5.8 lik İstanbul depreminin ardından, "Fay hattı nedir? Fay hattı nerelerden geçiyor?" soruları vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri oldu. Türkiye'nin altında bulunan fay hatlarının hangi bölgelerden geçtiğini öğrenmek isteyenler, konunun detaylarını araştırıyor. Peki, fay hattı nedir? AFAD'ın verilerine göre fay hattı hangi bölgelerden geçiyor? İşte, MTA ve AFAD'ın Türkiye fay hattı haritası ile ilgili tüm detaylar.
#Fay Hattı Nedir?Rize'nin Hemşin ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, bölgede son zamanlarda sıkça yaşanan heyelanlara karşı etki ve risklerine ilişkin konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ayberk Kaya, 'Doğu Karadeniz'de deprem olmaz' algısının yanlış olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kaya, "Bölgemizdeki heyelanların ve kaya düşmelerinin tetikleyici unsuru her ne kadar aşırı yağışlar olsa da depremler sonucunda meydana gelen titreşimler heyelanları ve kaya düşmelerini de bir nebze olsun tetiklemektedir" diye konuştu.
#RizeRize'nin Hemşin ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, bölgede son zamanlarda sıkça yaşanan heyelanlara karşı etki ve risklerine ilişkin konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ayberk Kaya, 'Doğu Karadeniz'de deprem olmaz' algısının yanlış olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kaya, "Bölgemizdeki heyelanların ve kaya düşmelerinin tetikleyici unsuru her ne kadar aşırı yağışlar olsa da depremler sonucunda meydana gelen titreşimler heyelanları ve kaya düşmelerini de bir nebze olsun tetiklemektedir" diye konuştu.
#KaradenizRize deprem bölgesi mi? sorusu meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem sonrası gündemde yer aldı. AFAD'dan alınan bilgiye göre Rize'nin Hemşin ilçesinde saat 12.02'de 4,7 büyüklüğünde deprem yaşandı. Korkutan deprem sonrası gözler Türkiye deprem risk haritasına çevrildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Hakkari'den Mardin'e, Çanakkale'den Trabzon'a kadar her bölgenin deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. Türkiye deprem riski haritasında, illerin derecelerine göre Rize dördüncü ve beşinci derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki, Rize'de fay hattı var mı, nerelerden geçiyor? İşte, Rize deprem haritası ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Rize Deprem Bölgesi MiABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşKahramanmaraş’ta depremde yıkılıp 150 kişiye mezar olan Palmiye Sitesi’nin müteahhitlerinden olan ve hakkında yakalama kararı varken noterde oğluna vekalet verdikten 3 ay sonra İzmir’de yazlığında tatil yaparken havuz başında yakalanan Ali Babaoğlu (61) hakim karşısına çıktı. ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapsi istenen Babaoğlu, bankalar ve şirketler tarafından haciz geldiğini ve yakalanmayı göze alarak notere gittiğini belirterek, "Ben namuslu insanım, malımı sattım borcumu ödedim" dedi.
#Palmiye Sitesi200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarAFAD'dan alınan bilgiye göre Tokat'ın Turhal ilçesinde on iki kilometre derinlikte 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası halk parklara ve sokaklara çıktı. Depremi değerlendiren Prof. Dr. Haluk Selim, derin depremlerin daha tehlikeli olduğunun altını çizerken, 'Kuzey Anadolu fayı 10-12 km derinliktedir. Ezine fayı da aynı şekilde derinliktedir.' ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Selim ayrıca, 'Kuzey Anadolu segmentlerinden bir tanesi diyebiliriz. Dünyanın en aktif 3 fayından birisidir Kuzey Anadolu fayı. Bu faydan çekincemiz vardır.' şeklinde konuştu.
#TokatÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bakın şimdi seçimler yeni bitti. Belediye başkanı arkadaşlar göreve başladılar. Benim onlardan ricam lütfen kentsel dönüşüm yapacak şekilde şehirlerinin depreme dayanıksız bölgelerinde hazırlıklar yapsınlar. Gelsinler, kapısı sonuna kadar açık. Hangi partili olursa olsun, A'dan Z'ye aklınıza gelen bütün partiler gelsin. Kentsel dönüşüm yapmak istediklerinde elimizden ne geliyorsa yapacağız" dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıTokat deprem haritası, 4.7 büyüklüğündeki depremle gündeme geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 18 Nisan tarihinde de AFAD verilerine göre Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Ordu, Samsun, Sivas, Amasya, Yozgat ve birçok ilde hissedilen deprem sonrası gözler Tokat'ta fay hattı geçen ilçelere çevrildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. Türkiye deprem riski haritasında, illerin derecelerine göre Tokat birinci derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki, Tokat'ta fay hattı nerelerden hangi ilçelerden geçiyor? İşte, MTA güncel diri fay hattı haritası 2024 sorgulama ve detaylar.
