En ağır, en sıkıcı, en yıpratıcı işlerde onları çalıştırıyor, en zor görevlere onları gönderiyoruz. Yapay zekâ ve robotlar, yani ‘metal yakalılar’dan bahsediyoruz. Teknoloji dünyasının en popüler ismi Elon Musk “Büyük risk” diyor, Papa yapay zekâya karşı dua ediyor. Ya zincirlerini kırmaya karar verirlerse? Yoksa bizi bilimkurgu filmlerinde izlediklerimize benzer bir gelecek mi bekliyor?
#Yapay ZekaKalifiye yazılımcı bulmakta zorlanınca, uzmanlarla işverenleri buluşturan freelance (serbest çalışma) iş sitesi sanaluzman.com’u kuran Niyazi Bekiroğlu, “Amerika’da çalışan nüfusun yüzde 32’si freelance. Türkiye’de bu oran yüzde 1.2. Ama bizim yaptırdığımız bir ankete göre yeni neslin gelmesiyle birlikte 2023’te 8.5 milyon kişi freelance çalışacak” diyor.
#Sanaluzman.Com‘Yordu beni bu ofis işleri, ben freelance çalışacağım!’ deyip freelance hayatına atılanlardan mısınız? O zaman sizin halinizden en iyi biz anlarız. Freelance birçok insan tarafından rahat bir çalışma türü olarak algılanır. Fakat durum işin içine girildiği zaman tam anlamıyla anlaşılır. İşte sadece freelance çalışanların anlayabileceği durumlar…
#Freelance İşİş saatlerini, iş yapış biçimini kendisi ayarlamak veya ek iş yapmak isteyenler freelance (serbest) çalışmayı tercih ediyor. Birçok alanda freelance çalışılabiliyor; yazılım, editörlük, fotoğrafçılık, çevirmenlik... Serbest çalışmak güzel görünse de bazı problemlerle karşılaşılabiliyor. Bunlardan en önemlisi işveren ve freelancer arasında çıkabilecek maddi anlaşmazlıklar. İşlerin daha hızlı ilerlemesi ve genelde de şirketlerin tercihi bu yönde olduğu için freelancer ve kurum arasında yazılı bir sözleşme yapılmıyor. Bu da sorun çıktığında işlerin büyümesine neden oluyor. İki tarafın da mağdur olmaması için alınması gereken bazı önlemler var.
İngiltere’nin ticari anlamda en çok kazanan tasarımcılarından biri. 2000 yılında Kraliçe tarafından sör ilan edildi. İngiliz erkeklerine renkli giyinmeyi o öğretti. Markasını kurduğu ilk günden beri çizgili gömlek Paul Smith demekti. Her zaman tasarımlarının bir yerine espri sıkıştırmayı bildi. İçerisinde çıplak kadınların muzipçe gülümsediği cüzdanları da o yaptı, koltuk şeklinde kol düğmelerini de...
İTO Başkanı Şekib Avdagiç "İşverenden kaynaklanmayan herhangi bir sebeple sigortalının işten ayrılması gibi istisnai hallerde, sağlanan istihdam teşvik ve desteklerinin geri alınmaması iş dünyasının beklentileri arasında" dedi.
#Şekib AvdagiçYapılan araştırmalar gençlerin hibrit çalışma modelini istediğini ortaya koyuyor. İpsos’un raporuna göre, Türkiye genelinde her 10 beyaz yakalıdan 7’si haftanın tamamında ofise giderken, bu oran genç beyaz yakalılarda her 2 kişiden birine düşüyor. Gençlerin yarısı, “Çalışma şeklimi değiştirme fırsatım olsa freelance çalışırım” da diyor.
#Özge ESENYükseköğretim Kurulu (YÖK) yapay zekâ üzerine 10'a yakın yeni program açılacağını geçtiğimiz yıl Kasım ayında açıkladı. Ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) "Yapay Zeka ve Veri Bilimi Bölümü" açıldığı duyuruldu. Diğer yandan TÜBİTAK, yapay zekâ ekosistemini 55 milyon TL'nin üzerinde bir bütçe ile destek kapsamına aldı. Uzmanlar, bu gelişmelerin serbest çalışanlar için yeni fırsatları da beraberin de getirdiğini söylüyor.
