Eskiden beri Türk mutfağını ve Osmanlı mutfağını en iyi temsil eden restoranlardandır Feriye Lokantası. İsminin ve lokasyonun tarihçesini sizlere söyle aktarayım; Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Sarayı boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Hanedan üyelerinin zaman zaman kaldığı saraylardandır.
#Ramazan BaşanYangında tamamen kül olan 350 yıllık Vaniköy Camisi’nin iki yıl önce hazırlanan üç boyutlu lazer tarama görüntülerinin olması tek tesellimiz. İstanbul’da tescilli kültür varlığı olarak 16 bin 599 tarihi yapı var. Bunlar arasında cami, kilise, han, hamam gibi çok sayıda yapının fotoğrafları bile yok.
#GazetehaberleriDassault Systèmes’in her yıl düzenlediği 3DEXPERIENCE Forum Türkiye bu yıl 6 Kasım 2019 günü Ortaköy’deki Feriye Sarayı’nda gerçekleşecek. Forumun bu yılki ana teması: “ENDÜSTRİ RÖNESANSI: Sürdürülebilir Bir Dünya için Sürdürülebilir İnovasyon ve İş” olacak.
#3DEXPERIENCEOsmanlı döneminde padişahların ve saray mensuplarının saraydan denize ulaşımı için kullanılan İstanbul’daki Feriye Sarayı’nın işletmesini 3 yıl önce devralan GO Proje Yönetim Kurulu Başkanı Göktuğ Özdemir, 10 milyon liralık yatırımla Feriye’nin konseptini değiştirdi. Özdemir, “Burası davetle gelinen bir yer olmaktan çıktı” dedi.
#Feriye SarayıFeriye Sarayı’nın Kabataş Erkek Lisesi olarak kullanılan tarihi binası restorasyon adı altında iş makineleriyle yıkılıyor. İstanbul Valiliği ise tarihi yapıya sonradan eklenen betonarme kısımların yıkıldığını ileri sürdü. Ancak uzmanlar kepçelerle yapılan yıkımın tarihi yapıya onarılamaz zararlar verdiği görüşünde.
#Feriye SarayıLale mevsimini festivallerle kutlayan İstanbul, kentin özgün ağacı erguvanların çiçeklenmesini ihmal eder nedense. Oysa Bizans’ta, Osmanlı’da baştacı edilmiştir bu güzellik. İstanbul âşığı yazar Süheyl Ünver 1960’larda “Mayısa erguvan, Boğaziçi’ne Erguvan Boğazı diyelim” çağrısı yapmıştı. Madem duyan olmadı, biz de kendi şölenimizi düzenleyelim...