Ülkemizde pek yanlış kanaat ve slogan vardır: “Namütenahi zenginlikleri olan, gümrah; yani bereketli bir ülke.” Bu tamamıyla yanlıştır. Türkiye’nin ne Kuzey Avrupa ülkeleri kadar bereketli ve gümrah ormanları vardır ne de ABD ve Avrupa’daki birçok ülke kadar zengin su kaynakları bulunur. Türkiye’nin yaylaları, ormanları, bozkırı hepsi planla kullanılır. Ziraatta iyi planlama yapmadığımız ve menfaat sahipleri bunu dinlemedikleri için Çukurova tarımı batmıştır. Dolayısıyla bereketin ortasında aç kalmak istemiyorsak birtakım planlamalara dikkat etmeli, bazı tedbirler alarak arazi ve kıyı yağmasını önlemeliyiz.
#TürkiyeDünyaca ünlü Türk piyanist, devlet sanatçısı Gülsin Onay Londra’da eski öğrencisi ve Deren Piyano Akademisi’nin kurucusu Deren Eryılmaz’ın evinde unutulmaz bir konser verdi. DOĞÇEV yararına düzenlenen konserde genç piyanist Can Arısoy da Debussy’den seslendirdiği eseriyle büyük alkış topladı.
#ALMANYABilal Şimşir, bir imparatorluğun emanetiydi. Cumhuriyetçiydi, Atatürkçüydü, Midhat Paşacıydı. Heyecanlı konuşması, tükenmeyen yazı enerjisiyle Dışişleri Bakanlığı’nın unutulmaz simalarındandı. Rumeli Türkiye’sinin çocuğuydu. Bu kimliğini bir otoportre ressamı gibi korumayı bildi öyle de aramızdan ayrıldı.
#Bilal ŞimşirVarşova’ya gideli çok olmuştu. Ama bu kez çok daha gelişmiş, çok daha bakımlı bir kentle karşılaştım. Hatta hayran kaldım. Bence Avrupa’nın yeni yıldızlaşan kenti Varşova. Burnunun dibindeki Ukrayna’da savaş bittiğinde daha da fazla ilgi çekecektir. Ukrayna’dan gelenlerden Varşova’ya yerleşenler kentin hizmet hayatını da güçlendirmişler.
#THYYazın kavurucu sıcaklarını nasıl by-pass ederim diyorsanız kesinlikle hiç düşünmeden Mayorka’ya gidin derim. Neden mi? İspanya’ya bağlı Balear Adaları’nın en büyüğü ve Akdeniz’in incisi olan Mayorka’nın en güzel koylarında serinleyip, kaderalinden, kalesine, hamamından nostaljik tren yolcuğuna hatta Picasso’nun yaşadığı minik dağ köyünü gezebilirsiniz...
#İspanyaYaşamını ve müzik çalışmalarını ABD’de sürdüren usta piyanist Aysegül Durakoğlu, 17 Mart Cuma saat 19.30’da Saint Benoit Lisesi’nde Cumhuriyet’in 100. yılı kutlama konseri verecek. Programda Fransa’da yaşamış Chopin, Debussy, Piazzolla gibi besteciler ile çağdaş Türk bestecilerinin piyano eserleri yer alacak.
#Aysegül DurakoğluAnkara’da ortaokul öğrencisi Barkın Başaran (12), pandemi sürecinde tabletine indirdiği uygulamayla notaları öğrenip, piyano eğitimine başladı. 6 ayda katıldığı yarışmalarda 3 ödül kazanan Başaran, "Yarışmalardan kazandığım parayı biriktirip duvar tipi piyano almayı ve eğitimime harcamayı düşünüyorum" dedi.
#AnkaraYeryüzünün idare tarihini, askeri tarihini ve medeniyetini oluşturan büyük insanların yaşları hiç fazla değil. Mustafa Kemal Atatürk 56 yaşında, Fatih 49 yaşında, Büyük İskender 32 yaşında, Alexandr Puşkin 37 yaşında, Wolfgang Amadeus Mozart 35 yaşında, Sabahattin Ali 41 yaşında hayata veda etti. Bugünkü nesillerin henüz aylaklıktan ciddiyete geçemedikleri bir çağda eserlerini ortaya koymuşlardı. Kısa ömürlerinde büyük işleri yerine getiren insanların devirleri geçti. Ama daha uzun dönemde iş yapanlar onlar kadar derin izler bırakıyorlar mı? Bu tartışılır!
#ATATÜRKYeni çalışmalar hız kesmiyor ve birçok isim şarkılarını dinleyiciyle buluşturmaya devam ediyor. Melike Şahin Merhem: İlk Konserler çalışmasıyla yine çok dinlenecek bir işe imza atarken bize de keyifle dinlemek kalıyor. Uzunlar şarkısı ile gözlerimizi kamaştırıp aklımızı başımızdan alan Evdeki Saat Rüyadasın ile dinleyiciyi selamlıyor. Rüyadaysak biraz orda kalıp huzur bulmanın tam vaktidir. Cem Belevi’yi Bilmez Akustik ile dinlemelere doyamayacağız. Aslı Özer ilk solo projesi Hayatın İzleri’ni yayınladı. Oğulçet’in Yarımada’sı dinleyiciyle buluştu. Utku Barış Andaç’ın Prelüd & Sil Baştan’ı çok seveceğiniz bir çalışma.
