Güncelleme Tarihi:
Acil kullanım onayı alan ve seri üretimi başlayan yerli koronavirüs aşısı Turkovac'ta Halk Sağlığı depolarına ilk sevkiyat gerçekleşti.
Bakan Koca, Turkovac aşısının yıl bitmeden yaygın kullanımına başlayacağını açıklamıştı.
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir laboratuvarda seri üretime geçilen Türkiye'nin yerli aşısı Turkovac'ın ilk sevkiyatı, Ankara'ya yapıldı.
ALKIŞLAR EŞLİĞİNDE UĞURLANDI
Üretilen Turkovac aşılarının ilk partisi ambalajlanarak özel nakliye aracına yüklendi. 150 bin adet aşının yüklendiği araç, çalışanların alkışları eşliğinde Ankara'ya yola çıktı.
TURKOVAC AŞISININ ÜRETİLDİĞİ MERKEZİ DHA GÖRÜNTÜLEDİ
Erciyes Üniversitesi'nce (ERÜ) Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) desteğiyle Covid-19’a karşı geliştirilen ve acil kullanım onayı alan Turkovac aşısının üretildiği merkez, DHA tarafından görüntülendi. Merkezde, 'Delta' varyantında kullanılan 'knockout mice' farelerde 2'nci dozlama yapılıyor. Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, "'Alfa' varyantında özellikle 'knockout mice' farelerde Turkovac aşımızın yüzde 100 etkili olduğunu gördük. Hemen 'Delta' varyantına geçtik. 'Delta' varyantı ile ilgili 'knockout mice' farelerde 1'inci dozlama bitti, 2'nci dozlama da yapılıyor” dedi.
Yerli aşı için Faz 1 çalışmaları, 5 Kasım 2020'de başladı. Bu kapsamda 44 gönüllüye aşı uygulandı. Faz 1 çalışmalarında herhangi bir sorunla karşılaşılmaması üzerine 10 Şubat 2021'de, Faz 2 çalışmaları kapsamında, 250 gönüllüye ilk doz aşı uygulandı. Her iki aşamada da aşıyla ilgili olumlu verilerin elde edilmesiyle 22 Haziran 2021'de Faz 3 çalışmaları başladı. İlk dozu Ankara Şehir Hastanesi'nde yapılan aşının Faz 3 aşı uygulaması, Erciyes Üniversitesi'nde de hastalara başarı ile uygulandı. Erciyes Üniversitesi içinde bulunan Aşı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde çeşitli varyantları bulunan virüse karşı çalışmalar devam ediyor. Laboratuvar merkezindeki çalışmada mutasyona uğrayan virüsle ilgili değişimler kontrol ediliyor.
'ALFA'DA ETKİLİ, 'DELTA' VARYANTINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Aşı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapılan çalışmalarda, Turkovac aşının 'Alfa' varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğu görüldü. Ekipler, 'Delta' varyantı ile ilgili çalışmalarını ise sürdürüyor. Faz 1 aşamasında kalan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşı çalışmalarının da devam ettiği merkezle ilgili açıklamalarda bulunan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Turkovac aşısının acil kullanımı onayı almasından dolayı çok gururlu ve mutluyuz. 1,5 yıldır bu anı bekliyorduk. Bu zaman içinde gece gündüz çalışmalarımızı yürütüyorduk. Aşı Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ekibi ve bizler özveri ile çalıştık. Biz boş durmayacağız. Diğer varyantlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bekleyen, yarım kalan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı aşımız var. Buna devam edeceğiz. Erciyes Üniversitesi birçok aşı konusunda çalışmalarını devam ettirecek. 'Alfa' varyantında özellikle 'knockout mice' farelerde Turkovac aşımızın yüzde 100 etkili olduğunu gördük. Hemen 'Delta' varyantına geçtik. 'Delta' varyantı ile ilgili 'knockout mice' farelerde 1'inci dozlama bitti, 2'nci dozlama da yapıldı. Bu bir süreçtir. İnsan serumları üzerinde de biz 'Delta' varyantına karşı Turkovac aşısının etkisini ayrı koldan araştırıyoruz. Çalışmalar devam ediyor. Neticelendirmeden bir şey demek zor" diye konuştu. Yasin DALKILIÇ/ KAYSERİ, (DHA)-
İLK TURKOVAC AŞILARININ ANALİZİ BAŞLADI
Ankara'da Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'ne ait ilaç deposuna sevk edilen ilk yerli Covid-19 aşılarının analizine başlandı. 150 bin doz aşı, analiz çalışmasının ardından gelecek hafta uygulanmak üzere 81 ile dağıtılacak.
Yerli Covid-19 aşısı Turkovac’ın, üretim tesisinden ilk sevkiyatı, Ankara'ya gerçekleşti. Dün gece 150 bin doz Turkovac aşısı, TIR’larla Ankara'daki Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün aşı ve ilaç deposuna getirildi. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanlığı'ndan Dr. Tarkan Yamanoğlu, ilk etapta 150 bin doz aşının getirildiğini söyleyerek, ihtiyaca göre sevkiyatların devam edeceğini söyledi. Yamanoğlu, aşıların analizlerinin ve karekod işlemlerinin tamamlanmasının ardından dağıtım sürecinin başlayacağını belirtip, "Önümüzdeki hafta dağıtımını yapmayı ümit ediyoruz. Aşılar burada 2 ile 8 derecede soğuk zincirde muhafaza ediliyor. 1 flakonun içinde 5 kişilik doz var. Kontrol ve karantina süresinin tamamlanması ile 81 ile dağıtımı yapılacak şekilde planlaması olacak" dedi.
Dr. Yamanoğlu, aşı takip sistemi ile aşıların dağıtım sırasında izlendiğini belirterek, "Aşı takip sistemi, karekod bilgisi ile her doz aşıyı ana depodan uygulanıncaya kadar takip etmekte, uygulanan, uygulayan kişi bilgilerini eşleştirmektedir. Karekod okutulduğunda aşının miadını kontrol etmekte, seri durdurulması olup olmadığına bakmakta ve soğuk zincire uygunluğunu teyit etmektedir. Bu konuda vatandaşlarımızın bizlere güven duyduğunun bilincindeyiz. Turkovac aşılarımız, bakanlığımız donanımlı ve eğitimli personeli eşliğinde taşınacak ve uygulanacaktır. İlk Covid aşımızın lojistik süreçlerinde yer almaktan son derece büyük gurur duymaktayız. Bu nedenle Turkovac aşısı hepimiz için ayrı bir heyecan kaynağıdır. Ümidimiz ve hayalimiz sürecin pandemik aşılara ilave olarak rutin aşılarımız içinde aynı çalışmalar içinde yer almaktır. Tüm milletimize hayırlı, uğurlu olsun" diye konuştu. Nursima ÖZONUR- Oğuzhan DEMİR/ ANKARA, (DHA)-