‘Arap Baharı’nın olumsuz etkisi azaldı, ihracatta 140 milyar dolar göründü

Güncelleme Tarihi:

‘Arap Baharı’nın olumsuz etkisi azaldı, ihracatta 140 milyar dolar göründü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2012 00:00

Mart ayında da yükselişine devam eden ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.1 artışla 12.6 milyar dolar oldu. Yılın ilk üç ayında yüzde 10.5 artışla 34.7 milyar doları aşan ihracat son 12 aylık dönemde ise 138.2 milyar dolara ulaştı. İhracat artışında Arap Baharı’nın olumsuz etkilerinin telafi edilmeye başlanması rol oynadı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine  göre, ihracattaki artış mart ayında da devam etti. Arap Baharı’nın olumsuz etkilerinin azalması ve yeni ihracat pazarlarının etkisiyle, mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.1 artışla 12 milyar 608 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen ihracat, yılın ilk üç ayında ise yüzde 10.5 artışla 34 milyar 744 milyon doları aştı. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 15.89 artışla 138 milyar 291 milyon 610  bin dolarlık ihracat yapıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, mart ayında çok sayıda ülkeye rekor ihracat artışları yakalandığını belirterek, “Arap Baharı’nın olumsuz etkilerini telafi ediyoruz” dedi.

İhracat moral aşıladı

Mart ayında, Avrupa ülkelerine ihracat azalırken, alternatif yeni pazarlar ve Arap Baharı’nın olumsuz etkilerinin telafi edilmesiyle ihracatta yükseliş yaşandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk ihracatçılarının 2012 yılında iyi bir performans sergilemeye devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: “2012 yılı da bizim için son derece güzel başladı. Nitekim ilk 3 ayda ihracatımız yüzde 10.5 artarak, 34 milyar 744 milyon doları aştı. İlk çeyrekte gösterdiğimiz bu olumlu performans bize moral aşıladı.”

Haberin Devamı

Libya yeniden canlandı

Büyükekşi, ihracat pazarlarına olan değişimi şöyle anlattı: “Mart ayında Libya’ya ihracatımız yüzde 658, Yemen’e yüzde 480, Etiyopya’ya yüzde 424, Bahreyn’e yüzde 193, Nijerya’ya yüzde 155, Mısır’a yüzde 102, Gana’ya yüzde 93, Senegal’e yüzde 67, Angola’ya yüzde 64 artış gösterdi. Bu ülkelerin yanı sıra Fas’a yaptığımız ihracat yüzde 31, Irak’a yaptığımız ihracat yüzde 44 arttı. AB ülkelerine ihracatımız ise yüzde 3.5 geriledi. Buna mukabil, Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 59, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 22, Ortadoğu bölgesine ise yüzde 16 artış gösterdi. Yani, Avrupa’da yaşadığımız kayıpları alternatif pazarlardaki çeşitlendirme ile kapatıyoruz.”

Çin’i önemsiyoruz

BRIC  ülkelerine ihracatın hızla yükseldiğini vurgulayan Büyükekşi, “Çin’e ihracatımız Mart ayında yüzde 18, Rusya’ya yüzde 19, Brezilya’ya yüzde 14, Hindistan’a yüzde 43 arttı. 2012 yılında Çin en büyük ithalatçı olma yolunda. Türkiye Çin’e ihracatını hızlı artırıyor. 2012’nin ilk 3 ayında Çin’e yönelik ihracat artışımız yüzde 26’ya ulaştı” diye konuştu. Büyükekşi, ABD’deki toparlanmayı da önemsediklerini, 2012’nin ilk 3 ayında ABD’ye ihracatın yüzde 30 arttığını ifade etti.

Haberin Devamı

Dövizle alıp TL’yle satıyoruz, gaza mecburen zam yaptık

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yüzde 18.72 doğalgaz zammının zorunluluktan kaynaklandığını, yurt dışındaki ham petrol fiyatlarındaki artış ile dövizdeki yükselme nedeniyle maliyetlerin arttığını söyledi. Yıldız, “Bizim dışımızda Kuzey Afrika’da, Suriye’de, yine İsrail-İran gerginliğinin oluşturduğu siyasi istikrarsızlığın bedelini enerji sektörü olarak ödüyoruz” dedi.

