Böreğin anne eli değmiş olanının güzel olduğu söylenir ama işini bilen bir ustanın elinden çıkmış börek için bavulları hazırlayıp yola çıkmaya da değer. Ülkemizde yöreye, kullanılan malzemeye ve pişirme yöntemine göre değişen pek çok börek çeşidi bulunuyor. Yanında bir bardak çay da olunca tadına doyum olmuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Ülkemizde böreklerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 7 şehirden birbirinden lezzetli 7 öneri...
#RotaMilattan sonra 2’nci yüzyılda ‘kocasını seven eş’ tarafından yaptırılan mezar stelin (yekpare taş), İtalya’dan Türkiye’ye iadesinin ardından Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki yerini aldı. Stelin tanıtım toplantısına katılan Bakan Ersoy, “Son 20 yılda farklı ülkelerden 12 bin 16 eserin iadesini sağladık” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyGaziantep Arkeoloji Müzesi, arkeolojik kazılarla ve satın alma yöntemiyle oluşturulan ilgi çekici ve zengin bir koleksiyona sahip müzedir. Alt Paleolitik Dönemden Cumhuriyet dönemine kadar geçmiş çağlar ziyaretçilere sunuluyor. Arkeoloji Müzesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Gaziantep Arkeoloji MüzesaiGaziantep’te, klasik yapının oldukça iyi bir şekilde korunması göze çarpıyor. Ankara kendini son iki yılda müthiş geliştirmeye başladı. Eskişehir şu anda Türkiye’de belediyenin çok önemli işler başarabileceğini gösteren bir yer. Aksaray Sultanhanı dünya çapında bir halı onarım merkezi. Eski Aksaray ise Orta Anadolu Ortaçağı’ndan çıkmış bir sanayi merkezi haline dönüşmekte. İnsan gönlünde bu takdiri duya duya Marmara sınırlarına girdiğinde bir hüzne kapılıyor.
#Aksaray SultanhanıGaziantep'in Suriye sınırındaki Karkamış ilçesindeki antik kentte 4 yıl önce üzerinde 'gülücük' emojisi olan su matarası bulundu. 3 bin 700 yıllık su matarasının üzerindeki gülücük işaretinin dünyanın ilk emojisi olduğu belirtildi. Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen matarayı, 1 ayda 10 bin kişi ziyaret etti. Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, ''Özellikle bu eseri sergilemeye başladığımız günden beri Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde ziyaretçi yoğunluğu oluşmaya başladı'' dedi.
#GaziantepGaziantep'in Suriye sınırındaki Karkamış ilçesindeki antik kentte 4 yıl önce üzerinde 'gülücük' emojisi olan su matarası bulundu. 3 bin 700 yıllık su matarasının üzerindeki gülücük işaretinin dünyanın ilk emojisi olduğu belirtildi. Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen matarayı, 1 ayda 10 bin kişi ziyaret etti. Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, ''Özellikle bu eseri sergilemeye başladığımız günden beri Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde ziyaretçi yoğunluğu oluşmaya başladı'' dedi.
#GaziantepGaziantep'in Suriye sınırındaki Karkamış ilçesindeki antik kentte 4 yıl önce üzerinde 'gülücük' emojisi olan su matarası bulundu. 3 bin 700 yıllık su matarasının üzerindeki gülücük işaretinin dünyanın ilk emojisi olduğu belirtildi. Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen matarayı, 1 ayda 10 bin kişi ziyaret etti.
#GaziantepKoronavirüs tedbirleri nedeniyle kapatılan müzeleri gezme imkânı sağlayan sanal müze uygulamasıyla, Türkiye’nin en büyük 13 müzesi görülebiliyor. Şu ana kadar 810 bin 410 kez ziyaret edilen sanal müzeler arasında Kurtuluş Savaşı Müzesi ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi de listede ilk beş arasında yer aldı.
#MÜZEGaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen mezar steli, ‘Roma dönemi heykeline protez göz’ başlığıyla sosyal medyada gündem oldu. Heykelin yüzünün parçalanan sol tarafı alçı ya da beyaz çimento benzeri bir maddeyle doldurulmuş. Eserin kaçakçılar tarafından daha yüksek fiyata satılması için kırık yere dolgu yapılarak müzeye teslim edildiği, müze restoratörlerinin de eserin zarar görme ihtimali nedeniyle dolgu malzemeyi almadıkları belirtildi.
#Gaziantep Arkeoloji MüzesiZeugma'nın en nadide parçası olan ve M.Ö 2. yüzyılın sonuna tarihlenen Maenad Mozaiği'nin (Çingene Kızı) kenar bordürleri ve bazı parçaları 2012 yılında ABD'de ortaya çıkmıştı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ekim ayı sonunda Çingene Kızı’nın 12 mozaiğini Ohio’ya giderek teslim alacağını açıkladı. Peki, Çingene Kızı mozaiği nerede?
#Çingene Kızı