Faz 3 çalışmaları haberleri sayfasında Faz 3 çalışmaları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 568 Faz 3 çalışmaları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile Erciyes Üniversitesi (ERÜ) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı "TURKOVAC", Faz-3 çalışmaları kapsamında İzmir'de de gönüllü vatandaşlara uygulanıyor.
#TURKOVACFransız ilaç şirketi Sanofi, yeniden geliştirdikleri Koronavirüs aşısının ikinci faz testlerinde olumlu sonuç açıkladı. Klinik denemeler bu şekilde devam ederse dünya bir Kovid-19 aşısına daha kavuşabilir.
#Kovid-19Brezilya'dan sevindiren bir haber geldi. Türkiye'de de deneyleri yapılan Çin'in geliştirdiği 'CoronaVac' aşısının etkili olduğu açıklandı. Yetkililer ek süre talebiyle ilgili de açıklama getirerek yüreklere su serpti. İşte son dakika haberinin detayları...
#BrezilyaÇinli ilaç şirketi Sinovac Biotech'in geliştirdiği, Türkiye'de de deneyleri yapılan "CoronaVac" isimli yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı adayının insanlar üzerinde yapılan 3. faz son deneylerinin tamamlandığı açıklandı.
#CoronavacDünyada 120'den fazla aşı üzerinde çalışmalar yürütülürken, bu aşılardan 10'unun faz-3 aşamasının tamamlanmak üzere olduğu belirtiliyor. 4'ü Amerikan, 4'ü Çin, biri Rus ve biri de İngiliz menşeli aşılardan Alman BioNTech ve Amerikan Pfizer ortak aşısı ile bir Çin aşısının (inkatif virüs aşısı) faz-3 klinik çalışmaları Türkiye'de de devam ediyor. Peki, faz 3 ne demek? İşte faz 3 çalışmalarıyla ilgili son durum…
#Faz 3 Ne DemekPiyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sonbaharda beklenen dalganın biraz erken geldiğini belirterek, "Yeni varyantlara karşı geliştirilecek aşıyı beklemek bu aşamada akılcı değil. Ulaşılabilir en iyi aşı, bağışıklığı en iyi sağlayacak aşıdır. Lütfen hatırlatma dozlarımızı yaptıralım" dedi.
#İzmirKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Özellikle Türkiye mülteci ve göçmenler konusunda adeta merhamet ve ahlaki otorite fonksiyonunu icra eden bir ülke oldu. Pasaportunun rengine bakmadan herkese bu anlamda ahlaki otorite noktasındaki yardımını gösterdiğinin altını çizmek istiyorum" dedi.
#Bakan KocaKoronavirüs salgınına karşı Turkovac aşısını geliştiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Daha önce Alfa ve Delta varyantına karşı yüzde 100 başarı elde ettiğimiz söylemiştik zaten. Şimdi ise Omicron varyantında üç doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı çok çok etkili olduğunu gösterdik. 3 doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı ciddi anlamda koruyucu olduğunu da saptadık" dedi.
#TurkovacKoronavirüs salgınına karşı Turkovac aşısını geliştiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Daha önce Alfa ve Delta varyantına karşı yüzde 100 başarı elde ettiğimiz söylemiştik zaten. Şimdi ise Omicron varyantında üç doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı çok çok etkili olduğunu gösterdik. 3 doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı ciddi anlamda koruyucu olduğunu da saptadık" dedi.
#TURKOVACKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, TURKOVAC aşısının Faz-3 çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tanrıöver, 'Coronovac ile Turkovac'ın yan etkileri aynı. Turkovac en az Coronavac kadar güvenli ve etkin bir aşıdır. Göreceli risk azalmasını yüzde 49.29 olarak, mutlak risk azalmasını yüzde 4.42 olarak bulduk.' dedi.
#TURKOVACYerli korona aşımız TURKOVAC’ta onun imzası var. Erciyes Üniversitesi’ndeki merkezde bir yılı aşkın süre gece gündüz demeden ekibiyle ter döken Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin... Aykut Hoca ile buluştuk, TURKOVAC’ı konuştuk... TURKOVAC’a yöneltilen eleştirileri, iddiaları, etkinlik oranını sorduk... Cevabı net oldu: “TURKOVAC’a acil kullanım onayı bağımsız komisyonlar tarafından verildi. Hiçbir tereddüte gerek yok. Gayet başarılı bir çalışma.”
#TURKOVAC18 yıl aradan sonra bir alzheimer ilacı, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay aldı. Bu gelişmeyi nöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya’yla konuştuk. “Bilimsel veriler yetersiz. İlacı şu an hastalarıma önermem” diyen Sarıkaya, alzheimer hastası ve yakınları için tavsiyeler de verdi: “Hastalar güne nasıl başlarlarsa, günün kalanı da o şekilde devam eder. Onları mutlu bir haberle uyandırmayı deneyin.”
#AlzheimerKayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Turkovac aşısının acil kullanımı onayı almasından dolayı gururlu ve mutluyuz. 1,5 yıldır bu anı bekliyorduk. Biz en başından beri bunu başaracağımızı biliyorduk" dedi.
#KayseriKAYSERİ Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Turkovac aşısının acil kullanımı onayı almasından dolayı gururlu ve mutluyuz. 1,5 yıldır bu anı bekliyorduk. Biz en başından beri bunu başaracağımızı biliyorduk" dedi.
#KayseriSanofi ve GSK yaptığı açıklamada, adjuvanlı rekombinant COVID-19 aşı adaylarının tek bir pekiştirme dozunun (booster) güçlü bağışıklık sonuçları doğurduğunu duyurdu. İki şirket, tüm yaş gruplarına uygulanabilir ve bağışıklığı en üst seviyeye çıkaracak pekiştirme doz (booster) üzerinde çalışıyorlar. Aşının Faz 3 çalışmasının içeriğine son olarak, hızla yayılan yeni COVID-19 varyantı olan Omicron’a karşı testler de eklendi.
#COVID-19İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Turkovac Faz- 3 Çalışması Araştırmacısı Prof. Dr. Tuna Demirdal, gönüllüler üzerinde süren çalışmalar kapsamında ilk bulgularda aşının yan etkisinin hafif seyrettiğinin saptandığını belirtti. Endişe edilecek bir yan etki gözlenmediğini söyleyen Prof. Dr. Demirdal, "Her aşıda olabilecek basit yan etkilerle karşılaşıldı" dedi.
#KoronavirüsErciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen ilk yerli inaktif Covid-19 aşısı "TURKOVAC", Faz-3 çalışmaları kapsamında gönüllülerin aşılanmasına devam ediliyor. Peki, TURKOVAC ne zaman çıkacak?
#TURKOVACYerli aşımız olan Turkovac, koronavirüs salgınında alternatif aşı olarak kullanıma sunulmaya hazırlanıyor. İnaktif bir aşı olan Turkovac’ın çalışmasında şu ana dek yan etkiye rastlanmadı. Ayrıca aşının hatırlatma dozu olarak kullanılması kapsamında klinik çalışmalar da başlatıldı. Peki Turkovac hangi aşamalardan geçti? Koruyuculuğu ne kadar? Sinovac ile farkı ne? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsTürkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, yerli aşıda gelinen son noktayı açıkladı. Prof. Dr. Akdoğan, geçtiğimiz hafta başlatılan Turkovac'ın üçüncü doz olarak etkinlik ve güvenlik açısından Sinovac ile karşılaştırılacağı Faz 3 klinik araştırmasının Türkiye tarihinde yürütülen en büyük klinik araştırma olduğunu söyledi. Akdoğan, "Çalışma halihazırda 28 ilimizde 41 merkezde yürütülüyor. Yaklaşık 3 bin gönüllüye ulaşılması hedefleniyor" dedi. Akdoğan, "Bir de intranazal sprey aşısı çalışmamız (burun spreyi) vardı. Birçok avantajı, hem üretim açısından hem kullanım açısından birçok avantajı olacağı için, karşılaşabileceğimiz başka salgınlar için o çalışmaya da ayrı bir ehemmiyet veriyoruz." dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınıyla mücadelede aşılama çalışmaları tüm hızıyla sürerken, tıp dünyasının elini güçlendirecek tedavi edici ilaçlar için de güzel gelişmeler yaşanıyor. Merck firmasının hap şeklindeki ilacından sonra şimdi de AstraZeneca ‘AZD7442’ adlı 'antikor kokteyli'ni geliştirdi. Kokteyl ölüm ve hastalığa yakalanma riskini yüzde 50 oranında azaltıyor. Peki antikor kokteyli nasıl oluşuyor? Salgının seyrini değiştirebilir mi?
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile Erciyes Üniversitesi (ERÜ) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı "TURKOVAC", Faz-3 çalışmaları kapsamında gönüllü vatandaşlara uygulanıyor. Peki, yerli aşı ne zaman çıkacak?
#Yerli AşıSağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile Erciyes Üniversitesi (ERÜ) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı "TURKOVAC", Faz-3 çalışmaları kapsamında İzmir'de de gönüllü vatandaşlara uygulanıyor.
#TURKOVACKoronavirüse karşı, Merck firması tarafından geliştirilen 'Molnupiravir' adlı ilacın Faz-3 çalışmaları belli oldu. Klinik araştırmanın sonuçlarına göre ağır koronavirüs hastalarında hastaneye yatış ve ölüm riskini neredeyse ortadan kaldırıyor. Artık onay bekleyen ilaç için şimdiden ABD, Avustralya ve Singapur sipariş bile verdi. Peki Molnupiravir ilacı salgının seyrini değiştirebilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Koronavirüs