140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#Teknoloji2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkOrmanlar yanıyor, aşırı sıcaklar ve hava olayları insanlığı çaresiz bırakıyor. Gıda krizi, susuzluk, göçler ve başka bir dünya bekliyor bizi. “Bunları 19’uncu yüzyılın başından beri biliyoruz” diyen fütürist Ufuk Tarhan, geçmişiyle birlikte bir iklim krizi tablosu serdi önümüze, gelecekte değişecek hayatımızı anlattı!
#Necla BAYRAKTARYapay zekaya dayalı sohbet robotu ChatGPT’nin yeni sürümü çıktı. ChatGPT-4 adını taşıyan yeni versiyon, daha geniş bir veri tabanına ve problem çözme yeteneğine sahip. Türkiye’de ücretsiz sürümü kullanıma açıldığından beri eğitim dünyasın büyük ilgi duyduğu ChatpGPT, eğitim uzmanlarını ikiye böldü. Kimi yeni sürümle birlikte bu yapay zekanın öğretmenlerin yerini alacağını söylüyor kimiyse öğretmenlerin yapay zekâ sayesinde öğrencilere daha fazla vakit ayırabileceğini.
#ChatgptSamsung Electronics Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliğiyle, teknolojiyi daha iyi bir dünya için uygulayan gençleri desteklemek amacıyla hayata geçirdiği “Innovation Campus” eğitim programının üçüncü döneminde dört proje ödül kazandı.
#TeknolojiFütürist Ufuk Tarhan, yeni kitabı ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’da uzak gelecekte dünyada neler yaşanacağını anlatıyor. Diğer gezegenlerle iletişim, çipler, genetik takviyeler, ölümsüzlük, metaverse sigortacıları ve dahası… Ama Tarhan’a göre her şeyin ötesinde insanlık sürdürülebilir yaşam için sınırsız enerji kaynağı bulmalı.
#Fütürist Ufuk TarhanÖğrencilerle Kariyer Günü kapsamında bir araya gelen Fütürist Ufuk Tarhan, “İçine girdiğimiz ‘dijital medeniyetler çağı’nda sürdürülebilir ve başarılı bir kariyere ulaşmak için hangi yaşta ve konumda olursanız olun, sürekli versiyon yükseltin. Mutlaka T-İnsan olun; yani kendinizi bir şeyin her şeyini, her şeyin de bir şeyini bilmeye adayın. Gelecekte başarılı olmak için yarının işini yarına bırakmayın” dedi.
#‘Yarının İşini Yarına Bırakmayın’NN Hayat ve Emeklilik, Hackquarters işbirliği ile sağlık teknolojisi alanında çalışan start up’ların buluştuğu NN Start Up Challenge’ın kazananları belli oldu. “When Healthtech Meets Insurance” adıyla sağlık teknolojisine yönelik en iyi iş fikirlerinin değerlendirildiği etkinlikte, kazanan ilk üç girişim sırasıyla Enbiosis, Albert ve Vivoo olurken, Healbe ve Autotrain isimli girişimler de özel ödüle layık görüldü
#NN Hayat Ve EmeklilikOkul öncesi eğitimin uzman isimlerinden Prof. Dr. Ayla Oktay, “0-5 yaş arası, okul öncesi çağı çocuklarının gelişimlerinin en hızlı olduğu dönem. Çocukların gelecekteki mesleği seçmelerinde bu dönemde aldıkları eğitimin rolü büyük. Bu nedenle kurum seçimine dikkat etmek gerekiyor” dedi.
#Prof. Dr. Ayla OktayFütürist Ufuk Tarhan, gelecekte doğayla iç içe olmayan, doğa mahrumiyeti çeken, çimene basamayan çocuklar yetişeceğini söyleyerek, “İklim değişikliği ve yaşam koşullarındaki dönüşümden kaynaklanan solunum, cilt sorunları nedeniyle hayatımızın büyük bölümünü kapalı yerlerde geçireceğiz. Doğa ihtiyacını ve özlemini giderecek, teknolojiyi hayatımıza dengeli ve hümanist yaklaşımla katacak yaratıcı oluşumlara ihtiyacımız var” dedi.
#GelecekTürkiye ihracatının 11 yıldır üst üste lider sektörü otomotivde katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesini amaçlayan 6. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından 4-5 Mayıs tarihlerinde İTÜ Maslak yerleşkesinde gerçekleştirilecek.
#Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğiİstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB), 2016 yılının başarılı ihracatçılarını “İhracatta Fark Yaratanlar” Ödül Töreni ile 5 farklı kategoriden 293 başarılı ihracatçı firmayı ödüllendirdi.
#İstanbul Deri Ve Deri Mamulleri İhracatçıları BirliğiEducashow 9’uncu Okul Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, 31 Mart-4 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek. Fuara dünyadan ve Türkiye’den yaklaşık 150 kurum ve 300 marka katılacak. Eğitim teknolojileri alanında güncel konular, uzman katılımcıların eğitimci ve öğrencilerle bir araya geleceği sohbet buluşmalarında ele alınacak.
#EducashowDünya Ekonomik Forumu, hafta içindeki Davos zirvesinden hemen önce iş dünyasının geleceği ile ilgili çok önemli bir araştırma yayınladı. Rapora göre dünyada artık 4. sanayi devrimi başlıyor. Bu değişimin etkisiyle 2020’ye kadar 2 milyon kişiye yeni istihdam sağlanacak. Ancak, 7 milyon kişi işini kaybedebilir.
#Gelecek