Dünyanın yükünü çekiyoruz

Türkiye’nin diğer Avrupa ülkelerinden farkının olduğunu belirten Bakan Yıldız, şunları söyledi: “Dövizle aldığımız enerjiyi, TL olarak satıyoruz. Aradaki fark, yine bizim maliyetlerimize yansıyor. Bankacılıkta açık pozisyon denilen bir konu. Yine bizim dışımızda Kuzey Afrika’da, Suriye’de, yine İsrail-İran gerginliğinin oluşturduğu siyasi istikrarsızlığın bedelini enerji sektörü olarak ödüyoruz. Ham petrol fiyatlarındaki yükselme, doğalgazdaki fiyatları etkiliyor ve aynı zamanda taleplerin düşmüş olmasından, arzın yetersizliğinden veya talebin yükselmesinden dolayı değil, yalnızca bizim dışımızda oluşan siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan sebeplerle bu fiyatlar yükseldi. O yüzden ‘dünyanın yükünü çekiyoruz’ dediğim konu budur ve bu zam yapılmak durumunda kalınmıştır.”

Haberin Devamı

Yerli kömürü kullanacağız

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin mart ayı ihracat rakamlarını açıkladığı toplantıda konuşan Yıldız, enerji gündemiyle ilgili diğer soruları da yanıtladı. 2023 yılına kadar yaklaşık 17-18 bin megavatlık yerli kömürden elektrik santralları yapmayı planladıklarını anlatan Yıldız, “Yerli kömürden üretim yapmak, çevreye duyarsız olmayı gerektirmez. Gelişmiş teknolojilerle beraber, akışkan yataklı kömür santrallerinin yapılmasıyla beraber, artık bu noktalar aşılmıştır. Dünyayı kirletenler temizlemek  durumundadır. Çin’de her hafta mübalağa etmiyorum, bir tane kömür santrali devreye  giriyor. Bu yüzden yerli kömürlerimizi kullanacağız ve Türkiye ekonomisine  inşallah kazandırmış olacağız. 11.5 milyar tonluk düşük kalorili linyit  rezervlerimiz tespit edilmiş durumda. Bunları inşallah ekonomiye  kazandıracağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Akkuyu’ya 700 milyon dolar geldi, ok yaydan çıktı

TÜRKİYE’nin daima daha ileriye bakacağını anlatan Bakan Taner Yıldız, şunları anlattı: “Bu manada doğrudan yapılan yatırımların 2011 yılı içerisinde uyulan bu güvenle beraber arttığını görüyoruz. Ve bunlardan 4’te bir oranından daha fazlasının 4.2 milyar dolar civarında enerji sektörüne yapıldığını sevinerek söylemeliyim. Bu rakamlar daha da artacak. Yapacağımız iki nükleer güç santralleriyle beraber 42 milyar dolar civarında olacağını söyleyebilirim. Akkuyu’da 2.4 milyar dolara açılacak ödenmiş sermaye yapısının 700 milyon doları, Türkiye’ye aktarılmıştır. Artık ok yaydan fırlamıştır ve geriye dönüş yoktur. Bize düşen, siyasi istikrarın korunması ile beraber bu projeleri artırmaktır.”

Haberin Devamı

Yatağan’daki kanser oranı ülke ortalamasını aşmıyor

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Yatağan Termik  Santrali’ndeki yerli kömür kullanıldığı ve bu nedenle çevrede kanser vakalarının arttığı” şeklindeki iddialara ilişkin şu yanıtı verdi: “2006’dan beri Yatağan’daki baca gazı analizleriyle beraber, çevreye zarar verecek oranlar tespit edilmemiştir. Sağlık Bakanlığımız açıklama yaptı, oradaki kanser oranlarının, ülkemiz ortamalanın üstünde olmadığı bahsedildi. Yaptığımız kontroller sonucunda, 210 megavatlık bir santralin zaman zaman 160 megavatta çalıştığını gördük. Çevreyi kirletmemek adına, üretimi düşürdüklerini söylediler. Bu kadar hassas davrandığımız bir konuda, böyle bir ithamın yapılması doğru değil.”

Otomotiv yine lider

KAYSERİ’de Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi’nde açıklanan mart ayı ihracat rakamlarına göre, bu ayda en fazla ihracatı, 1 milyar 916 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörü yaptı. Ancak otomotivin ihracatında yüzde 0.87’lik bir azalış görüldü. Otomotivi 1 milyar 650 milyon dolarla kimyevi maddeler, 1 milyar 489 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 341 milyon dolar ile çelik sektörü, 1 milyar 138.3 milyon dolarla elektrik, elektronik makine bilişim ihracatı izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!