fay hattı nedir? haberleri sayfasında fay hattı nedir? hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 129 fay hattı nedir? haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin ardından uzmanlar Doğu Anadolu fat hattı için yeni uyarılarına devam ediyor. Asrın felaketi olarak adlandırılan deprem sonrası fay hattı olmayan iller ile en az riskli şehirler gündeme geldi. Depreme neden olduğu yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan fay hatları yer kabuğunda biriken enerjiler sonucu ortaya çıkıyor. AFAD raporuna göre ise bu fay hatları açısından en az riskli olan 14 il bulunuyor. Peki, fay hattı geçmeyen iller hangileri? Fay hattı nedir? İşte, deprem riskli az olan yerler ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Fay Hattı NedirAFAD'ın verilerine göre Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 04:17'de gerçekleşen deprem ülkenin birçok noktasından hissedildi. Depremin ardından Türkiye'nin altında bulunan fay hatlarının hangi bölgelerden geçtiğini öğrenmek isteyenler, fay hattı nedir? sorusunun yanıtına odaklandı. İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#DepremEge Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem ardından gündeme gelen konulardan biri de fay hattı oldu. Deprem kuşağı olduğu bilinen Türkiye'de fay hattı kırılmaları nedeniyle artçı sarsıntılar meydana geliyor. Peki, fay hattı nedir? Fay hattı nasıl kırılır?
#Fay Hattı NedirSon yıllarda yaşanan artçı depremler ardından en çok gündeme gelen konulardan biri de ‘fay hattı sorgulama’ oldu. Vatandaşlar Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) sitesine girerek evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini kolaylıkla öğrenebiliyor. Peki, MTA fay hattı sorgulama nasıl yapılır?
#Fay Hattı Nedir5.8 lik İstanbul depreminin ardından, "Fay hattı nedir? Fay hattı nerelerden geçiyor?" soruları vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri oldu. Türkiye'nin altında bulunan fay hatlarının hangi bölgelerden geçtiğini öğrenmek isteyenler, konunun detaylarını araştırıyor. Peki, fay hattı nedir? AFAD'ın verilerine göre fay hattı hangi bölgelerden geçiyor? İşte, MTA ve AFAD'ın Türkiye fay hattı haritası ile ilgili tüm detaylar.
#Fay Hattı Nedir?Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin ardından uzmanlar Doğu Anadolu fat hattı için yeni uyarılarına devam ediyor. Asrın felaketi olarak adlandırılan deprem sonrası fay hattı olmayan iller ile en az riskli şehirler gündeme geldi. Depreme neden olduğu yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan fay hatları yer kabuğunda biriken enerjiler sonucu ortaya çıkıyor. AFAD raporuna göre ise bu fay hatları açısından en az riskli olan 14 il bulunuyor. Peki, fay hattı geçmeyen iller hangileri? Fay hattı nedir? İşte, deprem riskli az olan yerler ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Fay Hattı NedirDiri fay hattı haritası ve diri fay hattı nedir? Aktif fay hattı geçtiği il ve ilçeler Kahramanmaraş depreminin ardından gündeme geldi. Kahramanmaraş başta olmak üzere depremin etkilediği Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya’da çalışmalar sürüyor. Vatandaşlar diri fay hattını ve riskli deprem bölgelerinin nereler olduğunu merak ediyor. Türkiye deprem riski haritası AFAD tarafından yayınlandı. Ayrıca MTA fay hattı haritaları da diri faylarla ilgili bilgileri veriyor. Peki diri fay nedir, hangi ilçelerden aktif fay hattı geçiyor? 1. 2. ve 3. derece riskli bölgeler nereler? İşte MTA diri fay hattı haritası...
#Diri FayKahramanmaraş'ta 6 Şubat günü 7,7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler yurdun pek çok noktasında hissedildi. Depmin ardından fay hattıyla ilgili detaylar da merak ediliyor. Peki fay hattı nedir? Fay hattı nasıl kırılır? Deprem neden olur? İşte merak edilenler...
