Mısır, Babil ve Çin başta olmak üzere binlerce yıldır birçok medeniyet tarafından hastalıkların tedavisinde kullanılan hacamat, günümüzde yeniden popüler bir hale geldi. Ancak vücudumuzda biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlamak için uygulanan hacamatı yaptırırken, oldukça dikkat etmek gerekiyor. Çünkü hacamat, hekimler tarafından, steril ortamda ve sterilize edilmiş ürünler kullanılarak yapılmadığı taktirde, ciddi sağlık sorunlarına da neden olabiliyor.
#HacamatMide ülseri, yaygın olarak herkeste görülebilen hastalıklardan biridir. Sindirim yolu hastalıkları grubunda ye alır. Mide ülseri, her insanda farklı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Bir doku kaybı hastalığı olarak bilinen mide ülserine iyi gelen yiyecekler ve içecekler nelerdir? Mide ülserine iyi gelen sebzeler, meyveler, çaylar ve çorbalar hangileridir ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Mide ÜlseriFıstık ülkemizde en sık tüketilen kuru yemişlerden birisidir. Besin değeri oldukça yüksek olan fıstık çiz, taze ve kavrulmuş bir şekilde çok sık tüketilmektedir. Fakat yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı sorunlara da teşkil etmektedir. Peki, çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığı gaz yapar mı ve yapmaması için ne yapılır? Sizlere yer fıstığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Birçok farklı besin türünde kullanılan en güzel ürünler içerisinde susam gelir. Özellikle başta simit olmak üzere aynı zamanda unlu mamullerde yaygın olarak değerlendirilir. Bununla beraber susamın şişkinlik ve gaz abi yapıp yapmadığı merak edilen konular içerisinde bulunuyor.
Doğum sonrasındaki dönemde, bebeğinizi sadece anne sütü ile besleseniz onun bazı sindirim sorunları yaşadığına ve zaman zaman ağladığına, yüzünü ekşittiğine ve gazı olduğu için bacaklarını genellikle karnına çektiğine de şahit olabilirsiniz. Patlıcan gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır sizler için derledik.
Bulgurun Türk mutfağında önemli bir yeri bulunuyor. Anadolu'da sıklıkla tüketilen bu besin birçok farklı çeşitte tüketiliyor. Önemli bir protein kaynağı olan bulgur, diyet uygulayanların da menülerinden eksik olmuyor. Bulgur önemli bir besin kaynağı olmasına rağmen gaz problemi nedeniyle temkinli yaklaşıyorlar. Bulgurdan yapılan kısırın gaz yapıp yapmadığını, gaz problemini nasıl önleyebileceğinizi bulabilirsiniz.
Kahve insanlığın var olduğundan bu yana bir şekilde insanların hayatında olan bir içecektir. Peki, filtre kahve ve kafeinsiz kahve yetişkinlerde gaz yapar mı? Filtre ve kafeinsiz kahve midede şişkinlik yapar mı? Emzirirken filtre ve kafeinsiz kahve tüketimi bebeklerde gaz yapar mı? Filtre ve kafeinsiz kahve hamilelikte gaz yapar mı detayları ile derledik.
Elma, sevilerek yenen meyvelerden biridir. Ayrıca sağlığa faydalı birçok özelliği bulunmaktadır. Faydalı bir besin olan elma, insanlarda gaz problemine de yol açmaktadır. Birçok insan elma yedikten sonra şişkinlik yaşamakta, günlük hayatları olumsuz etkilenmektedir. Elmanın, nasıl şekilde gaza sebebiyet verdiğini öğrenip, doğru şekilde tüketebilirsiniz. Elmanın şişkinlik oluşturmaması için nelere dikkat etmeniz gerektiğini detayları ile derledik.
Dünya çapında en sevilen ve tercih edilen meyve türleri içerisinde ananas gelir. Tropikal bir meyve olması ile beraber ayrıca gaz yapıp yapmayacağı merak edilen konular içerisinde geliyor. Peki, ananas gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Bebeklerde ve emziren annede) detayları ile derledik.
Emziren annelerin beslenmesiyle kolik bebekler arasında bir ilişki olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Ayşegül Parlak, “Bebeklerin yüzde 75 ila 80’nin de gaz problemi görülüyor. Özellikle kolik bebekleri olan anneler ne yiyeceğini şaşıyor. Anneler bu konuda beslenmelerinde 11 öneriye dikkat etmeli” dedi.
#Uzm. Dr. Ayşegül ParlakYiyecek maddelerimizin bazılarını çiğ bazılarını da pişirerek tüketiriz. Çiğ yenen besinlerin çok iyi yıkanarak tüketilmesi gerekirken pişen besinlerin ise doğru pişirilmesi besin değerinin korunması için son derece önemlidir. Çünkü her besinin pişirme şekli farklıdır. Çoğumuz bilinçsizce pişirme işlemini gerçekleştirirken son derece önemli besin ihtiyacımızı karşılayacak gıdaları faydasız posalara dönüştürüyoruz. Öyleyse bir bakalım hangi tür gıda nasıl pişirilir.
