Bugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüBeta HCG, hamilelik sırasında salgılanan hormonlardan biridir. Beta HCG hormonu, alfa ve beta olmak üzere iki alt türe sahiptir. Hamileliğin en erken aşamalarında bile belirlenmesini sağlayan HCG hormonu, gebelik testi olarak en sık kullanılan parametredir. Çünkü önemli ölçüde artmaktadır. Kan ve idrarda kolayca test edilebilir. Kanda yapılan ölçüm, idrar testlerinden daha önce ve daha doğru sonuçlar verme yeteneğine sahiptir. Peki, Beta HCG ne işe yarar? Beta HCG düşüklüğü ya da yüksekliği ne anlama gelir? Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için detayları ile derledik.
#SağlıkÖnceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSVTekirdağ’da doğan bebek, 310 gram ağrılığında dünyaya gelerek ülkenin sayılı bebekleri arasına girdi. Dr. Mustafa Törehan Aslan, "310 gramlık bir bebek baktığımızda dünyada ve Türkiye'de aslında birkaç bebekten biri gibi gözüküyor. Tabii ki kaybedilme oranları yüksek olmakla birlikte en ufak bir şansı bile olsa, en etkili tedaviyi vermek için uğraşıyoruz" dedi.
#TekirdağBazı çiftler doğacak bebeklerinin burcunu ayarlamak için doğumun gerçekleşeceği günü planlıyor. Bu hamilelik tarihini ayarlamakla kalmayıp, bebeğin biraz daha erken veya geç doğmasını talep etmeye kadar uzanıyor. Kimi uzmanlar “Annenin ve bebeğin sağlığı açısından bir sorun olmadığı sürece düşüncelerine saygı duyuyoruz” derken bazıları ise “Komplikasyon ihtimalini artırır” diyor. Astrolog ve doktorlarla konuştuk...
#AstrolojiEKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, gebeliğin ilk vizitinde ayrıntılı tıbbi öykü, fizik muayene, ultrasonografik muayene ve laboratuvar tetkiklerinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek, sağlıklı bir gebelik takibinin nasıl olması gerektiğini anlattı:
#1Normal seyrinde sağlıkla ilerlemeyen gebelikleri sonlandırmak için yapılması gereken kürtaj, nedir, nasıl yapılır merak ediliyor. Hamilelikte oluşan keseciğin büyümemesi, bebeğin kalp atışlarının duyulmaması gibi nedenlerle sağlık açısından yapılması gereken kürtaj ne zaman, hangi durumlarda yapılmalı? İşte kürtaj hakkında merak edilenler...
#KürtajGebelik döneminde aylık periyodlardan çok kaç haftalık hamile olunduğu ve buna göre hafta hafta bebeğin gelişimi takip edilir. Gebelikte her hafta bebek gelişimi ve anne beslenmesi için ayrı önem taşıdığından, her hafta başka bir gelişime tanıklık eder. Bu nedenle anne adayları, 26, 27 haftalık gebelik kaç aylık, 18, 20 haftalık gebelik kaç aylık gibi soruların yanıtlarını araştırırlar. Peki, Gebelik haftası nasıl hesaplanır? İşte, hafta hafta gebelik hesaplaması...
#Gebelik HaftasıTürkiye'nin en büyük pandemi merkezlerinden Sancaktepe İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Klinik Şefi Prof. Dr. Niyazi Tuğ ve Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Şenay Coşkun, son dalgayla beraber gebe ve yenidoğan Kovid-19 vakalarındaki artışa dikkat çekti. Prof. Dr. Tuğ, Kovid-19 nedeniyle gebe kayıplarında 3 kat artış yaşadıklarını söyledi. Dr. Coşkun ise son bir aydır Kovid-19 yenidoğan yoğun bakıma yatışlarda üç kat artış yaşandığını vurguladı. Bebekler ya Kovid-19 anneden doğduktan sonra Kovid-19 dışı problemlerle hastaneye yatıyor ya da sağlıkla eve gönderilip evdeki aşısız aile üyelerinden hastalığı kaparak yoğun bakıma getiriliyor.
#KoronavirüsGebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikBeklenen adet (regl) döneminde adet görmemek, gebelik şüphesi uyandıran en önemli bulgudur. Beklenen adet gününde kanda veya idrarda yapılan gebelik testleri ile gebelik tanısı konulabilmektedir. Sonraki günlerde yapılan ultrasonografi ile de gebelik kesesinin rahim içinde görülmesi, rahim içi gebelik için en değerli tanı bulgusudur.