#DepremFay hattı kırılırsa ne olur, sorusu Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından bir kez daha gündeme geldi. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ili etkilerken fay hattı hatlarının hangi bölgelerden geçtiği ve birinci, ikinci, üçüncü derece deprem bölgelerine gözler çevrildi. Resmi internet adresinden deprem risk haritalarını paylaşan AFAD, fay hattı ile ilgili de bilgilere yer veriyor. Peki, Fay hattı nedir? Fay hattı kırılırsa ne olur? İşte birinci, ikinci, üçüncü derece deprem bölgeleri ve konuyla ilgili ayrıntılar...
#Fay HattıDoğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye’deki üç fay hattından birisidir. Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremler bu hat üzerinde oluşmuştur. Depremin üçüncü günü geride kalmaya hazırlanırken Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa gibi illerde arama ve kurtarma çalışmaları ekipler tarafından sürdürülüyor. Bölgede artçı depremler devam ederken vatandaşlar, depremin oluştuğu Doğu Anadolu fay hattı özelliklerine odaklandı. Peki Doğu Anadolu Fay Hattı nereden, hangi illerden geçiyor? işte, Doğu Anadolu fay hattı özellikleri ve bilgileri…
#Doğu Anadolu Fay HattıAFAD'ın verilerine göre Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 04:17'de gerçekleşen deprem ülkenin birçok noktasından hissedildi. Depremin ardından Türkiye'nin altında bulunan fay hatlarının hangi bölgelerden geçtiğini öğrenmek isteyenler, fay hattı nedir? sorusunun yanıtına odaklandı. İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#DepremEge Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem ardından gündeme gelen konulardan biri de fay hattı oldu. Deprem kuşağı olduğu bilinen Türkiye'de fay hattı kırılmaları nedeniyle artçı sarsıntılar meydana geliyor. Peki, fay hattı nedir? Fay hattı nasıl kırılır?
#Fay Hattı NedirDün akşam meydana gelen Elazığ depreminin ardından vatandaşlar depremle ilgili bazı terimleri ve bilgileri merak ediyorlar. Özellikle deprem uzmanları tarafından izleyiciye aktarılan bilgiler arasında yer alan Yerkabuğu ve fay hattı kırılması internette aranan bilgiler arasında. Peki Yerkabuğu ve fay hattı kırılması nedir?
#YerkabuğuSon yıllarda yaşanan artçı depremler ardından en çok gündeme gelen konulardan biri de ‘fay hattı sorgulama’ oldu. Vatandaşlar Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) sitesine girerek evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini kolaylıkla öğrenebiliyor. Peki, MTA fay hattı sorgulama nasıl yapılır?
#Fay Hattı Nedir5.8 lik İstanbul depreminin ardından, "Fay hattı nedir? Fay hattı nerelerden geçiyor?" soruları vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri oldu. Türkiye'nin altında bulunan fay hatlarının hangi bölgelerden geçtiğini öğrenmek isteyenler, konunun detaylarını araştırıyor. Peki, fay hattı nedir? AFAD'ın verilerine göre fay hattı hangi bölgelerden geçiyor? İşte, MTA ve AFAD'ın Türkiye fay hattı haritası ile ilgili tüm detaylar.
#Fay Hattı Nedir?Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dünyada ve bölgemizde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Suriye ile normalleşme adımlarına değinen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İyi niyetimizi ortaya koyduk" değerlendirmesinde bulundu. ABD'de 60. Başkanlık seçim yarışını Donald Trump'ın kazanmasına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Trump'ın ilk döneminde gerçekleştirdiği politikalara bakarak gelecekte yapacağı politikaların analiz edilemeyeceğini belirtti.
#DışişleriTrabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (UYGAR) bilim insanlarının yer aldığı heyet, Erzincan'ın İliç ilçesinde 9 işçinin, kayan toprağın altında kaldığı altın madeni sahasında, LİDAR teknolojisine sahip insansız hava aracı ile ölçüm ve incelemelerde bulundu. İncelemelerde; 'liç yığını' yüksekliğinin kontrol edilebilir seviyenin üzerinde olduğu tespit edildi. UYGAR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, "Dünya literatüründe, maksimum 150 metre olan 'liç yığını'nın burada 257 metreye ulaştığını tespit ettik; bu inanılmaz bir rakam. Dünyada böyle bir 'liç'e rastlamadık. Kontrol edilemeyen bir 'liç yığını'nda su içeriğinin fazla olup, üretim sahasındaki patlatmalara çok yakın bir noktada yığılması, felaketi de beraberinde getirdi" dedi.
#ErzincanTrabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (UYGAR) bilim insanlarının yer aldığı heyet, Erzincan'ın İliç ilçesinde 9 işçinin, kayan toprağın altında kaldığı altın madeni sahasında, LİDAR teknolojisine sahip insansız hava aracı ile ölçüm ve incelemelerde bulundu. İncelemelerde; 'liç yığını' yüksekliğinin kontrol edilebilir seviyenin üzerinde olduğu tespit edildi. UYGAR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, "Dünya literatüründe, maksimum 150 metre olan 'liç yığını'nın burada 257 metreye ulaştığını tespit ettik; bu inanılmaz bir rakam. Dünyada böyle bir 'liç'e rastlamadık. Kontrol edilemeyen bir 'liç yığını'nda su içeriğinin fazla olup, üretim sahasındaki patlatmalara çok yakın bir noktada yığılması, felaketi de beraberinde getirdi" dedi.
#Maden FaciasıÇifte felaketin yıldönümünde Adıyaman ve Malatya’daydım. Deprem uzmanı Naci Görür’le aynı uçakta yolculuk ettik. Yol boyu ben sordum, Naci Hoca cevapladı. Çok şey söyledi ama bence en önemlisi şuydu: “Siyaseten ve toplumsal olarak zihniyet değiştirmediğimiz sürece acının adresi değişir, yaşanılan acılar değişmez.”
#Naci GörürGeçtiğimiz günlerde Yalova'nın Çınarcık ilçesinde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul'da da hissedilmişti. Daha önce de büyük İstanbul depremiyle ilgili önemli uyarılarda bulunan Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir televizyon programında bu depremin İstanbul depreminin öncüsü olup olmayacağı konusunda açıklama yaptı. Tunceli ve Elazığ'daki deprem tehlikesine dikkat çeken Görür, Bursa'nın Gemlik ilçesi için "Muhakkak taşınmalı. Kurtulma şansı yok" dedi.
#DepremBursa'nın Gemlik ilçesinde dün sabah saatlerinde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler Türkiye'deki fay hatlarını yeniden gündeme getirdi. Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir sosyal medya programında Hatay ve Kahramanmaraş dışında 16 ilin fay hattı üzerinde kurulu olduğunu hatırlatarak uyarıda bulundu. Görür, 6 Şubat Kahramanmaraş depremindeki bir anısını anlatarak gözyaşlarına boğuldu.
#Naci GörürÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki "Yol, bir medeniyettir. Bunu unutmayalım. Eğer sizin yolunuz yoksa ticaret gelişmez, turist gelmez. Ürettiğiniz malı satamazsınız. 6 bin kilometre civarında olan Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan çift yol, 29 bin kilometreye ulaştı. Nihayetinde 50 kilometre olan tünel uzunluğu vardı. Şu anda her yere o tünellerle ulaşabiliyoruz. 711 kilometreye çıktı" dedi.
#Mehmet Özhaseki6 Şubat depremleri sonrasında yaşanan büyük acı kentsel dönüşüm ihtiyacını ve aciliyetini bir kez daha gösterdi. Başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde tüm riskli yapıların hızla yenilenmesi için yasal düzenlemeye gidildi. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar incelendi ve tespitten yıkıma, tebligattan yeniden yapıma kadar her aşamada radikal adımlar atıldı. Dönüşüme yönelik düzenlemeleri içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Peki düzenleme evi dönüşüme giren vatandaşı nasıl etkileyecek? Yeni dönüşüm yasasında bilinmesi gerekenleri, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile mercek altına aldık.
