“17 Ekim 2011 günü saat 1.15'te telefonumun çalma sesiyle uyandım. Yarı uykulu bir halde ekrandaki 'arayan kimliği yok' yazısını seçebiliyordum ve şöyle düşündüğümü hatırlıyorum: 'Bu saatte kim arıyor olabilir ki? Buna cevap vermeyeceğim! Ancak parmağım 'reddet' düğmesinin üzerinde gezinirken durakladım. Bu saatte telefon almamın tek bir nedeni vardı ve o da birinin hayatımı değiştirmek üzere olmasıydı.”
#Kistik FibrozisOnları her gün gördüğümüz ve kullandığımız düşünülürse, ellerimiz biraz kızardığında bunu fark etmemiz zor olabilir. Ancak ellerimiz bazen sağlığımız hakkında ve işlerin tam olarak planlandığı gibi gitmediğine dair bize ince ipuçları veriyor.
#El SağlığıÖlümcül bir akciğer hastalığı teşhisi alan Mike hayatını hayata veda etmeden önce, sekiz yıldır beraber olduğu hayatının aşkı ile evlenmek istedi. Hastane odasında birbirlerine “Evet” diyen çifti, sadece 48 saat sonra ölüm ayırdı
#Pulmoner FibrozisAnkara 61'inci İş Mahkemesi, doğumundan hemen sonra 'Kistik fibrozis' tanısı alan U.T.D'nin (3) ömür boyu kullanması gereken ve yurt dışından getirilen, kutusu yaklaşık 800 bin TL'lik ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasına karar verdi. Kararda 'sosyal devlet anlayışına vurgu yapılarak, "Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür. Diğer bir anlatımla temel insan hakkı olan yaşama hakkının korunması devletin temel görevleri arasındadır' denildi.
#ANKARATopuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisinde hayati önem taşıyor. Her yıl binlerce bebeğin hayatı bu tarama testleri sayesinde kurtuluyor. Ancak özellikle pandemiden sonra aşı karşıtlığı gibi yenidoğandan bebeğinden topuk kanı aldırmaya itiraz eden aileler oldu. Peki topuk kanı neden tüm hastanelerde rutin olarak uygulanıyor? Yaptırılmamasının sakıncaları neler? Diğer ülkelerde durum ne? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baran Cengiz Arcagök ile konuştuk. İşte 8 Soruda Topuk kanı hakkında merak edilenler...
#Topuk KanıCHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında, anne babanın bebeğinin topuk kanını vermeme özgürlüğüne sahip olduğuna yönelik kararı veren Kars Aile Mahkemesi hakimi M.K. hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) suç duyurusunda bulundu.
#Topuk KanıKars’ta bir çiftin yeni doğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddetmesiyle başlayan olay yargıya taşındı. Uzmanlar ise ebeveynleri uyardı: “Topuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisine yarıyor, her yıl binlerce bebek bu sayede tanı alıyor. Spekülatif yorumlara itibar etmeyin.”
#Topuk KanıVücudumuzdaki değişiklikleri ilk görüşte anlamak kolay olmasa da, hastalıklar genellikle bazı işaretler ile kendilerini belli ederler. Bağımsız eczaneler zinciri "The Independent Pharmacy doktoru Donald Grant, ellerinizin sağlığınıza dair önemli bilgiler sunabilecek beş özelliğini sıraladı.
#Sağlık“Son dokuz yılımı ölüm fikriyle yaşayarak geçirdim. 2015 yılında, 25 yaşındayken ölümcül teşhisimi aldım. Tedavisi olmayan, kısıtlayıcı bir akciğer hastalığı olan pulmoner fibrozis adlı bir rahatsızlık da gelişti ve akciğer nakli olmam reddedildi. Üç ila beş yıl arasında yaşayacağımı düşünüyordum ama neredeyse 10 yıl oldu hala hayattayım. 34 yaşındayım ve hayatı dolu dolu yaşıyorum.”
#Pulmoner FibrozisJyoti Smith, henüz 25 yaşındayken tedavisi olmayan bir hastalık teşhisi aldı. “Üç ila beş yıl arasında yaşayacağımı düşünüyordum, neredeyse 10 yıl oldu hala hayattayım” diyen genç kadın, ölümü beklediğini ama artık korkmadığını söyledi, yaşadıklarını anlattı
#Jyoti SmithBugün ve nesiller boyunca insanların ve hayvanların sağlığını, yaşamlarını iyileştirecek, dönüştürecek çığır açıcı tedaviler geliştirme misyonuyla çalıştıklarını vurgulayan Boehringer Ingelheim Türkiye Genel Müdürü Okan Güner “Yenilikçi ilaçlarımızla henüz karşılanamayan tedavi ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedefliyoruz. Ülkemizde yaklaşık 5 milyon kişinin nadir hastalıklardan etkilendiği tahmin ediliyor. Dünyadaki en büyük hasta topluluklarından birini temsil eden nadir hastalıklara sahip bireylere Boehringer Ingelheim olarak yalnız değilsiniz diyoruz” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikSıradan bir kumaş gibi görünse de ateşte yanmıyor aksine alevi görünce tertemiz, pırıl pırıl oluyordu. O kadar sağlamdı ki bilinen yollarla parçalanmıyor, yok edilemiyordu. Bu özellikleri sayesinde binlerce yıl boyunca imparatorların sofralarından yoksulların evlerine kadar her yerde kullanıldı. Ancak ne kadar tehlikeli olduğu zamanla anlaşıldı. İşte sihirli diye bilinen o maddenin ilginç tarihi...
