Aksa Enerji, Afrika’da 3 ülkeye yaptığı yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Şirket, Afrika’da Gana, Madagaskar ve Mali’de kurduğu santraller ile birlikte toplam 2.426 MW büyüklükte üretim gücüne ulaştı. Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun, Şirket’in Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar’ının (FAVÖK) yüzde 77’sinin Afrika santrallerinden sağlanacağını belirtiyor. 2018’de ise bu oranın yüzde 85’i aşması bekleniyor.
#Aksa EnerjiTürkiye’de rekabet gücü azalan fuel-oil ve gaz motorlu santrallerini Afrika’ya taşıyan Aksa Enerji, Gana ile yaptığı anlaşmalar kapsamında ülkenin elektrik tüketiminin yüzde 15’ini karşılayacak. Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun, “Gana, Madagaskar ve Mali ile yaptığımız anlaşmalarla Afrika’da varlığımızı pekiştirdik. Yurtdışına açılırken acil enerji ihtiyacı olan ülkeleri hedefledik” diyor.
#AfrikaEnerji üretiminde alternatif kaynakların son gözdelerinden biri de denizler. Okyanuslarda ve denizlerdeki dalgaların yarattığı itme gücünden önemli derecede elektrik üretilebiliyor. Dünyada pek çok firma dalga enerjisini kullanırken Türkiye’de de bir ilk yaşandı. İki şirket Karadeniz dalgalarından elektrik üretmek için protokol imzaladı. Peki Türkiye’nin bu konuda potansiyeli ne?
#EnerjiRüzgardan sonra en düşük karbonlu elektrik üreten nükleer santrallerin ekonomik kalkınma, istihdam ve sanayileşmeye sağladığı katkı nedeniyle Covid-19 sonrası toparlanmada önemli bir rol oynayacağına dikkat çekiliyor.
#Akkuyu Nükleer Güç Santrali22 yüzer elektrik santralı (powership) ile alanında dünya liderleri arasında yer alan Karpower’ın Ticaret Grup Başkanı Zeynep Harezi, “Başta Afrika olmak üzere 13’ü aşkın ülkede 35 milyon insana elektrik sağlıyoruz. Gemiden hem hızlı hem de ucuz elektrik üretiminde dünyada rakibimiz yok. En büyük sırrımız özellikle Afrika’da yarattığımız güven. Bunu da onların dertleriyle dertlenerek sağladık” dedi.
#Gazetehaberleri2015 yılında rotasını yurt dışına çevirerek özellikle Afrika’da yaptığı yatırımlarla global bir enerji şirketine dönüşen Aksa Enerji; Capital ve Fortune dergilerinin Türkiye’nin en büyük 500 şirketi listelerinde de geçen yıla göre yükseliş göstererek, ilk 50 arasında yer aldı.
#Aksa EnerjiTürkiye’nin ‘besteci sanayicisi’ olarak ünlenen ‘beton santralı’ üreticisi Mustafa Alpagut, Nisan ayında 33 adet beton santralı üretip tamamını ihraç etti. Alpagut, 2012’de yüzde 95’i ihracattan olmak üzere 45 milyon dolar ciro yapacağını söylüyor.
Mart ayında da yükselişine devam eden ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.1 artışla 12.6 milyar dolar oldu. Yılın ilk üç ayında yüzde 10.5 artışla 34.7 milyar doları aşan ihracat son 12 aylık dönemde ise 138.2 milyar dolara ulaştı. İhracat artışında Arap Baharı’nın olumsuz etkilerinin telafi edilmeye başlanması rol oynadı.
Almanya’da lojistik eğitimi görüp, 1992’de Alman lojistik şirketi Birkart’ın İzmir Bölge Müdürü olan Ercan Ataman, annesinin iki daire satıp verdiği sermayeyle şirketini kurdu. Birkart’ın çoğunluk hissesini 2001’de alıp, 2006’da 8 kat fiyata tekrar Almanlara sattı. Şimdi ‘yatırım malı lojistiğinde uzman’ 100 milyon Euro cirolu Logwin’le 30 milyon Euro cirolu Kıta Lojistik’i büyütüyor.
Trabzonlu elektrik mühendisi Fahrettin Tanınmış, Türkiye’de memurluk, öğretim üyeliği yaptı, Doğu Anadolu’da enerji nakil hatları kurdu. İlk rüzgâr santrallarının uygulamacısı oldu. Rüzgâr ve güneş enerjisinde üretici de olmak istedi ama Türk bürokrasisini aşamadı. Bir fuara gittiği Almanya’da, güneş santralı için sıfır bürokrasi, yüzde 90 kredi desteğini görünce 2 ay 10 günde Doğu Berlin’de güneş santralı kurdu, lisansını cebine koydu.