Kilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#BaklagilEylül ayı ile balık avı yasağı kalktı ve alabalık sezonu açıldı. Alabalık tatlı suda yaşayan balık türüdür. Omega-3 içeriği çok yüksektir. Bu nedenle sinir sistemi, hafıza, beyin, göz sağlığı açısından çok kıymetlidir. Besin değeri oldukça yüksek olan alabalığın faydalarını ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri Diyetisyen Gülçin Işık anlattı.
#AlabalıkSaç dökülme problemi yaşayan kişiler için doğal ve bitkisel yağlar arasında lavanta ve argan yağı önerilmektedir. Lavanta yağı içeriğinde bulunan vitaminler sayesinde saç dökülmesini %90 oranında azaltmaktadır. Argan yağı kullanımı saçın beslenmesine ve onarılmasına yardımcı olur. Bölgesel saç dökülme problemi yaşayan kişiler argan yağı kullanımı ile saçların dökülme oranını aza indirmektedir. Saç dökülmesine iyi gelen yağlar nelerdir ve bitkisel yağ tarifleri hakkında ayrıntıları derledik.
#Saç DökülmesiYaş ilerledikçe cilt üzerindeki faydalı yağlar önemli oranda azalır. Tabii bunun için günümüzde birçok farklı krem ve benzeri ürünler kullanılıyor. Bu ürünlerin içerisinde ise önemli oranda gliserin yer alır. Özellikle sağlamış olduğu birçok önemli fayda ile beraber kullanım noktasında önemli bir yere sahiptir. Peki gliserin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Gliserin yüze sürülür mü, cildi sıkılaştırır mı detayları ile derledik.
Beyaz ekmek yerine kepekli veya yulaflı ekmeği, pirinç yerine bulguru tercih edin. Öğünlerinizde bol salata, bir porsiyon pişmiş sebze ve kabuğuyla birlikte taze meyve olsun, haftada 3-4 porsiyon kuru baklagil yemeyi ihmal etmeyin. Bu sayede sofranız lif açısından çok zengin olur; daha uzun süre tok kalırsınız ve kan şekeri seviyeniz daha dengeli hale gelir.
#LifBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriHavuç yağı, sahip olduğu bitkisel tedavi etkileri sebebiyle ülkemizde sıklıkla kullanılan şifa yöntemleri arasında yer edinmiş bir yağ çeşididir. Hem doğal hem de sağlıklı olan havuç yağının pek çok faydası bulunur. Peki havuç yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Havuç yağı faydaları ve kullanımı nasıl olur? Havuç yağına dair merak edilenleri derledik.
#Havuç YağıKuruyemişler içerdikleri faydalı yağlar, mineraller ve vitaminlerle sağlıklı atıştırmalıkları oluşturur. Yer fıstığı en sevilen, en kolay ulaşılabilen kuruyemişlerden biridir. Yer fıstığı tohumu nasıl ekilir? Yer fıstığı tohumu ne zaman ekilir? Yer fıstığı tohumu nasıl olur? Yer fıstığı tohumu nasıl temin edilir? İşte tüm detaylar.
Isırgan otu yağı nedir? Isırgan otu yağının özellikleri nelerdir? Isırgan otu yağının faydaları nelerdir? Isırgan otu yağı nerelerde kullanılır? Isırgan otu yağı nasıl yapılır ve nasıl elde edilir? Isırgan otu yağı neye iyi gelir? Isırgan otu yağının faydaları nelerdir ve özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Isırgan Otu Yağı NedirKaju, kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum gibi vitamin ve mineraller içeriyor. Daha çok fıstık haliyle bilenen bu kuruyemişin besin değeri oldukça yüksek ve sağlık için de çok faydalı. Peki kajunun faydaları nelerdir, nelere iyi gelir? İşte kajunun faydaları...
#KajuÖzellikle kalori düşüklüğü sebebiyle fit tariflerin vazgeçilmez parçası olan Hindistan cevizi, vegan olması nedeniyle de sıklıkla tüketilen meyvelerdendir. Hindistan cevizi; çiğ olarak, meyve suyu halinde, toz olarak unlarda ve yağ şeklinde tüketilebilen son derece sağlıklı bir meyvedir. Peki, Hindistan cevizi nasıl yetişir? Hindistan cevizi Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve yetiştirilir? Hindistan cevizi yetiştiriciliği hakkında bilgileri derledik.
