Güncelleme Tarihi:
Baharın gelmesiyle birlikte alerjik durumlar da hızla ortaya çıkmaya başlıyor. Bahar alerjisine hazırlıksız yakalanmak istemiyor, baharın tadını çıkarmayı arzuluyorsanız önlem almanızda fayda var.
Havaların ısınmasıyla korkulu rüya haline gelen alerji, etkileşimde bulunduğunuz bazı maddelere karşı aşırı duyarlı olma halidir. Alerjiye neden olan maddeler de alerjen olarak adlandırılır. Polen, bahar aylarında en çok maruz kalınan alerjendir. Haliyle kendisiyle birlikte alerjisini de beraberinde getirir. Açık alerjenlerin kapalı alerjenlere göre daha riskli olduğu düşünülürse dikkatli olmak şart. Korunmak için almamız gereken önlemler ise şunlar;
1. Alerjenlerden kaçınmak çok fazla mümkün değildir. Amacınız en az teması sağlamak olsun. Sabah ve öğle arasında açık havada bulunmayın. Bulunmak zorundaysanız mutlaka filtreli maske kullanın. Piknik ve doğa yürüyüşlerini bu mevsimde tercih etmemeye çalışın.
2. Polenlerin saçınıza, üstünüze yapışabileceğini unutmayın. Eve geldiğinizde kıyafetlerinizi değiştirin ve mutlaka duş alın.
3. Polenler evcil hayvanınızla evinize girebilir. Ev hijyeninize ve evcil hayvan hijyeninize dikkat edin.
4. Evinizin camlarını bu mevsimde kapalı tutun. Evinizi havalandırmak istiyorsanız filtreli havalandırma ya da hava temizleme cihazı kullanın. Hava temizleme cihazınızın da kirli olduğunda alerjinizi tetikleyeceğini unutmayın. Cihazın temizliğini aksatmayın.
5. Daha fazla sıvı tüketin. Sıvı tüketimi burun içi salgınızı (mukus) arttırır. Mukusunuz polenleri tutarak alt solunum yollarınıza girişi engeller.
6. Önlemlerinizi beslenme ile kuvvetlendirin. İçerdikleri antialerjik maddelerle bazı yiyecek ve içecekler alerjinizi baskılar. Aşırı duyarlılığınızı azaltır. Yeşil çay, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları antialerjiktir. Bu besinleri tüketmeye özen gösterin. Domates, elma, üzüm, portakal alerjinizi tetikler. Bu besinleri tüketirken dikkatli olun.
7. En fazla şikayet edilen belirti burun tıkanıklığıdır. Burnunuz tıkandığında tuzlu su karışımı ile temizleyin. Faydalı olduğunu göreceksiniz.
8. Sigara ve ağır kokulu kimyasallar, duyarlılığınızı arttırabilir, alerjinizi daha kötü hale getirebilir. Bu süreç boyunca bu maddelerden uzak durun.
9. Doktorunuza danışarak alerji aşısını deneyin. Aşıyla duyarlı olduğunuz alerjen artan dozlarda verilerek bu alerjiye karşı bağışıklık sisteminizi duyarsızlaştırmak hedeflenir. Ayrıca aşı ile alerji sırasındaki belirtilerin azalması sağlanır.
Aldığınız önlemlere rağmen alerjiniz devam ediyorsa doktorunuza danışın, alerjinizle ilgili mutlaka bilgi sahibi olun ve ciddiye alın.