Sanko Sanat Galerisi'nde mozaik sergisi

Güncelleme Tarihi:

Sanko Sanat Galerisinde mozaik sergisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2018 12:29

Sanko Sanat Galerisi'nde mozaik sergisi

Haberin Devamı

Mustafa KANLI/ GAZİANTEP,(DHA) - SANKO Sanat Galerisi, 2018-2019 sergi sezonunu mozaik sanatçısı Mehmet Yılmaz’ın 3'üncü kişisel sergisini açtı.
Mozaik sanatını, 'Küçük üç boyutlu ve birbirine benzemeyen parçaların bir araya getirilip resim oluşturacak şekilde dizilmesi' olarak tanımlayan Yılmaz, "Mozaik 5 bin yıl önce ilk kez Sümerler tarafından denenmiş bir resim sanatıdır. Mozaik sanatının o dönemlerden günümüze kadar gelen iki çeşidi bulunmaktadır. Biri beton üzerine mozaik parçaların yapıştırılması, diğeri ise tutkalla bulunan zemine küçük parçaların yapıştırılmasıdır" dedi.
Roma dönemine ait olan eserlerin Güney ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere Anadolu’nun birçok yerinde görüldüğünü anlatan Yılmaz, "O dönemlerde daha çok olimpiyat oyunları, av sahneleri, vahşi hayvanlar gibi figürleri görüyoruz. Sonraları zengin ailelerin yaşamlarından, evlerinden sahneler daha çok taban mozaiği olarak görülmüştür" diye konuştu.
Günümüze kadar mozaik eserlerin gelmesini sağlayan en temel sebeplerden birinin Horasan Harcı olarak tanımlanan harcın kullanımı olduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Horasan Harcı günümüzde derz dolgu dediğimiz malzemedir. Horasan Harcı olarak bilinen harç, içinde pişirilmiş ve öğütülmüş toprak ürünleri katılan bir malzemedir. Eski dönemlerde yapı ustaları, kullandıkları malzemenin içine yumurta akı, peynir, reçine, pişmiş toprak gibi katkı maddeleri katarak meydana getirmişlerdir. Çok kuvvetli ve suya dayanıklı bir bileşimdir. Dayanımı yüksek olan bu harç, birçok Türk yapısında da kullanılmıştır. İlk kullanımı milada yakındır. Romalılar daima volkanik toz kullanmışlardır. Bu yüzden Roma harcı beyazdır. Bizans ise volkanik toz yerine tuğla tozu ve kırığı kullanırdı. Nadir de olsa Bizans’ın volkanik toz kullandığı bilinmektedir. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin restorasyonunda geniş ölçüde kullanılmış olan Horasan Harcının, özellikle 15'inci yüzyıldan sonra, kullanım alanı genişlemiştir. Günümüzde de derz dolgu dediğimiz malzemeyi kullanmaya devam ediyoruz. Bu sayede eserlerimizin ömrünü uzatmaktayız. Yapıştırıcı olarak da rutubete neme dayanıklı şeffaf soğuk silikon kullanıyoruz. Mozaik sanatı ile her türlü motifi, deseni, fotoğrafı resmetmek mümkün. Sergimde mozaik tekniğinin sadece Roma ve Bizans zamanındaki motiflerden oluşmadığı, her türlü motifin resmin yapılabileceği örneklerle anlatılmaktadır" dedi.
Konuşmalardan sonra Sako Park AVM Müdürü Niyazi Büyükaksu, SANKO Holding tarafından bastırılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin bilimsel yayını olan “Belkıs Zeugma ve Mozaikleri” isimli bilimsel yayını, sanatçı Mehmet Yılmaz’a hediye etti.
Yılmaz'ın 30 eserinin yer aldığı mozaik sergisi Sanko Sanat Galerisi’nde, 21 Eylül'e kadar her gün 10.00- 22.00 saatleri arasında gezilebilecek.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!