Yanma hissi, ağrı ve memede kitlelerin ele gelmesi ile kendini belli eden fibrokistik değişiklikler, memede en fazla karşılaşılan rahatsızlıklar arasında geliyor. Yaklaşık olarak kadınların yarısı, hayatlarının bir döneminde fibrokistik değişikliklere bağlı olarak yakınmalar ile hekime başvuruyor. Fibrokist kendiliğinden geçer mi tüm detayları sizler için derledik.
Memede fibrokistik hastalık özellikle 30-50 yaş arası bayanlarda daha sık görülür. Kadınların yaklaşık %60’ını ilgilendirecek kadar yaygın bir durumdur. Tıbbi Farmakoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz, fibrokistik meme hakkında bilgiler verdi.
#FibrokistikBreastanbul Halk Günü Etkinlikleri kapsamında “Dinle, Sesimizde Hayat Var!” söyleşisinde, Türkiye’nin önde gelen meme sağlığı uzmanları, meme kanseriyle savaşan ‘cesur’ kadınlarla bir araya geldi. Hamileyken meme kanseri tanısı alan, 33 yaşında aynı tanıyla karşılaşan, titizliği ve ısrarı sayesinde hastalığın ortaya çıkmasını sağlayan cesur kadınlar tanı ve tedavi sürecini dinleyicilerle paylaştılar.
#Genel SağlıkMEME kanseriyle mücadelesini sosyal medyada paylaşan, rengarenk perukları, gülen yüzüve pozitifliğiyle ilgi gören 32 yaşındaki Tuğba Arıcıoğlu, kanser hastalarına ışık oldu. Ağır tedavinin ardından hastalığı yenen Arıcıoğlu, kendisi gibi kanserle mücadele edenlere "Bu kısa dönem askerlik gibi. Bitince hepimiz terhis oluyoruz" mesajı gönderdi.
#KANSERSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Kadınların yaklaşık yarısında görülen ve memede ağrıya yol açan ‘‘fibrokist’’lere karşı uzmanlar ‘‘kahverengi diyet’’i öneriyor. Kahve, kola, ceviz ve fındıkta bulunan bir yağın, fibrokistik memelerde ağrı yaptığını belirten uzmanlar, ‘‘Bunların tüketimini en aza indirin’’ diyorlar.