Bayram baklavasız; baklava da cevizsiz, fıstıksız, tereyağsız olmaz. Bir kilo baklavada 150 gram fıstık, 250 gram da tereyağı kullanıldığını söyleyen BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım’ın ortaya koyduğu baklava hesabı net: “150 gram fıstık 142.5 TL, 250 gram yağ ise 125 TL. Yani sadece iki kalemdeki maliyet 267.5 TL. Kilosu 150-200 liradan satılan baklavaların içeriğine dikkat etmek şart.”
#Bayram Tatlısıİftar saatinin sabırsızlıkla beklendiği bugünlerde özellikle oruç tutanları en az pide kadar heyecanlandıran bir diğer lezzet de güllaç... Geçmişi Osmanlı’ya dayanıyor; bol sütü ve hafif lezzetiyle fıstıklısı da çok seviliyor, cevizlisi de... Jürimize güllacı en iyi yapan adresleri sorduk.
#RamazanEminönü’nde bir mekanın davetlisiydim. Şimdiden söyleyeyim, bu yazım tatlı üzerine olacak, mekanda ne yediğimin hiç bir önemi yok. Restorana gitmeden önce bir ritüelimi gerçekleştirmek için sahile indim. Martılar için simit aldım. Galata köprüsünün ayağında martılara simit atıp karınlarını doyurduktan sonra, bir güzel yemeğimi yedim. Karnım da doyduğuna göre şimdi sıra geldi tatlıya. Yiyeceklerimi eritmek için bol bol yürüdüğüm o gün, 3 tatlıcıya gittim ancak 2’sini beğendim... İşte o mekanlar...
#BaklavaEn geleneksel tariflerin dahi değişime ihtiyacı olduğunu savunan bir şefim. Ama geliştirilen ürün, orijinalinden çok daha üstün olmalı. Benim için iyi bir baklavanın en önemli unsurlarından biri ağızda çıkardığı o çıtır çıtır sesler... Sütlü şerbetle hazırlanan soğuk baklavadan işte bu zevki almam mümkün değil...
#BaklavaSıcaklar tüm hızıyla bunaltmaya devam ederken tatlı keyfimizden geri kalacak değiliz! Bici biciden rokokoya, soğuk baklavadan sorbeye ‘serin ve hafif’ tatlılar kolay yeniyor, ağırlık yapmıyor. En lezzetli ‘ferah’ tatlılar yapan yerleri jürimize sorduk.
#GazetehaberleriBiri Türk klasiğinin yorumlanmış hali, biri Portekizli, biri Japon... Son dönemde insanların dilinde, damağında bu tatlılar var. Artık herkes baklavanın soğuk olanının peşinde. Dışı milföy, içi krema dolu Portekiz tatlısı ‘pastel de nata’ da yükselişte. Pirinç hamuruyla yapılan Japon dondurması ‘mochi’ bizden biri olma yolunda. Hayatımıza yeni giren bu üç lezzet bombasını gastronomi yazarımız Ebru Erke’ye sorduk…
#GazetehaberleriKoronavirüs salgını ile birlikte, gıda ürünlerine yönelik talebin artmasıyla beraber, hile ve tağşişli ürünlerde de artış görüldü. Hilenin en çok başvurulduğu ürünlerden baklavada ise ceviz yerine ay çekirdeği içi, Antep fıstığı yerine renklendirilmiş yer fıstığı veya bezelye karışımı kullanılıyor.
#Ayça Gözde ÇETİNTatlı deyince elbette hepimizin aklına “baklava” geliyor. Baklavanın ana vatanı ise bildiğiniz üzere Gaziantep. Avrupa Birliği’nden alınan resmi onaya göre Antep baklavası AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olma özelliğini taşıyor. Baklavayı zaten Gaziantepli ustalar bir başka yapıyor. Havasından mı suyundan mı bilinmez ama onlar yufkaları çok daha ince açıyor. Ayrıca baklavanın içine konulan ve bu kentte yetişen kaliteli fıstıklar ise lezzeti arttırıyor.
#BaklavaRAMAZAN Bayramı’nın vazgeçilmez lezzetleri şerbetli tatlılarda sipariş yoğunluğu yaşanıyor. Uzmanlar ise merdiven altı üretim yapan yerlere karşı uyarılarda bulunuyor. Şerbetli tatlılarda fıstık yerine yeşile boyanmış bezelye, soya fasulyesi ve yer fıstığı kullanıldığını söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetin Kurulu Başkanı Uğur Toprak, tereyağlı olduğu ileri sürülen bazı baklavalarda ise hayvansal gıdaların yer aldığına dikkat çekti.
#BaklavaŞanlıurfa her ne kadar inanç turizmiyle çok popüler olsa da son dönemlerde hem arkeoloji meraklılarını hem de lezzet düşkünlerini kendine çekmeyi başarıyor. Son Şanlıurfa seyahatimde şehrin binlerce yıllık tarihine, hâlâ bozulmamış kültürüne, geleneklerine, çarşılarından gelen o mis gibi kokulara, damakta büyük keyif ve anı bırakan lezzetlerine âşık oldum. Şanlıurfa'ya gelirseniz denemekten pişman olmayacağınız tatları ve uğramanız gereken bazı lezzet duraklarını sizlerle paylaşmak istedim.
#ŞANLIURFAANTALYA’daki tatlıcılar, süpermarketlerin ve fırınların tatlı satışına isyan etti. Antalya Pastacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kerim Üre, fırıncının ekmeğini marketin de sigarasını satmadıklarını belirterek, herkesin kendi işini yapması uyarısında bulundu.
#Tatlı SatışlarıYeşil zeytin üretiminde önde gelen Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bazı üreticiler, ham madde fiyatlarındaki artış nedeniyle Antep fıstığı yerine zeytinli baklavaya yöneldi. Üreticiler, Ramazan Bayramı için de Antep fıstıklı baklava yerine zeytinli baklava çıkaracak.
#ZeytinGeçen Pazar günü eski “Merinos”, yeni adıyla Koyunculuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’ne gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ‘Ramazan geliyor, fiyat artırayım’ diyen kasapları uyarınca sadece bayramlarda değil önemli günlerde de normal giden fiyatların birden nasıl anormal hale geldiği geldi aklıma…
#BursaBaklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, artan fıstık fiyatları nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile görüşeceklerini belirterek, "Bu ramazanda Antep fıstığı fiyatlarının acilen düşmesi lazım. Bunun en hızlı yolu ithalatın önünün açılması." dedi.
#Antep