#GebelikBeklenen doğum tarihlerinden önce dünyaya gözlerini açan prematüre bebeklerin ailelerine uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Adnan Sarı, "Bebek yoğun bakımdan taburcu olduktan sonra bebeğin kontrollerini yeni doğan uzmanı veya bu konuda deneyimli çocuk doktoru yapmalıdır. Bebeğin göz ve işitme taramaları zamanında ve eksiksiz yapılmalıdır" dedi.
#PrematüreÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öznur Yılmaz Gondal, prematüre doğumun nedenlerini sıralayarak anne ve bebeğin sağlık gelişimini nasıl etkilediğine dair bilgiler aktardı. Gondal, prematüre bebeklerde takip ve tedavinin kesinlikle deneyimli doktor ve hemşireler tarafından yapılması gerektiğini söyledi.
#Dr. Öğr. Üyesi Öznur Yılmaz GondalGebelikte bebeklerin ultrason ile korunabileceğini söyleyen Perinatoloji uzmanı Prof. Dr. Gülseren Yücesoy, “Gebelik sırasında iki kez ultrasonografi yapılmalı. Trimester kombine testi yani ikili test ihmal edilmemesi gereken bir testtir. Bu testin Down sendromu tanısında güvenilirliği yüzde 85’tir” dedi.
#HamileGebelikte bebeklerin ultrason ile korunabileceğini söyleyen Perinatoloji uzmanı Prof. Dr. Gülseren Yücesoy, “Gebelik sırasında iki kez ultrasonografi yapılmalı. Trimester kombine testi yani ikili test ihmal edilmemesi gereken bir testtir. Bu testin Down sendromu tanısında güvenilirliği yüzde 85’tir” dedi.
#Prof. Dr. Gülseren YücesoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Opr. Dr. Sefa Erdem Özhan, özellikle kronik hastalığı olan anne adaylarının gebelikte ilaç kullanımına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "İlaçların gebelikte kullanım açısından uygun olup olmadığı bir hekim tarafından değerlendirilmelidir" dedi.
#Gebelik DönemiKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileYüksek ateş, yeni başlayan öksürük, koku ve tat duyusunda değişiklik veya kayıp varsa durumu doktorunuza bildirmeli ve önerilen sağlık merkezine giderek test yaptırmalısınız. Bu semptomlarla beraber eklem ağrıları, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, ishal, bulantı, kusma gibi bulguların da olabileceğini unutmayın. Bu tip semptomlar bazen gebelerde idrar yolu enfeksiyonu gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak test yapıldıktan sonra gerçek sebep belli olur.
#HamileHamilelikte oruç konusu ramazan ayında birçok gebenin kafasını karıştıran bir konudur. Hamilelikte oruç tutulabilir mi? Oruç bebeği nasıl etkiler? Hamilelikte oruç tutulursa nelere dikkat edilmelidir? Ve buna benzer birçok soru… Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer hamilelikte oruç ile ilgi tüm merak edilenleri yanıtladı.
#HamilelikDünya ülkelerinin çoğunda Anneler Günü, Mayıs ayının ikinci Pazar günü olarak kabul ediliyor. Prematüre bebek annelerinin Anneler Günü ise yaşadıkları zorluklar konusunda toplumda farkındalık oluşması için bir hafta önce, yani Mayıs ayının ilk Pazar günü kutlanıyor.
#PrematüreEnfekte olmuş annelerin, virüsün anne karnında ya da doğum esnasında bebeğe bulaşıp bulaşmayacağı korkusunu yaşadığını dile getiren Dr. Ali Gürsoy, “Elimizdeki kısıtlı veriler; virüsü taşıyan annelerden doğan bebeklerde bugüne kadar koronavirüs saptanmadığını gösteriyor. Doğum esnasında alınan kordon kanı, amniyon sıvısı ve bebeğin boğaz sürüntüsü örneklerinde COVID-19 virüsüne rastlanılmamış olması da sevindirici bir durum” dedi.
#KoronavirusTürkiye'de bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 65'inin prematüre doğumdan kaynaklandığını dile getiren Neonataoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Uraş, "10 bebekten 1'i prematüre doğuyor. Bu bebeklerin ileriki yaşlarda sağlık sorunları yaşamaması için kontrollerinin ilkokul çağına kadar aksatmadan yapılması gerekiyor" dedi.
#Prematüre Bebek