Dünya edebiyatında en özgün, en tanınmış, kendisinden sonraki kuşakları en çok etkileyen yazarların başında hiç şüphe yok ki, 200. doğum yılı vesilesiyle andığımız Dostoyevski gelir. Devlet tarafından tehlikeli, aydınlar tarafından gerici bulunarak ülkesinde sessizlikle kuşatılan Dostoyevski, ‘Suç ve Ceza’, ‘Karamazof Kardeşler’, ‘Budala’, ‘Ecinniler’ gibi başyapıtlarını bu kuşatılmışlığın öfkesiyle yazmıştı. İnsan psikolojisinin derinliklerine inme kaygıları Dostoyevski’yle başlar. Bu öylesine bir derinliktir ki, Freud’un teorilerini bile etkileyecektir.
#Dostoyevskiİngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ülkesi ile Rusya arasında çifte ajan Sergey Skripal'in zehirlenmesinin ardından yaşanan krizi ünlü Rus yazar Dostoyevski'nin "Suç ve Ceza" romanına benzeterek, "Hepimiz suçlunun kimliği konusunda eminiz. Tek sorun, itiraf mı edeceği yoksa yakalanacağı mı." dedi.
#RusyaDeniz, güneş, kum üçlemesini bir kenara bırakıp tarih içinde baş döndüren bir yolculuğa çıkmak isteyenlerdenseniz ilk duraklarınızdan biri de Rusya'nın "Avrupai yüzü" St. Petersburg. İşte kelimenin tam anlamıyla bir açık hava müzesi olan bu kenti çok da fazla para harcamadan keşfetmenin ipuçları..
#St. Petersburgİyi miydi? Kötü müydü? Bir karanliklar evreninin peygamberi miydi? Insanin kin, sadizm ve umutsuzluk gibi olumsuz yanlarinin sözcüsü müydü? Yoksa dünyayi yeniden yaratmak için gelmiş bir Rus Isa’nin havarisi miydi? Ne olursa olsun, onun acili eserlerindeki temel duygu, modern insanin kendi varliği ve kendi kaderi hakkindaki bilinçtir.