5.8 lik İstanbul depreminin ardından, "Fay hattı nedir? Fay hattı nerelerden geçiyor?" soruları vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri oldu. Türkiye'nin altında bulunan fay hatlarının hangi bölgelerden geçtiğini öğrenmek isteyenler, konunun detaylarını araştırıyor. Peki, fay hattı nedir? AFAD'ın verilerine göre fay hattı hangi bölgelerden geçiyor? İşte, MTA ve AFAD'ın Türkiye fay hattı haritası ile ilgili tüm detaylar.
#Fay Hattı Nedir?200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bakın şimdi seçimler yeni bitti. Belediye başkanı arkadaşlar göreve başladılar. Benim onlardan ricam lütfen kentsel dönüşüm yapacak şekilde şehirlerinin depreme dayanıksız bölgelerinde hazırlıklar yapsınlar. Gelsinler, kapısı sonuna kadar açık. Hangi partili olursa olsun, A'dan Z'ye aklınıza gelen bütün partiler gelsin. Kentsel dönüşüm yapmak istediklerinde elimizden ne geliyorsa yapacağız" dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıDeprem bölgesi Malatya’da yapımı devam eden kalıcı iş yeri alanlarını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’nın ticaretinin döndüğü çarşı projesinin 1 yıla kadar tamamlanacağını söyledi.
#Mehmet ÖzhasekiDeprem bölgesi Malatya’da yapımı devam eden kalıcı iş yeri alanlarını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’nın ticaretinin döndüğü çarşı projesinin 1 yıla kadar tamamlanacağını söyledi.
#Mehmet ÖzhasekiAFAD, Bursa'nın Gemlik ilçesinde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. CNN TÜRK yayınında Bursa'daki depremi değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu depremler uyarıcı depremler, yıkıcı değil. Hasar vermesi mümkün değil. Asıl 5.5 üstü depremler yıkıcı olabilir. 6-6.5'a çıkınca çok daha fazla yıkıcı olabiliyor." dedi.
#Depremİstanbul Bilgi Üniversitesi Afetler ve Ruhsal Travma Mükemmeliyet Alanı, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında deprem seminerleri düzenledi. “Deprem Riskini Anlama ve Anlamlandırma” başlıklı seminerde konuşan Doç. Dr. Ersin Uygun, “Depreme maruz kalan bireyleri en çok etkileyen şey belirsizlik. İnsanlar alışmak istiyorlar ama neye alışacaklarını bilmiyorlar” dedi.
#1Gümüşhane'de peş peşe yaşanan depremlerin ardından gözler Türkiye deprem risk haritasına çevrildi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 4.1 ve 3.7 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem Trabzon, Ordu, Giresun, Erzincan ve çevre illerde hissedildi. Deprem sonrası vatandaşlar 'Giresun deprem bölgesi mi?' 'Giresun'dan fay hattı geçiyor mu?' sorusunun yanıtına odaklandı. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. Türkiye deprem riski haritasında, illerin derecelerine göre Gümüşhane, üçüncü derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki, nerelerden fay hattı geçiyor? İşte, Gümüşhane deprem haritası ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Gümüşhane Deprem HaritasıTürkiye deprem risk haritası ve diri fay hattı haritası Malatya'da yaşanan sarsıntının ardından merak ediliyor. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde sabah 08:35'de saat 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Vatandaşlar evimin altından fay hattı geçiyor mu araştırmalarına yeniden hız kazandırdı. Peki, fay hattı nerelerden geçiyor? İşte, MTA yenilenmiş diri fay hattı haritası...
#Diri Fay Hattı HaritasıKonya'da fay hattı var mı, sorusu yaşanan son depremin ardından gündeme geldi. AFAD verilerine göre Konya'da 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. AFAD’ın hazırladığı risk haritasına göre Konya üçüncü derece riskli iller arasında yer alıyor. Konya'da yaşanan deprem sonrası Konya deprem risk haritasına gözler çevrildi. Peki, Konya deprem bölgesi mi, fay hattı var mı? Konya fay hattı hangi ilçelerden geçiyor? İşte, 2023 Konya deprem haritası sorgulama ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Konya Deprem HaritasıAFAD'ın verilerine göre saat 08.44'te Adana'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Adana'da artçı depremler devam ederken, deprem Kayseri, Gaziantep, Mersin başta olmak üzere çevre illerden hissedildi. Bu durum yeniden fay hattı haritası MTA verilerini gündeme getirdi. Vatandaşlar,"Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusuna hız kazandırdı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır. Peki, fay hattı nereden geçiyor? Türkiye diri fay hatları nerelerden geçiyor? İşte Türkiye deprem risk haritası...