#AlbümOyuncu Meltem Cumbul ile piyanist Eren Aydoğan, ‘G. Sand Okumalar & F. Chopin Prelüd’ler’le 12 Şubat Cumartesi saat 11.00’de Pera Palas’ta izleyiciyle buluşacak. İki büyük sanatçı George Sand ve Frédéric Chopin, bir dönem İspanya’nın Valldemossa Manastırı’nda birlikte yaşamıştı.
#Meltem CumbulKültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde ödül alan isimlerden biri de İdil Biret oldu. Müzik alanında ödüllendirilen İdil Biret’in hayatına dair bilgiler merak konusu oldu. İdil Biret, Paris Ulusal Konservatuarı’nı yüksek piyano, eşlikçilik ve oda müziği dallarında birinci olarak bitirdiğinde on beş yaşındaydı. On altı yaşından itibaren çeşitli dünya sahnelerinde yer almaya başlamıştı. Peki, İdil Biret kimdir?
#İdil BiretSamsun’da yaşayan Gülten ve Adem Bayrak çiftinin tek çocuğu olan Kerem bundan 22 yıl önce her bebekten farklı iki önemli özelliğe sahip olarak dünyaya geldi. Bu iki özellik hem ailesi hem çevresi hem de kendisi tarafından ilerleyen yaşlarında fark edilecekti. Yaşamının ilk iki üç yılında her bebek gibi normal bir gelişim gösterdi. Ancak sonraki yılarda kısaca otizm olarak bilinen otizm spektrum bozukluğuna sahip bir çocuk olduğu anlaşıldı. Aslında pek çok otistik gibi bu tanı Kerem’i de yaşam yolunda atacağı güzel adımlardan alıkoymayacaktı. Ayrıca onun sahip olduğu ikinci büyük özelliğinin fark edilmesi de fazla uzun sürmedi. Kerem’in sıra dışı ikinci özelliği mutlak kulağa sahip olmasıydı. Bilim insanları mutlak kulağın 10 bin insandan birinde bulunduğunu söylüyor. İşte bu özellik Kerem’e yaşamında yeni kapılar açacaktı.
#EKPPSPulitzer ödüllü müzik eleştirmeni Harold C. Schonberg’in yazdığı “Büyük Besteciler” isimli eseri okurla buluşturuyor. Kitapta Mozart’tan Beethoven’a, Wagner’den Chopin’e dek müzik tarihine damgasını vuran onlarca sıra dışı besteci ve çalışmaları anlatılıyor.
#Harold C. Schonberg‘Paris’te sonbahar’ kulağa bir Woody Allen filminin ismi gibi geliyor ama ‘Işıklar Şehri’ni görmenin ya da bir kez daha ziyaret etmenin en güzel zamanı gerçekten de sonbahar. Parizyenlerin söylediğine göre kışın havası fazla kirli oluyor. Yazın insanın başına ne geldiğini ise bu yıl haber bültenlerinin ilk sırasında dinledik: Haziran ve temmuzdaki sıcak dalgasında başkentte hava değerleri 42.6 derece ölçüldü. İklim değişimi kaynaklı aşırı sıcaklıklara denk gelmeseniz bile yazın Paris’te bir Parisli görmek, şehrin gerçek atmosferini yaşamak zor. Yerlileri toparlanıp yazlığa gidiyor ve kent turistlere kalıyor. Ünlü kültür-sanat hayatı da uykuya yatıyor. İlkbahara söyleyecek söz yok; parklar, bulvarları çevreleyen kestane ağaçları yeşerirken de şehir çok güzel. Ama tabii sonbaharın sunduğu renk paleti başka… Eylülle birlikte Parisliler şehre dönüyor, kültür-sanat hayatı canlanıyor, birbiri ardına iddialı sergiler açılıyor, kaldırım kahveleri hâlâ güneşin altında tembellik fırsatı sunuyor. Aklınızda adresi belli olmayan bir seyahat varsa, işte şu sıralar Paris’te yapılabileceklerin özeti...
#ParisMeltem Cumbul ve piyanist Emre Yavuz, Fransız George Sand ile Polonyalı Frédéric Chopin’in ‘imkansız aşk’larını, Hamburg’daki 2. Türkiye-Almanya Tiyatro Köprüsü Festivali’nde sahneledi. İkili program sonunda dakikalarca alkışlandı.
#Emre YavuzHamburg’daki 2. Türkiye-Almanya Tiyatro Köprüsü Festivalinde Sri Lanka’daki korkunç saldırıda katledilenler anıldı. Festivalde sahne alan Hamburg Klasik Türk Müziği Korosu, konseri kin ve nefrete inat kardeşlik mesajları veren ‘Hayat Bayram Olsa’ şarkısıyla noktaladı.
#HamburgHande Dalkılıç’ın bütün CD’lerini dinledim. Özellikle Türk bestecilerinden oluşan CD’leri benim için özel bir önem taşır. Çünkü ben iyi bir piyanistin Türk bestecilerini kaydetmesini, onları bize ve dünyaya tanıtmasını isterim. Türk bestecilerini Türk icracıları çalacak ki başka ülkelerin solistleri, orkestraları da onları repertuvarlarına alsın.
#Yazar