Çocuk sahibi olma problemiyle başvuran hastalarımızda yaptığımız detaylı muayene ve değerlendirmelerin ardından anne-baba olmalarını engelleyen faktörleri net bir şekilde ortaya koyabilmek adına A’dan Z’ye gerekli tüm testlerin yapılması istenmektedir. Bu testlerin sonucuna bakıldığında çiftlerin üreme sağlığına yönelik erkek ya da kadın kaynaklı birtakım problemler tespit edilirken bir grup hastada hamile kalmayı engelleyecek herhangi bir sorun görülmemektedir.
#Gebelik26 yıllık evlilikleri boyunca 10 kez tüp bebek tedavisi ve 8 kez de aşılama denediler, kâr etmedi. Emine-Fahri Arslan çiftinin bebek hasreti altın embriyoyla son buldu. Çifti, Meryem Ayşe adını verdikleri kızlarına kavuşturan Prof. Dr. Özkan Özdamar, bu mucize yöntemi Hürriyet’e anlattı...
#Kadın Hastalıkları Ve Tüp Bebek UzmanıAdet görmek kadınlarda ergenlik çağı ile başlayan ve menopozla sona eren doğal bir süreçtir. Ortalama adet döngüsü 28 gün olarak kabul edilir fakat bazı hormonal bozukluklar, stres, polikistik over ve aşırı kilo problemleri adet döngüsünde değişikliklere ya da hiç adet görmemeye yol açabilir. Adet görmeyi engelleyen problem tespit edilip doğru bir tedavi yolu izlendiğinde çocuk sahibi olmak isteyen kadınların anne olması mümkündür. Hormonal bozukluk söz konusuysa birtakım ilaçlarla adet döngüsü düzenlenir ve yumurtlama sağlanır; erken menopoz kaynaklı yaşanan adet düzensizliği tespit edildiyse çiftler tüp bebek tedavisine başvurabilir.
#Adet Görmeyen KadınlarTüm erkek nüfusunda %1, kısırlık nedeniyle araştırılan çiftler de ise %10-15 oranında azoospermi görülür, yani tahlillerde ölü ya da canlı hiç sperm hücresi bulunmaz. Ancak bir kısım olguda ise detaylı olarak incelendiğinde, az sayıda da olsa olgun sperme rastlanabilmektedir. Buna “kriptozoospermi” denilir. Kriptozoospermi tedavi ile düzeltilemiyorsa tüp bebek önerilir. Üretimi ileri derecede azalmış spermlerin fonksiyonlarının nasıl etkileneceği halen araştırma konusudur. Acaba tahlillerde çok az sayıda bulunan spermler tüp bebek sonucunu nasıl etkiler? Ya da, tüp bebek sırasında embriyo biyopsisi yapıp bunu genetik incelemeye gönderdiğimizde şayet olumsuz bir netice gelirse bunun nedeni sperm midir?
#Sperm KalitesiÇocuk sahibi olamayan anne baba adaylarının, günümüzde en çok tercih ettiği tedaviler arasında tüp bebek geliyor. Sürekli gelişen ve yeniliklerle birlikte, başarı şansı artan tüp bebek tedavisine ilişkin merak edilenler de oldukça fazla. Esra Çabuk Cömert, tüp bebek tedavisine dair merak edilenleri yanıtladı. Kısırlık neden olur sorusundan, tüp bebek tekniklerine kadar birçok soru sorduk…
#Tüp BebekKadınların vücutları birçok zararsız kitleye ev sahipliği yapıyor. Hatta çoğu kadın bu kitlelerle aynı bedeni paylaştığını yaşamı boyunca öğrenmeyebiliyor. Bu kitlelerin başında ise miyomlar geliyor. Çoğu zaman tehlikesiz gibi görünse de söz konusu hamilelik olduğunda ekstra dikkat gerektiren miyomlar, kendilerinden beklenmedik sonuçlar doğurabiliyor. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever, miyomların gebeliğe etkilerini anlatıyor.
#Gebelikte MiyomDiyabet, farklı tiplerle, farklı dönemlerde, yaygın olarak görülen önemli sağlık sorunlarından biri. Ama gebelik döneminde ortaya çıkan diyabet, hem anneyi hem de bebeği etkilemesiyle, daha büyük bir problem haline gelebiliyor. Ancak sevindirici yanı da var; doğru zamanda ve doğru şekilde kontrol altına alınırsa, ne anneye ne bebeğe zarar vermiyor.
#GebeDünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan: "Erkekte şişmanlık, stres, genetik yatkınlık, sigara, alkol gibi problemler spermin balanslamasını bozuyor. Kadında da yaş, yumurta rezervi, kilo, psikolojik durumlar yumurtanın gelişmesini etkiliyor. Bizler de kişiye özel diyetlerle iyi bir yumurta veya sperm sağlayarak balanslama yani dengeleme gerçekleştiriyoruz." dedi.
#Tüp BebekKarın kaslarınız yaşlanmadan dolayı esnekliğini kaybediyorsa, kilo alıp vermekten kaynaklanan çatlaklarınız varsa, hamilelik sonrası sarkmalar ve yağlar canınızı sıkıyorsa, bel bölgesinde ki yağlanmalar sağlık sorunları yaratıyorsa, cilt altındaki doku fazlası yağlar alınabiliyor, karın duvarının güçlü anatomik yapısı yeni baştan oluşturulabiliyor.
#Dümdüz Bir Göbek İçin Kesin Çözüm!Amerikan Diyabet Birliği kriterlerine göre 45 yaşını geçmiş herkes mutlaka açlık kan şekerine baktırmalı. Herhangi bir sorun yaşamasa bile bunu en az 3 yılda bir tekrar ettirmeli. Ama eğer ailesinde şeker hastalığı, kilo fazlalığı, yağ fazlalığı, damar sertliği gibi risk faktörleri varsa kan şekeri kontrolünü erken yaşlarda her sene yaptırmalı.