Fosil Yakıt haberleri sayfasında Fosil Yakıt hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1045 Fosil Yakıt haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa genelinde her yıl üç milyona yakın insanın alkol, fosil yakıt, tütün ve çok fazla işlenmiş gıda olmak üzere dört kurumsal ürün tüketiminden dolayı hayatını kaybettiğini açıkladı.
#AVRUPASHURA tarafından yayınlanan rapora göre Türkiye’nin enerji dönüşümünde öncelikler listesinin zirvesinde ‘hızla eyleme geçmek’ başlığı olmalı. Çalışmada, yenilenebilir enerjide öngörülen yatırımların hızlandırılması ve gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılmasının önemi vurgulanırken; elektrikli araçlara düşük faizli kredi desteği sunulması ve ısı pompalarına bazı bölgelerde öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
#Elektrikli AraçG20 Zirvesi’nin çıktıları arasında enerji ön plandaydı. Yenilenebilir enerjinin üç, enerji verimliliğinin ise iki katına çıkarılması hedefleri dikkat çekti. Uzmanlar bunu ‘tarihi bir adım’ olarak nitelendirdi ama fosil yakıtların aşamalı azaltılmasına hiç değinilmemesi de büyük eleştiri aldı.
#G20İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD) Başkan Yardımcısı Dr. Alkan Üstün, Türkiye’de 2020’den bu yana yenilenebilir enerji kaynaklarına ciddi bir yatırım olduğunu belirterek özellikle güneş enerjisi santrallerinde (GES) atılım olduğunu söyledi.
#İklim Değişikliği Politika Ve Araştırma DerneğiBenzinli ve dizel araç satışının 2035’ten itibaren yasaklanması Avrupa’da tartışmalara neden oldu. Yasağın bir ‘dayatma’ olduğunu savunan ülkeler artan enerji ve hammadde fiyatlarına dikkat çekti. Almanya sert bir tavırla kararı kabul etmeyeceğini bildirirken; Bulgaristan, İtalya, Portekiz, Slovakya ve Romanya yasağın 2040’a ertelenmesi için ortak bildiride anlaştı. Bu arada Türkiye de 2040 yılına kadar fosil yakıtlı araçları terk etme sözü vermişti.
#Avrupa Parlamentosu2053 yılına kadar demiryolu, karayolu, denizyolu, havayolu ve haberleşme için 198 milyar dolar yatırım yapacaklarını söyleyen Bakan Adil Karaismailoğlu, “2053 yılına kadar milli gelire katkımız 1 trilyon doları bularak, yatırım bedelinin 5 katından fazlasını kazandıracak” dedi. Karaismailoğlu, karayollarında fosil yakıt yerine elektrikli ve alternatif enerji kullanımını artıracaklarını da belirtti.
#KaraismailoğluFosiller jeolojik geçmişe dair hemen hemen çoğu bilgiyi veren önemli kaynaklardır. Bu bilgiler içerisinde en önemlileri geçmiş dönemlerde yaşamış olan insanların hakkındaki bulgulardır. Dünya tarihi ile ilgili yapılan yorumlar genellikle fosil kaynaklardan yorumlanarak yapılır. Peki, Fosil yakıt nedir ve nerelerde kullanılır? Fosil yakıtlar ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fosil YakıtDünyada geçen yıl devreye alınan yenilenebilir enerji kapasitesi bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 256 gigavat seviyesinde gerçekleşirken, fosil yakıtların toplam enerji tüketimindeki payı yüzde 80 ile 10 yıl önceki seviyesiyle aynı kaldı.
#21. Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politikaları OrganizasyonuAvrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Paris İklim Anlaşması'nın önemine işaret ederek, "Umuyorum ki kısa süre içinde Türkiye'nin mevcut kaygılarını giderecek yanıtlar bulunacak ve Türkiye de bu anlaşmayı onaylayacak." dedi.
#Avrupa BirliğiIsınma veya ulaşım sektörlerinde fosil yakıt kullanımını sonlandıran kentlerin sayısı 2019 sonu itibarıyla 8 iken, geçen yıl 35 kent daha söz konusu sektörlerde fosil yakıt kullanımını yasaklayan politikaları uygulamaya koydu.
#Fosil Yakıt KullanımıDÜnya liderleri artan çevresel sorunları ele almak üzere BM İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansında bir araya gelirken, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın politikalarının küresel iklim eylemini nasıl etkileyeceği konusundaki endişeler artıyor.
