Gebelik diyabeti hakkında bilgiler merak ediliyor. Anne ile baba adayları, hamilelik sürecinin sağlıklı ve huzurlu geçmesi için tüm önlemleri alsalar da hesapta olmayan sorunlar gelişebiliyor. Bu sorunların başında gelen ‘gebelik diyabeti’ hem annenin hem bebeğin sağlığını tehdit ediyor. Öyle ki erken doğum riskini artırıyor, anne adayında yüksek tansiyonu ve gebelik zehirlenmesini tetikleyebiliyor, bebekte gelişim geriliğine yol açabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Esra Boyar, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Gebelik DiyaebetiŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikÇağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#DiyabetMevsim geçişinin yaşandığı bahar aylarında boğaz ağrısından yakınan insan sayısı hayli fazla.Boğaz ağrısı ile tahrişin neden olduğu; yutkunma, yemek yeme ve konuşma güçlüğü yüzünden de yaşam kalitesi oldukça olumsuz etkileniyor. Neyse ki üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle gelişen boğaz ağrısından korunmak çok da zor değil!
#Hamilelikte Boğaz AğrısıAmerikan Diyabet Birliği kriterlerine göre 45 yaşını geçmiş herkes mutlaka açlık kan şekerine baktırmalı. Herhangi bir sorun yaşamasa bile bunu en az 3 yılda bir tekrar ettirmeli. Ama eğer ailesinde şeker hastalığı, kilo fazlalığı, yağ fazlalığı, damar sertliği gibi risk faktörleri varsa kan şekeri kontrolünü erken yaşlarda her sene yaptırmalı.
Diyabetle yaşamayı bilen ve kontrollerini düzenli yaptıran diyabet hastalarının sağlıklı bir bebek sahibi olmaması için neden yok. Ancak gebe kalmadan ve gebelik döneminde bilinmesi, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bu arada gebelik döneminde kadınların yüzde 5-9’unda diyabet ortaya çıkabileceği de unutulmamalı.