#Kentsel Dönüşüm32 yıldır Türkiye’de yaşayan Japon yüksek mimar ve yüksek mühendis Yoshinori Moriwaki ‘Kâşif’ isimli deprem eğitim TIR’ıyla deprem bölgesindeki 12 ili keşfe çıktı. Yapı sektöründeki firmalara seminer veren Moriwaki’nin ilk durağı Hatay’dı. Seminer sonrasında görüştüğümüz biliminsanı Hatay’ı denizden gelecek yeni bir depreme karşı uyardı ve Türkiye’de depreme hazırlanmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.
#DepremMaden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. Yüksek Jeofizik Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, haritayı değerlendirdi. Celasun, "İstanbul için konuşulacak olursa Kuzey Anadolu kırığının Marmara’daki kırılmasını beklediğimiz kısım şu anda öncelikli ama sadece İstanbul değil Marmara’ya yakın illerin tamamında bu deprem hissedilecek. Dolayısıyla burada en kötüye hazırlanmak önemli. Biz önlemlerimizi almalıyız" diye konuştu.
#MTAÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “İstanbul'u yeni bir genel müdürlüğe dönüştürüp kendi içinde bütçesi olan, sadece İstanbul'la uğraşacak olan, gece gündüz demeden İstanbul'u nasıl dönüştürürüm diye uğraşacak bir birim kuruyoruz. Buna uygun da hazine arsalarını değerlendirdiğimiz, oradan elde ettiğimiz gelirleri burada tutup sadece ve sadece kentsel dönüşüm için kullanacağımız bir birim kuruyoruz. Bir taraftan da hazırladığımız rezerv alanda Allah nasip ederse 300 binden fazla, 350 bin civarında konutu da biz yeniden sıfırdan yapmış olacağız" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk Tarafsız Bölge programında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar ve Kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. "Hayırlı olsun Ümit Bey tercihte bulundu. Sinan Oğan, Cumhurbaşkanımızı desteklediğini açıklamıştı" diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Oyların asıl sahibi milletin kendisi. Ata İttifakı'nın ilkelerine baktığınızda farklı noktaya gelmiş bulunuyor. Terörle mücadele ve mülteciler, 7 maddelik bir mutabakat açıkladılar. 10 günde mülteciler ve terörle mücadele konusuyla ilgili dilde söylemlerde sertleşme, bana mesajları net olmayan bir kampanyaya dönüşmüş gibi geliyor. Karışık ve zihin bulandırıcı bir tablo var" ifadelerini kullandı.
#İbrahim KalınBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep'te açıklamalarda bulundu. Varank, "Biz inanıyoruz ki vatandaşlarımız, aziz milletimiz 14 Mayıs'ta doğru kararı verecek ve bu eski Türkiye kalıntılarını inşallah tarihi çöplüğüne gönderecek.’’ ifadelerini kullandı.
#Mustafa VarankHerkese hitap eden bir kent tasarımı nasıl yapılır? Şehirlerimizi güvenli hale getirecek kentsel dönüşüm uygulamaları için hâlâ vaktimiz var mı? Toplanma alanlarında neler olmalı? Kültür varlıkları nasıl korunmalı? Kahramanmaraş depremlerinin ardından aklımıza takılanları şehir plancısı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu’na sorduk. Giritlioğlu “Kentsel dönüşümde kâr odaklı ilerledik, meseleyi afetle ilişkilendirmedik” diyor.
#Kentsel DönüşümDoğu Anadolu fay hattı son durum nedir Kahramanmaraş, Hatay ve en son Malatya, Adıyaman, Hatay depremleri ile birlikte yeniden gündeme geldi. AFAD ve MTA Doğu Anadolu fay hattı haritası ile diri fay hattı görüntülenebiliyor. Uzmanlar artçı depremlerin devam edeceğine dikkat çekiyorlar. Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Son depremler Doğu Anadolu fay hattı hareketleri ile meydana gelmişti. Peki, Doğu Anadolu fay hattı nerede, kaç km, hangi illerden geçiyor? Doğu Anadolu fay hattı depremleri ve üzerindeki şehirler...
#Doğu Anadolu Fay Hattı