#AsbestAygün Mengelli’nin hayata tutunma hikâyesi, adeta bir film gibi. Mengelli, bir arkadaşını doktora götürünce öksürdü. Muayene sonrası kendisine, organ nakli olmazsa 5 yıl kadar yaşayacağı söylendi. Annesinin vefatının 7. gününde ‘uygun akciğer bulundu’ telefonunu aldı. Mengelli, “Öleceğimi düşünüyordum ama yeniden doğdum” dedi.
#İstanbul İl Sağlık MüdürlüğüGünümüzde bazı testlerin rutin olarak yapılması sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu testlerin yüksek veya düşük çıkması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu testlerden birisi de Lipaz testidir. Peki, lipaz (LPL) nedir? Lipaz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri ile lipaztesti hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
#SağlıkBir hastalık düşünün ki sebepsiz şiddetli ağrılar, ciltte kızarıklıklar, morluklara sebep oluyor, insanı bir süre sonra ellerini, kollarını ve bacaklarını kullanamayacak hale getiriyor. Üstelik sebebi tam bilinemediği gibi yüzde 100 başarılı bir tedavisi de bulunmuyor. Bu hastalığın adı 'kompleks bölgesel ağrı sendromu' ve daha 17 yaşındayken bu hastalıkla tanışan Amelia Martin, altı yıldır cehenneme dönen hayatı için bir çözüm arıyor...
#Kompleks Bölgesel Ağrı SendromuBir hastalık düşünün ki sebepsiz şiddetli ağrılar, ciltte kızarıklıklar, morluklara sebep oluyor, insanı bir süre sonra ellerini, kollarını ve bacaklarını kullanamayacak hale getiriyor. Üstelik sebebi tam bilinemediği gibi yüzde 100 başarılı bir tedavisi de bulunmuyor. Bu hastalığın adı 'kompleks bölgesel ağrı sendromu' ve daha 17 yaşındayken bu hastalıkla tanışan Amelia Martin, altı yıldır cehenneme dönen hayatı için bir çözüm arıyor...
#Kompleks Bölgesel Ağrı SendromuÜnlü oyuncu Ufuk Özkan'ın karaciğer yağlanması nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığı ve üçüncü derece siroza yakalandığı öğrenildi. Peki karaciğer yağlanmasının arka planında ne yatıyor? Bu durum hangi tehlikeleri beraberinde getiriyor? Karaciğer yağlanmasına karşı nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkAsbest tehlikesi, deprem bölgesinde dikkat çekmeye devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası uzmanlar, enkazdan çıkan asbest tehlikesine ilişkin uyarılarda bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Alparslan Ergör "Deprem bölgesinde insanların o kadar yaşamsal gereksinimleri var ki, asbest geri planda kalıyor" dedi.
#AsbestAsbest nedir ve nerelerde kullanılır sorularıyla gündemde yer alıyor. Asbest, pek çok türü bulunan önemli bir araçtır. İnsan sağlığına bazı zararları olabilen ve aşırı maruz kalınması halinde kansere neden olabilen asbest, çeşitlerine göre ayrılmaktadır. Peki, asbest nedir ve çeşitleri nelerdir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#AsbestKistik fibrozis hastalığı, kontrol altına alınamadığı taktirde çocuklar için büyük tehlike arz eden rahatsızlıklardandır. Yaşlı insanların ve bazı uzmanların 'Çocuğunuzu öptüğünüzde tuz tadı geliyorsa ciddi bir hastalık olabilir' sözü ile belirtileri için farkındalık oluşturduğu kistik fibrozis, kalıtsal bir hastalıktır. İşte, Doktor Özkan Yükselmiş'in Kistik fibrozis tedavisi ve belirtileri hakkında vermiş olduğu bilgiler
#Kistik FibrozisTwitch yayıncısı Melih Kalkan, 14 yaşında yaşama veda etti. Kistik fibrozis hastası olan Melih Kalkan'ın vefat haberini UNLOST takma adı ile yayın yapan Cantuğ Özsoy duyurdu. Melih Kalkan ile bir süre beraber yayın yapan Cantuğ Özsoy, sosyal medyadan acısını paylaştı. Vefat haberinin ardından pek çok isim başsağlığı dileklerinde bulundu.
#Melih KalkanYapılan araştırmalara göre kulaklıklar, uzun kullanımlarda büyük sorunlara yol açıyor. Özellikle kulaklıklarda biriken ‘kirler’ pek çok riskin ortaya çıkmasına neden oluyor. Peki bu tehlikeler neler? Sağlımız için kulaklık kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor? Mercek altına aldık.
#Kulaklık