Zeytin, antioksidan, antiviral ve antimikrobial özelliklere sahip bir besin. Bu içeriğiyle bizi hastalıklara karşı koruyor. Ayrıca kahvaltının yanı sıra salata ve ara öğünlerde de tüketilebiliyor. Peki zeytinin faydaları neler? Zeytinyağı nelere iyi geliyor?
#ZeytinHamilelikte kilo kontrolü mümkün müdür? Sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleriyle gebelikte kilo kontrolü sağlamak hatta gerekiyorsa kilo vermek de mümkündür. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Nujen Çolak Bozkurt, gebelikte kilo kontrolü hakkında bilgi verdi.
#Hamilelikte Kilo KontrolüZayıflamak ve kilolarından kurtulmak isteyen birçok kişinin tercih ettiği ketojenik diyet, son zamanlarda oldukça popüler oldu. Alzheimer, Parkinson ve otizm gibi hastalıklarda da tedavi amaçlı kullanılan bu diyet, karbonhidratların sınırlandırılmasına yönelik gerçekleşir. Peki, ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl uygulanır? İşte, o konu hakkında merak edilenler...
#Ketojenik Diyet Nedir?Popüler beslenme yöntemleri arasındaki yerini alan ketojenik beslenme, aynı zamanda diyet olarak da nitelendiriliyor. Tarihi 1920'li yıllara kadar dayanan ketojenik beslenme, epilepsi nöbetinin önüne geçmek için ortaya çıkmıştır. Zayıflama üzerinde de etkisi olduğu gözlemlenen ketojenik beslenme diyeti, günümüzde giderek popülaritesini arttırmaya devam ediyor. Peki, ketojenik beslenme nedir ve nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Ketojenik BeslenmeRamazan’da öncelikle kilo almak ve oruç tutarken halsizlik yaşamak istemiyorsanız tükettiğiniz gıdalara dikkat etmeniz gerekiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı sahurda ve iftarda vücudun ihtiyacı olan enerjiyi doğal yollardan almayı sağlayan aynı zamanda kiloyu da koruyan besinleri anlatıyor.
#Kilo KontrolüKetojenik Diyet, zayıflamak ve kilolarından kurtulmak isteyen birçok kişinin gündeminde yer alıyor. Beslenme koşullarını değiştiren ketojenik diyet, ilk çıkış amacıyla epilepsi nöbetlerinin azaltılmasında kullanılırken, sonraki dönemlerde kilo vermek ve hastalıkları kontrol altına almak için gündemde yer almıştı. Peki, ketojenik beslenme diyeti nedir ve nasıl sağlanmaktadır? İşte, o diyet türü hakkında bazı bilgiler
#Ketojenik DiyetFazla kilolarından şikayetçi olanlar yada daha sağlıklı bir görünüme kavuşmak isteyenler, diyetisyenlere giderek farklı diyet programlarına başvuruyor. Uzmanlar, kişilerin sağlık geçmişine ve kilosuna bakarak, herkese farklı diyet listesi hazırlıyor. Bu diyet programlarının birini oluşturan ketojenik diyet de son zamanlarda uzmanların listesine girdi. Peki ketojenik diyet nedir ve nasıl uygulanır?
#Ketojenik Diyet Nedir?Dukan ve Atkins’ten sonra ketojenik diyet de popüler hale geldi. İlk olarak Amerikalı magazin yıldızı Kim Kardashian ile duyulan ketojenik diyetin temeli yağ ve protein tüketimini artırmaya dayanıyor. Peki, ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl uygulanır, bu diyeti uygularken nelere dikkat edilmeli?
#Ketojenik DiyetYaz güneş, güneş de cilt hasarı demek. Güneşteki mor ötesi ışınlar her şeyden önce ciltte kolajen üretimini azaltıyor, cildi yıpratıyor. Güneşin cilt hasarları sadece “cilt kuruluğu, kırışması, buruşması” ile de sınırlı kalmıyor, yoğun güneş cilt lekeleri ve deri kanserlerine de davetiye çıkarabiliyor. İşte bu nedenle cildi güneşle buluştururken biraz daha dikkatli olmamız, buluşma süresini uzatıp yıpranmayı abartmamamız lazım. Tabii bu arada cildi koruyan önlemleri de devreye sokmamızda yarar var. İyi haber şu: Bu önlemlerden bazıları beslenmemizle de ilgili. “Nelerdir o önlemler?” diyorsanız buyurun...
#Osman Müftüoğlu