#Küresel İklim PolitikasıBab-ı Ali Toplantıları’nda 2011’de yaptığı konuşmada dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; “Enerji fiyatlaması en zor konulardan biridir. Devlet piyasa belirleyici olarak davranırsa enerji fiyatı vatandaş – tüketici lehine uygun hale getirilebilir ancak bu kez de enerji üreticisi – dağıtıcısı kar edemez, dağıtım şebekesini yenileyemez, geliştiremez ve üretim için yatırım yapmaz. Bu bir girdap durumdur. Bu iki konuyu dengede tutmak büyük maharetli bir akrobasidir” demişti.
#Bab-I Ali ToplantılarıAvrupa Birliği (AB) Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, AB'nin Ukrayna transit güzergahından sağlanan Rus gazı olmadan yaşamaya hazır olduğunu söyledi. Simson açıklamasında "Rusya'ya olan bağımlılığımız 2021'de yüzde 45 seviyesindeyken geçen yıl yüzde 15'e düştü." ifadesini kullandı.
#Avrupaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, bilim kurgu filmlerini aratmayan tren teknolojisi ‘Hyperloop’ üzerinde çalışıyor. İTÜ’nün Hyperbee Takımı, ‘uçan tren’ olarak tanımladıkları bu yeni nesil ulaşım aracıyla, İsviçre’de düzenlenen uluslararası yarışmadan ödülle dönen ilk Türk takımı olmayı başardı.
#İstanbul Teknik Üniversitesi‘Türkiye Güneş Enerjisi Sektöründe İstihdam’ raporuna göre; lisanslı YEKA ve depolamalı GES projeleriyle önemli bir işgücü talebi doğacak. Ancak güneş enerjisinde işgücü nitelik olarak ihtiyacı karşılamıyor, ara elaman açısından da istihdam sorunu yaşanıyor. Sorunların, ‘kamu-sivil toplum kuruluşları-özel sektör’ işbirliği ile çözülebileceği vurgulanıyor.
#Güneş EnerjisiUlaştırma alanında düzenlemeler içeren ve sivil havacılıkta yeni kurallar getiren torba teklif, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeyle havalimanlarında genel kolluk kuvveti gözetiminde çalışan özel güvenlik görevlileri birçok uygulamada polis yetkisinde olacak. İzinsiz İHA uçuranlara 60 bin lira ceza kesilecek. Bagaj, kargo ve diğer mallar, güvenlik şüphesiyle, yolcusu veya sahibi olmaksızın açılıp aranabilecek.
#UlaştırmaUyarıları uzun süredir görmezden geliyorduk ancak etkilerini hissetmeye başlayınca küresel ısınma gündemimizin en önemli başlığı oldu. Ülkemizin önemli üniversitelerinde görev yapan çevre mühendisleriyle konuştuk: “Var olduğumuz müddetçe iklim değişikliğini sınırlandırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
#Meltem FıratlıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa genelinde her yıl üç milyona yakın insanın alkol, fosil yakıt, tütün ve çok fazla işlenmiş gıda olmak üzere dört kurumsal ürün tüketiminden dolayı hayatını kaybettiğini açıkladı.
#AVRUPASHURA tarafından yayınlanan rapora göre Türkiye’nin enerji dönüşümünde öncelikler listesinin zirvesinde ‘hızla eyleme geçmek’ başlığı olmalı. Çalışmada, yenilenebilir enerjide öngörülen yatırımların hızlandırılması ve gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılmasının önemi vurgulanırken; elektrikli araçlara düşük faizli kredi desteği sunulması ve ısı pompalarına bazı bölgelerde öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
#Elektrikli Araç2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak üzere hazırlanan İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planında (İDASEP) 2030 yılına kadar yapılacak adımlar sıralandı. Atılacak adımlar arasında ulaştırma sektöründe karbon emisyonlarının azaltılması, toplu taşımanın teşviki ve elektrikli araç kullanımının artırılması için fosil yakıtların yer aldığı ÖTV 1 sayılı listeye ‘karbon içeriğinin’ eklenmesine yönelik çalışma yapılması da var.
#EmisyonDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brüksel'de Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol ile görüştü. Fidan, daha sonra Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü.
#Hakan Fidan