#Tokat Deprem HaritasıAFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem uzmanları CNN Türk canlı yayınında Tokat'ta depremini değerlendirdi. Prof. Ersoy, "Bu Kuzey Anadolu Fayı'nın ana kolu üzerinde değil. 6.5'a kadar deprem oluşturabilir ama 7'ye kadar çıkmaz. Bu deprem şöyle kritik. Hissedilmekle kalmaz. Türkiye'deki yapıların hasar sınırları 5.5 başlıyor. Bu nedenle 5.6 önemli" dedi.
#DepremSon birkaç gündür Türkiye’nin kuzeyi ve güneyinde peş peşe depremler oluyor. Önce Muğla’da 4,4, sonra Antalya’da 4,7 en son ise Samsun’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan sarsıntılar hem iki bölgedeki halkı tedirgin etti hem de Akdeniz ve Karadeniz’de depremsellik açısından neler oluyor sorusunu akıllara getirdi. Yaşanan depremleri Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Depremİstanbul deprem risk haritası, Çanakkale'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremler gündeme geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre Çanakkale'de 4.9 büyülüğünde deprem meydana geldi. İstanbul, Yalova, Kocaeli ve Bursa'dan hissedilen deprem sonrası gözler İstanbul'da fay hattı geçen ilçelere çevrildi. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise meydana gelen depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağını söyledi. Depremin ardından vatandaşlar MTA diri fay hattı haritası 2024 yılı güncel verilerine yoğunlaştı. Evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusu da bu sebeple gündeme geldi. Geçtiğimiz aylarda MTA diri fay hattı haritası güncellenirken, yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay hattı tespit edildi. Peki, İstanbul'da fay hattı nerelerden hangi ilçelerden geçiyor? İşte, MTA güncel diri fay hattı haritası 2024 sorgulama ve konu hakkında ayrıntılar.
#Mta Diri Fay Hattı Haritası 2024Deprem bölgesi Malatya’da yapımı devam eden kalıcı iş yeri alanlarını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’nın ticaretinin döndüğü çarşı projesinin 1 yıla kadar tamamlanacağını söyledi.
#Mehmet ÖzhasekiDeprem bölgesi Malatya’da yapımı devam eden kalıcı iş yeri alanlarını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’nın ticaretinin döndüğü çarşı projesinin 1 yıla kadar tamamlanacağını söyledi.
#Mehmet ÖzhasekiAFAD, Bursa'nın Gemlik ilçesinde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. CNN TÜRK yayınında Bursa'daki depremi değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu depremler uyarıcı depremler, yıkıcı değil. Hasar vermesi mümkün değil. Asıl 5.5 üstü depremler yıkıcı olabilir. 6-6.5'a çıkınca çok daha fazla yıkıcı olabiliyor." dedi.
#DepremTrabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (UYGAR) bilim insanlarının yer aldığı heyet, Erzincan'ın İliç ilçesinde 9 işçinin, kayan toprağın altında kaldığı altın madeni sahasında, LİDAR teknolojisine sahip insansız hava aracı ile ölçüm ve incelemelerde bulundu. İncelemelerde; 'liç yığını' yüksekliğinin kontrol edilebilir seviyenin üzerinde olduğu tespit edildi. UYGAR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, "Dünya literatüründe, maksimum 150 metre olan 'liç yığını'nın burada 257 metreye ulaştığını tespit ettik; bu inanılmaz bir rakam. Dünyada böyle bir 'liç'e rastlamadık. Kontrol edilemeyen bir 'liç yığını'nda su içeriğinin fazla olup, üretim sahasındaki patlatmalara çok yakın bir noktada yığılması, felaketi de beraberinde getirdi" dedi.
#ErzincanTrabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (UYGAR) bilim insanlarının yer aldığı heyet, Erzincan'ın İliç ilçesinde 9 işçinin, kayan toprağın altında kaldığı altın madeni sahasında, LİDAR teknolojisine sahip insansız hava aracı ile ölçüm ve incelemelerde bulundu. İncelemelerde; 'liç yığını' yüksekliğinin kontrol edilebilir seviyenin üzerinde olduğu tespit edildi. UYGAR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, "Dünya literatüründe, maksimum 150 metre olan 'liç yığını'nın burada 257 metreye ulaştığını tespit ettik; bu inanılmaz bir rakam. Dünyada böyle bir 'liç'e rastlamadık. Kontrol edilemeyen bir 'liç yığını'nda su içeriğinin fazla olup, üretim sahasındaki patlatmalara çok yakın bir noktada yığılması, felaketi de beraberinde getirdi" dedi.
#Maden FaciasıErzincan İliç’teki altın madeninde siyanürlü toprağın dev bir çağlayan gibi aktığı facianın saatler önce alarm verdiği ortaya çıktı. Liç alanında önceki sabah 09.00’da yapılan rutin kontrollerde çatlak olduğu tespit edildi. Çalışmalar hemen durduruldu. 3 saha sorumlusu kontrolleri yaparken, 14.28’de göçük oldu. Öte yandan gözaltı sayısı 8'e yükseldi.
#ErzincanÇifte felaketin yıldönümünde Adıyaman ve Malatya’daydım. Deprem uzmanı Naci Görür’le aynı uçakta yolculuk ettik. Yol boyu ben sordum, Naci Hoca cevapladı. Çok şey söyledi ama bence en önemlisi şuydu: “Siyaseten ve toplumsal olarak zihniyet değiştirmediğimiz sürece acının adresi değişir, yaşanılan acılar değişmez.”
#Naci Görürİstanbul Bilgi Üniversitesi Afetler ve Ruhsal Travma Mükemmeliyet Alanı, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında deprem seminerleri düzenledi. “Deprem Riskini Anlama ve Anlamlandırma” başlıklı seminerde konuşan Doç. Dr. Ersin Uygun, “Depreme maruz kalan bireyleri en çok etkileyen şey belirsizlik. İnsanlar alışmak istiyorlar ama neye alışacaklarını bilmiyorlar” dedi.
#1Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'e açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, deprem bölgesindeki 4 kırmızı çizgilerini açıkladı. Bakan Özhakesi, "Fay hatları üzerinde yapılaşma olmayacak. Dere yatakları imara açılmayacak. Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde yapılaşmaya izin verilmeyecek. Mimarlık ve mühendislik hizmetlerinde sıfır tolerans uygulanacak" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiEvimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusu 25 Ocak tarihinde, Malatya’da meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremle yeniden gündeme geldi. AFAD verilerine göre Malatya'da 5,2 büyüklüğünde deprem yaşandı. Deprem 13,93 kilometre derinlikte gerçekleşti. MTA diri fay hattı haritası 2024 yılı güncel verileri merak eden vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusu da bu sebeple araştırılmaya başlandı. Geçtiğimiz aylarda MTA diri fay hattı haritası yeniden güncellendi. Yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay hattı tespit edildi. İşte MTA güncel diri fay hattı haritası 2024!
#MTA Diri Fay Hattı 2024Evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusu 25 Ocak tarihinde, Malatya’da meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremle yeniden gündeme geldi. AFAD verilerine göre Malatya'da 5,2 büyüklüğünde deprem yaşandı. Deprem 13,93 kilometre derinlikte gerçekleşti. MTA diri fay hattı haritası 2024 yılı güncel verileri merak eden vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusu da bu sebeple araştırılmaya başlandı. Geçtiğimiz aylarda MTA diri fay hattı haritası yeniden güncellendi. Yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay hattı tespit edildi. İşte MTA güncel diri fay hattı haritası 2024!
#MTA Diri Fay Hattı 2024Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kesiştiği noktada yer alan Tunceli’de, güvenlik güçlerinden oluşan 1600 personele deprem eğitimi verilmeye başlandı. Bu kapsamda 80 tim deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, “Erzincan ile Karlıova ve Yedisu hattında kırılmamış bir fay hattından bahsediliyor. Henüz tehdit önümüze gelmeden ilimizin kapasitesi ile bir şeylerin yapılacağı kanaatine vardık” dedi.
#Tunceli