Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin uçak içinde ventilli (filtreli) maske kullanımının yasaklandığını belirtmesinin ardından bir uyarı da uzmanlardan geldi. Bu maskeyi kullanan kişinin ortama virüs yayabileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Ofluoğlu, “Maskeyi takan kişi dış ortamdan kendisine doğru gelecek kimyasalları, virüsleri, virüs partiküllerini, bakterileri kendisini koruyacak şekilde süzgeçliyor. Fakat kendi bünyesindeki virüsleri dışarıya gönderiyor” dedi. Ofluoğlu, bu maskelerin üstüne ince de olsa bir cerrahi maske takılmasını önerdi.
#Filtreli MaskeDünyada koronavirüs tehdidinin ortaya çıkması, maske satışını artırdı. Antalya’daki medikalciler, satacak maske bulamadıkları için talepleri geri çevirmek zorunda kalıyor. Yoğun talep dolayısıyla maskenin fiyatı online alışveriş sitelerinde dahi 3’e katlandı.
#KoronavirüsÇin Büyükelçiliği Basın Dairesi Başkanı Xie Xinxing, "Wuhan kentinde yaşayan Türkler ve diğer vatandaşlar olmak üzere geri getirmek için uçak yola çıktı. Bu akşam 23.00'de varmış olacak. Yarın sabah 01.00 de geri dönmek için yola çıkacak. Türkiye vatandaşlarını alma talebini 29 Ocak'ta iletti." dedi.
#Çinİklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBAHARIN gelmesiyle birlikte alerjik hastalıklarda artışların yaşanmaya başladığını belirten İzmir Özel Can Hastanesi Çocuk Göğüs, İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özkan Karaman, halk arasında genel olarak ‘bahar alerjisi’ ya da ‘saman nezlesi’ olarak da bilinen çeşitli hastalıkların ortaya çıkabildiğini, ancak yaşam kalitesini düşüren bu durumun doğru yaklaşımla düzeltilebildiğini söyledi.
#1Norveç Savunma Bakanlığı dün açıklama yaparak Ukrayna ordusuna 22 adet M109 obüs bağışladığını duyurdu. Norveç Savunma Bakanı Bjørn Arild Gram, bu tür silahların Ukrayna tarafından talep edildiğini ve gelişmelerin daha ağır silah bağışını gerektirdiğini ifade etti.
#UkraynaNisan ayıyla birlikte etkisini göstermeye başlayan bahar alerjisi özellikle polene duyarlı kişileri olumsuz etkiliyor. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bahar alerjisi önlem alınmadığı takdirde kabusa dönüşebiliyor. Peki, bahar alerjisi nedir, hangi aylarda görürülür? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, bahar alerjisi belirtileri ve doğal tedavi önerileri hakkında bilgiler verdi.
#Bahar AlerjisiMaskelerimiz virüsten korunmak için en güçlü silahlarımızdan biri. Omicron ile bulaşıcılığın tavan yaptığı bugünlerde maske kullanımı daha da hayati hale geldi. Ancak artık alışkanlık haline gelen ve normal görülen bazı maske kullanım hataları Covid'e davetiye çıkarıyor...
#KoronavirüsKoronavirüs salgınına karşı aşılama çalışmaları başlamış olsa da son günlerde tüm dünyada yayılan Delta varyantı endişe yaratmaya devam ediyor. en bulaşıcı varyant olarak açıklanan Delta'ya karşı tedbirlerin elden bırakılmaması öneriliyor. Tam da bu gündemde yaptıkları araştırmayı açıklayan İngiliz bilim insanları FFP3 tipi maskelere dikkat çekti.
#Cambridge ÜniversitesiAstımın tüm dünyada tahmini olarak 300 milyon kişiyi etkileyen kronik bir hastalık olduğunu söyleyen Bodrum Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Figen Atalay, bahar aylarıyla birlikte bu rahatsızlığın daha çok ortaya çıktığını belirtti. Astım sıklığının ülkeler arasında ve bölgeden bölgeye farklılıklar gösterdiğini, bu farklılıkların genetik ve çevresel faktörlerin farklılıklarıyla açıklandığını kaydeden Prof. Dr. Atalay, şöyle dedi:
#İzmirBaharın gelmesiyle birlikte alerjide de artış görülüyor. Ancak alerjik nezlesi olan birçok kişi, belirtilerinin virüs kaynaklı olabileceğini düşünmediği için hem etrafa yayma riski yükseliyor hem de tedaviye geç kalındığı için ciddi tablolar ortaya çıkabiliyor.
#GazetehaberleriOkulların yeniden açılması ve yüz yüze eğitime devam edilmesi sadece Türkiye'de değil, ABD'de de gündemin önemli bir parçası. New York Times'ın yaptığı araştırma ise kapalı sınıflarda öğrenciler arası Covid-19 bulaşını en aza indirgemenin yollarını 3 farklı senaryo ile gösteriyor
#Okulların AçılmasıSosyal medyada 'maskeleri çıkarıyoruz' etiketiyle yapılan paylaşımların ardından şimdi de 'maske sağlığa zararlıdır' etiketiyle paylaşımlar yapılması tepki çekti. Ankara'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Maske takmak değil, koronavirüs kesinlikle öldürür" dedi.
#AnkaraAlmanya’da koronavirüs salgınında vaka ve ölüm sayılarının yüksek seyretmesiyle birlikte alınan tedbirler arttırılıyor. Ülkede 19 Ocak’ta getirilen yeni Covid-19 önlemleri, bugün yürürlüğe girdi. Yeni önlemler paketi beklenildiği kadar sert olmamakla birlikte ülkede yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Alınan en önemli karara göre 14 Şubat’a kadar toplu taşıma araçlarında ve tüm alışveriş merkezlerinde FFP2 tipi maske ya da tıbbi maske takma zorunluluğu getiriliyor. Fakat söz konusu maskelerin oldukça pahalı ve tek kullanımlık olması tartışma konusu oldu.
#Avrupadan HaberlerUçuş yasağı getirilen ülkeler, Türkiye'nin aldığı kararla mutasyon önlemleri kapsamında genişletildi. İngiltere'de mutasyona uğrayan yeni koronavirüsü nedeniyle bir ülkeye daha uçuşlar geçici olarak durdurdu. Sağlık Bakanı Koca yaptığı açıklamada toplam 4 ülkeye seyahat yasağı getirildiğini bildirdi. Diğer yandan mutasyonun ilk görüldüğü ülke olan İngiltere'ye dünyanın bir çok ülkesi seyahat durdurma kararı almıştı. Peki, hangi ülkelere uçuşlar durduruldu? İşte, uçuş yasağı olan ülkelerin listesi.
#Uçuş Yasağı Olan ÜlkelerSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, maske kullanımı konusunda uyardı. Ventilli olsun olmasın N95 ve FFP2 tarzı maskelerin halkın kullanımına uyun olmadığını vurgulayan Kayıpmaz, “Üzerinde bir valfi bulunan N95 veya FFP2 tarzında maskelerin, uçaklarda veya toplu alanlarda kullanılması uygun değil” dedi.
#Afşin Emre KayıpmazSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, maske kullanımı konusunda uyardı. Ventilli olsun olmasın N95 ve FFP2 tarzı maskelerin halkın kullanımına uyun olmadığını vurgulayan Kayıpmaz, “Üzerinde bir valfi bulunan N95 veya FFP2 tarzında maskelerin, uçaklarda veya toplu alanlarda kullanılması uygun değil” dedi.
#Sağlık Bakanlığı