#Rüzgar SünbülHamilelik sürecinden sonra bebeğini sağlıkla, mutlulukla kucağına alan annelerin aklına ilk düşen sorular genellikle “Acaba emzirebilecek miyim, sütüm yetecek mi?” olurken; Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence Kırtız, “Emzirme döneminde çok yemek değil sağlıklı beslenmek annenin süt üretimini artırır” diye belirtti.
#BebekMide ağrısı stresten sinire, çok yemekten hızlı yemeye kadar birçok farklı günlük faktörden dolayı oluşabilir. Ancak bazen mide probleminizin başka nedenleri vardır. Bunun muhtemelen doktorunuzu ziyaret etmenizi gerektirecek daha ciddi bir sağlık sorunu olabileceğini gösteren bazı belirtilere birlikte göz atalım.
#YazarAnne babaların korkulu rüyasıdır gaz problemi… Bebeğinize ne yaparsanız yapın, hangi gaz damlasını verirseniz verin bir türlü çıkmaz bazen o gaz. Bebek masajının en etkili tekniklerinden biri de gaz masajı ve kolik sancılarını en aza indiren bu masaj tekniğidir.
#İrem KalkavanPandemi sürecinden en çok etkilenenler arasında öğrenciler yer alıyor. Özellikle LGS ve üniversite sınavına hazırlananlar açıklanan tarihlerle birlikte tempolarını hızlandırdılar. Stres düzeyi oldukça yüksek olan öğrencilerin çalışma ve sınav süreçlerindeki beslenme şekilleri de oldukça önemli.
#BeslenmeDiyetisyen Fatma Hallaç, sınavlarda başarıyı etkileyecek hiçbir besinin tek başına mucizevi etkisinin olmadığının altını çizerek, sağlık problemlerinden korunmak ve başarıyı artırmak için yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanması gerektiğini söyledi.
#EğitimBebeğinizin sağlıklı gelişimi için masaj çok önemlidir. Anne karnında dokunmanın gücünü hisseden bebeğiniz, bebek masajıyla birlikte zihinsel ve fiziksel anlamda da gelişim gösterecektir. Masaj, bebeklerin özellikle dış dünya ile kuvvetli bağlar kurmasına yardımcı bir aktivitedir. Peki 6 ayı doldurmuş olan bebeğinizle birlikte nasıl eğlenceli bir aktivite yapabilirsiniz?
#Bebek MasajıPlastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl, "Bunun düşük miktarlarda bile tüketilmesi zehirlenmeye yol açar. Çalışmalar, bunun karaciğer kanserine neden olabileceğini ve bağışıklık sistemini düşürebileceğini belirtmektedir." dedi.
#BaharatPlastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, baharatlar hakkında önemli bilgiler verdi.
#Baharat Nasıl Saklanır6. ay itibariyle başlayan ek gıda döneminde yoğurt, sebze püreleri, yumurta sarısı ve mevsiminde, bebeğe uygun meyveleri 3 gün kuralına göre denedikten sonra herhangi bir sorun yaşanmadıysa peynir, et, balık ve kuru baklagile geçilebilir. Bu gıdaları 7- 8 ay aralığında vermek en doğrusu. Daha önceki yazımda detaylıca belirttiğim gibi her yeni gıda, 3 gün kuralına göre verilmeli. Bu dönemde başlangıçta yine en fazla 1-2 yemek kaşığı ile başlayıp, 125 ml olana kadar yavaş yavaş artırarak verilmelidir.
#Ek GıdaBebek beslenmesinde kurubaklagillerin yeri ayrıdır.Kuru baklagiller bebeklere 8. aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır. Bebeğinizi ilk defa kurubaklagiller ile tanıştıracaksanız bu tarifi denemelisiniz.
#Bebek Ek GıdalarıAnne ve babaların bebekleriyle ilgili en çok problem yaşadıkları konulardan biri de uyku düzeni oluşturmak ve buna sadık kalabilmektir. Bazı bebekler uykuya dalma ve sürdürmede sıkıntı yaşamazsak bazıları bu konuda problem yaşayabilir. Peki, bebeklerde uyku düzeni oluşturmak için ne yapmalı?
#Bebeklerde Uyku DüzeniRamazan ayında oruç tutmak insanları manevi olarak arındırırken beslenme alışkanlıklarını da değiştiriyor. Uzun saatler aç kalmak sindirim sisteminin de dinlenmesini sağlıyor. Herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan kişilerin oruç tutması, beslenme tarzını yenilemek için bir fırsat olabiliyor. Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, oruç tutmanın metabolizmaya etkileri hakkında bilgi verdi.
#Orucun Vücuda Faydaları“Son yıllarda raflarda daha fazla gördüğümüz ve ismini daha çok duymaya başladığımız keçi sütü aslında ününü daha fazla artırmayı hak eden bir besin” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Alican Demiroğlu, keçi sütünün yararları hakkında bizleri bilgilendirdi.
#Keçi SütüEmzirme, anne ve bebek arasındaki sevgi bağının pekişmesini sağlıyor. Bebeğin ruhsal ve bedensel gelişiminde etkili olan anne sütünden yararlanması için de doğru emzirme biçimi büyük önem taşıyor. Doğum sonrası bebeğin mümkün olan en kısa sürede anne ile buluşmasını sağlamak gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Gülbin İşgören, emziren anneler için tavsiyelerde bulundu.
#Bebek Emzirme İle İlgili İpuçları