#Yapay ZekaYeni nesil gürül gürül geliyor. Ege İşlekel, öğrendiği programları sadece merakı ve ilgisi olduğu için farklı formlarda işlemeye ve eserler oluşturmaya başlıyor. Rönesans eserlerini dijital manipulasyonla buluşturuyor ve ne oluyorsa ondan sonra oluyor. Gucci gibi dünya devi bir marka İşlekel’i ekibine alıyor. Facebook, şimdiki adıyla ‘Meta’, ona partnerlik teklif ediyor ve Spark AR denen platformda Türkiye’deki ilk ortağı oluyor.Yüzdeyüz İlham Veren Sohbetler’de yeni neslin en iyi örneklerinden biri ile sizleri tanıştıracağız. Yaratıcı, yeni çağı yakalamış, üzerine değer katmış biri Ege İşlekel. Ve lütfen bir ara eserlerine bakın; yeni yüzyılın Rembrand’ı!
#1Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "'Son 1 yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti' ifadesi doğru değil. Bu altı boş bir rakam. Türkiye'den yurt dışına çalışan gençlerimiz var ama birçoğu ülkeyi terk ederek değil uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak yurt dışına çalışmaya devam ediyorlar" dedi.
#Mustafa VarankYarışmaya başvuran 1.000’in üzerinde genç kadın arasından önce ilk 130’a, ardından ilk 20’ye girerek finale kaldı. Sonra ‘Miss Turkey’ tacını takan kişi oldu. Yeni Türkiye güzeli Nursena Say’la buluştuk, onu daha yakından tanıdık; “Ben Türkiye’nin en güzel kızı değilim. ‘Miss Turkey’ yarışmasına başvurmuş, seçilmiş, kendisini iyi şekilde ifade edebilmiş; genel kültürünü, aldığı eğitimi, oturuşunu, kalkışını, verdiği enerjiyi iyi bir şekilde jüriye yansıtmış biriyim.”
#Nursena SayDijital göçebe geçimi sağlamak için mesai saatleri veya herhangi bir mekana bağlı kalmadan çalışan kişiler için kullanılan bir kavramdır. Dijital göçebe bir meslek olarak görülse de daha çok mesleği yapış biçimi olarak tanımlanmaktadır. Sizlere bu yazımızda dijital göçebe nedir ayrıntıları ile derledik.
#Dijital GöçebeÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamaları Türkiye’de esnek çalışma modelini yeniden gündeme getirdi. TİSK’in çalışmasına göre, Türkiye’de çalışanların yüzde 21’i için uzaktan çalışma modelinin mümkün olabileceği belirtilirken bu oranın artması bekleniyor. TİSK Başkanı Akkol, uzaktan çalışmanın yanı sıra yarı zamanlı çalışma, mikro işler, çağrı üzerine çalışma gibi birçok farklı esneklik modelinin bulunduğunu belirtiyor.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik BakanlığıPandemi havacılık sektöründe çalışanları büyük ölçüde tembelleştirdi. Evden çalışmaya alışanların bir kısmı ofislere dönmedi. Sektörde işten çıkarılanlar ise başka işkollarında iş buldukları için havacılık dünyasından vazgeçti. Şimdi özellikle havayolları ve havalimanlarında yetişmiş personel sıkıntısı çekiliyor.
#Türk Hava YollarıUkrayna savaşının başladığı günlerde Rus televizyonunda 'Savaşa hayır' pankartı açan gazeteci Marina Ovsyannikova yaptığı eylemin hayatını mahvettiğini belirterek kocasının ona velayet davası açtığını ve oğlunun onu 'aile hayatını mahvetmekle' suçladığını açıkladı. Rusya'da 'vatana ihanet' suçlaması yüzünden dışlanan gazeteci Ukrayna'da da 'kremlin yardakçısı' olarak eleştiriliyor.
#Marina Ovsyannikova