Feminist Kadınlar İnisiyatifi, şiddete ve cinsel istismara uğrayan kadın ve çocuklar için Köln’de Günter Wallraf Taş Evi’nde ‘Kadın Çalıştayı’ düzenledi. Çalıştaya Almanya ve Fransa’dan kadın inisiyatifi temsilcilerinin yanı sıra Türkiye’den Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ile Van Barosu’ndan Müjde Tozbey Erden de katıldı.
#Feminist Kadınlar İnisiyatifiFarklı alanlarda çoğu akademisyen bir grup kadın hemcinslerinin hayat hikâyelerini kayıt altına aldı. bizimhikayemiz.org çevrimiçi bir sözlü tarih projesi... Kurucularından Burçe Çelik ve Tül Akbal’la konuştuk. Çelik “Hafıza ve deneyime dair bilgi ve bellek kadınların mücadelesi için çok önemli” diyor.
#GazetehaberleriTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 Mart‘Takımyıldız’ temasıyla bu yıl 7’ncisi gerçekleşen Çanakkale Bienali’nin sergileri dijital ortama taşındı. Birbiriyle kesişen ve etkileşen ilişkileri, iş birliklerini, paylaşımları ve iletişimleri merkezine alan bienal kapsamında 31 sanatçının eserleri bir ay süreyle www.canakkalebienali.com adresinden çevrimiçi olarak gezilebilecek. Pandemi koşulları uyarınca özel bir programla ziyaretçilerini ağırlayan ve önceki yıllara göre farklı bir yapıda gerçekleştirilen Çanakkale Bienali ile ilgili merak edilenleri bienal küratörleri Çanakkale Bienali İnisiyatifi’ne (CABININ) ve Azra Tüzünoğlu’na sorduk...
#7. Çanakkale BienaliTürkiye’de kadınların hayatı, evinin içinde de sosyal hayatta da hiçbir zaman kolay olmadı. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, kadın-erkek eşitliği bakımından Türkiye, 144 ülke arasında 130’uncu sırada. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporuna göre, 2016’da 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 2017 Nisan’ında ise öldürülen kadın sayısı 30, cinsel şiddete uğrayan kadın sayısı 28. Bunlar, kadına yönelik şiddetin sadece kamuoyuna yansıyan, görünen yüzü. Bir de bu şiddetin, kanıksanmış, normalleşmiş, bu yüzden de pek konuşulmayan yönleri var. Her gün sokakta, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olayları gibi. Ancak üç gün önce Adana’da bir otobüste yaşanan örnekte olduğu gibi olay büyüdüğünde, polis dahil olduğunda görünürlük kazanan, öte yandan kadınlara hayatı dar eden tacizler... Hürriyet Pazar, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarına dur demek, farkındalık yaratmak için bugün bir kampanya başlatıyor: ‘Tacize Yer Yok!’ Tüm okurlarımızı, kamu yetkililerini, belediyeleri desteğe, işbirliğine çağırıyoruz. Unutmayın, biz yer vermezsek, toplu taşımadaki tacizlere son verilebilir.
#TacizGiderek büyüyüp torbadan çuvala dönüşen yasa değişikliği tasarısı içinde kadın ve çocuklara yönelik cinsel suçlarla ilgili maddeler de var biliyorsunuz; PR’ı “ağır cezalar getirileceği” şeklinde yapılıyor. Toplum nihayet bu “ırz düşmanları”nın hak ettikleri cezalara çarptırılacağını ve sorunun hallolacağını düşünüyor. Peki işin gerçeği öyle mi?
New York Times gazetesi, Avrupa’daki genç Müslüman kadınlar arasında "sessiz bir devrim"in yaşandığını yazdı. Fransa’da Limoges Konseyi’nin başına geçen Türk kökenli Hanife Karakuş'u geniş yer ayıran gazete, bu kadınların "İslami değerlerden vazgeçmeden Batılı kadınlarla aynı hakları talep ettiklerini" belirtti.
Derya Tuna'nın naklen kurşunlanması ile Adana'da Ayşegül Porsuk'un kocası tarafından sokak ortasında bıçaklanması, kadın derneklerini harekete geçirdi. Yapılan ortak açıklamada, kadına yönelik erkek şiddetinin giderek arttığı vurgulandı ve en başta Kadından ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı olmak üzere devletin ilgili kuruluşları göreve çağrıldı.