan oluşan ikiz gebeliklere çift yumurta ikizi, tek yumurtadan oluşan ikiz gebeliklere ise tek yumurta ikizi denilmektedir. Tüm ikiz gebeliklerin üçte ikisi çift yumurta ikizi şeklinde, üçte biri ise tek yumurta ikizi şeklinde ortaya çıkarlar. Tek yumurta ikizi ve çift yumurta ikizini birbirine benzerliklerinden ve farklılıklarından tanıyoruz. Peki, tek yumurta ikizi nasıl olur, kimlerde ve ne zaman belli olur? İşte tek yumurta ikizleri hakkında merak edilenler...
#Tek Yumurta İkiziÜremeye yardımcı tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi ile hamile kalan anne adaylarının gebelikleri çoğunlukla doğal yollardan elde edilen gebelikler gibi seyreder. Tüp bebek tedavisiyle hamile kalan kişilerin gebelik takibi sırasında herhangi bir olumsuzluğa rastlanmaması durumunda normal doğum tercih edilebilir. Anne adayının sezaryen doğum ile şartlandırılmaması gerekir.
#GebelikGebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikKalıtsal hastalıklar, ailelerin genel sağlığını ve psiko-sosyal durumunu ileri derecede etkileyip, ciddi yaralar açabilen klinik durumlardır. Hepimiz çevrede duymuşuzdur, bazı ailelerde birden çok bireyde bir hastalık değişik derecelerde vardır. Türlü türlü organlar ve sistemler etkilenebilir. Bir kısmı kas-iskelet sistemini etkileyip, yürüyememe, kemiklerin kolay kırılması şeklinde bulgu verebildiği gibi, bir kısmı beyni ve sinir sistemini etkileyerek nöbet geçirme, dengede duramama, zeka sorunları, felç gibi çeşitli klinik durumları ortaya çıkarabilmektedir. Peki ailede kalıtsal hastalıklar karşısında neler yapılabilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy açıkladı.
#Kalıtsal HastalıklarHamilelik döneminde bağışıklık sisteminin baskılanması ve fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını enfeksiyonlara karşı daha yatkın hale getiriyor. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs ise hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini artırıyor. Covid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe geçer mi ya da doğum şeklini etkiler mi gibi birçok soruya yanıt arayan anne adayları bu süreçte daha fazla stres altına girebiliyor.
#HamileCovid-19 sürecinde gebelikle ilgili önemli bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Alp Çeliker, "Covid-19 pandemi sürecinde sağlıklı bir gebelik takibi için 1. trimester tarama testi ve 2. düzey ultrason taraması gibi muayeneler ihmal edilmemeli" dedi.
#CovidGünümüzde giderek artan diyabet birçok hastalığa sebep olan ciddi bir kronik rahatsızlıktır. Bu nedenle diyabet hastası olan anne adaylarının, gebelikleri sürecinde hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı için çok daha dikkatli olması gerekiyor.
#BeslenmeKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileYüksek ateş, yeni başlayan öksürük, koku ve tat duyusunda değişiklik veya kayıp varsa durumu doktorunuza bildirmeli ve önerilen sağlık merkezine giderek test yaptırmalısınız. Bu semptomlarla beraber eklem ağrıları, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, ishal, bulantı, kusma gibi bulguların da olabileceğini unutmayın. Bu tip semptomlar bazen gebelerde idrar yolu enfeksiyonu gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak test yapıldıktan sonra gerçek sebep belli olur.
#HamileAnneler, uzun hamilelik yolculuğu boyunca heyecanla bebeklerine kavuşmayı bekliyor. Bu bekleyiş sırasında vücuttaki hormon değişiklikleri nedeniyle çeşitli hastalıklar gelişebiliyor. Hamilelik öncesinde var olan göz problemlerinde ise bu dönemde artış görülebiliyor.
#Göz ProblemleriYaş farkı gözetmeyen, evli ya da bekar fark etmeyen en sık rastlanan kadın sorunlarının başında yer alan yumurtalık kistleri üreme sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Günün birinde hamile kalmaya karar verdiğinizde de karşınıza gebeliğin oluşmasını engelleyen sorun olarak çıkabilir.
#Yumurtalık KistiÇoğul gebelikler, birden fazla yumurta hücresinin döllenip gelişmeye başlaması ya da tek yumurta hücresinin döllenme sonrasında iki veya daha fazla eşit hücreye bölünmesi ve ayrı ayrı embriyolar halinde gelişmeye devam etmesiyle oluşan gebeliklerdir. İki yumurtadan oluşan ikiz gebeliklere çift yumurta ikizi, tek yumurtadan oluşan ikiz gebeliklere ise tek yumurta ikizi denilmektedir. Tüm ikiz gebeliklerin üçte ikisi çift yumurta ikizi şeklinde, üçte biri ise tek yumurta ikizi şeklinde ortaya çıkarlar.
#HamilelikhamileliktesaglikBebeklerin hayatındaki ilk 1000 günün önemine dikkat çekmek için 2016 yılında “Geleceğin Ayak İzleri- İlk 1000 Gün” sosyal sorumluluk çalışmasını hayata geçiren Şebnem Öğredik Çavuşoğlu ile 10 Nisan’da 4. sü düzenlenecek olan zirvenin detaylarını konuştuk.
#İlk 1000 GünKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Önder Koç cevapladı; Gebelik takibinde nelere dikkat edilmeli?Gebelik takibi aslında gebe kalmadan başlar. Gebe kalmak isteyen hastalarımızı genelde gebe kalmadan 3 ay önce görmek isteriz. Genel vitamin durumları, vitamin depolarının değerlendirilmesi, taşıyıcı bazı hastalıkların değerlendirilmesi (sarılık, kedi paraziti), şeker durumunun değerlendirilmesi, tiroid hormon düzeylerinin değerlendirilmesi için hastayı gebelikten 3 ay önce görmek isteriz.
#GebelikGebelik müjdesi aldıktan sonra anne ve bebek sağlığı açısından gebelik takip sürecinin iyi yönetilmesi gerekir. Aslında gebelik takibi gebelik başlamadan 3 ay önce başlamaktadır. Bir anne adayı sigara ve alkol kullanıyorsa onları bırakması gerekmektedir. Bunun yanı sıra folik asit kullanılmasını da önermekteyiz.
#HtvsaglikkulubuSezaryen sonrası normal doğum anne adaylarının ve anne olmak isteyenlerin en merak ettiği konulardan birisi. Sezaryen sonrası normal doğum SSVD kısaltmasıyla da biliniyor ve hamilelik dönemine ve anne- bebek sağlık durumuna göre karar verilerek uygulanabiliyor. Peki, sezaryen sonrası normal doğum yapılabilir mi? Uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Sezaryen Sonrası Normal Doğum Riskli Mi