#Diri Fay HattıKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler Büyük Marmara Depremine çevrildi. Bursa AFAD afet raporunda Bursa'nın depremselliği ile ilgili öne çıkan veriler dikkat çekti. Raporda il genelinde 6 olarak bilinen aktif fay sayısının 14 olarak belirtilmesi dikkat çekti. Ayrıca rapora göre, 650 bin konutun olduğu Bursa'da 2004 yılı öncesine ait riskli 200 bin bina bulunuyor.
#Bursaİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN TÜRK canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Soylu, AK Parti'nin Bahçelievler'deki seçim bürolarına yönelik saldırı girişimine ilişkin 'Hem İstanbul Emniyeti, hem savcılık işin peşinde' dedi. Avrupa ve Amerika'nın PKK/PYD'yi desteklediğini söyleyen Soylu, "Türkiye tek bir vatandaşı da kalsa o terör devletini kurdurmaz", ifadelerini kullandı. Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 50 bin 783 olduğunu duyurdu. Emniyet'teki yeni yapılanma iddialarını değerlendiren Soylu, konu hakkında 'Orada önemli bir yapı yakaladık. Bu yapıda hiç tesadüfi olmayan ilişkileri gördük' dedi.
#Süleyman Soyluİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Haber Global'de gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. "FETÖ'nün ikinci paralel yapısını oluşturmaya çalışıyor" diyen Bakan Soylu, "Kurdukları sistem elimizde. Emniyet içerisinde yeni bir sistem kurmaya çalıştılar. Biz bunu tespit ettik. Bir çoğunu açığa aldık. Diğerleri için de şemamız hazır. Murat Bakan bunun başındadır. Bedeli de çok ağır olacak" ifadelerini kullandı.
#Süleyman SoyluÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşümle ilgili "İstanbul’da 1.5 milyon riskli konutumuz var. Acil dönüşmesi gerekenin yaklaşık yüzde yirmi beşi ve bu 1.5 milyon konutu da hızlı dönüştürmemiz gerekiyor. Tabi birileri bizim adımıza hesaplar yapıyor. İşte 20 yılda 1 milyon 200 bin konut yaptıysanız, demek ki bu da 50 yıl sürer, 100 yıl sürer gibi. Ama bu devlet, bu güçlü irade Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 75 günde 100 bin konutu başlatabiliyorsa, bu dönüşümü de 5 yıl içerisinde yapar bitirir" ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, "Vatandaşımıza Cumhurbaşkanımızın müjdeleri olacak. Bayramın birinci günü paylaşacak" dedi.
#İstanbulİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti'deki 3 dönem kuralıyla ilgili konuşan Soylu, "Vekillerimizde yüzde 65-70'lik bir değişim söz konusu. Bu bir bayrak yarışı, bir sistemden bahsediyorum." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasındaki son anketi açıklayan Bakan Soylu," Yüzde 50'nin bir, bir buçuk puan üzerinde" ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Soylu, dağlarda 88 teröristin kaldığını duyurdu.
#Süleyman Soyluİzmir Buca'da yaşanan depremin ardından, İzmir deprem haritasına gözler çevrildi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre 29 Mart'ta İzmir'de 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İzmir ve çevre illerden hissedildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. Peki, İzmir deprem bölgesi mi? İzmir’den fay hattı geçiyor mu? İşte, İzmir deprem haritası ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#İzmir Deprem HaritasıTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, olası Marmara depremine ilişkin bütün senaryoların ve yapılan çalışmalarının 30 Mart'ta TÜBİTAK koordinasyonunda gerçekleşecek 'Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı'nda konuşulacağını söyledi.
#MarmaraFay hattı ve yakınındaki yerleşim yerleri için düzenlemeler içeren, 2020 İzmir depremi ile gündeme gelmesine rağmen 3 yıldır beklemede olan fay yasası, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden gündemde. Ancak yasa bilim insanlarını ikiye bölmüş durumda. AFAD’ın yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı fay yasası taslağına katkı sunan jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, diri fay üzerindeki yerleşimlere kısıtlama ve belli bir standart getirmek için yasanın acil çıkması gerektiğini savunurken, meslektaşı Dr. Ramazan Demirtaş uygulamanın içindeki bir araştırmacı olarak, taslağın yasalaşması halinde teknik, ekonomik ve hukuki sorunlar çıkabileceğini belirterek itiraz ediyor.
#Fay YasasıAFAD'ın verilerine göre saat 13.55'te merkez üssü Bolu olan 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Ankara ve Düzce'den de hissedildi. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı depreme ilişkin mesaj paylaştı. Depremin ardından Bolu Valisi Erkan Kılıç ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya deprem sonrası herhangi bir olumsuzluk olmadığını bildirdi. Öte yandan Bolu Valiliği, ilde eğitime 1 gün ara verildiğini duyurdu.
#DepremKayseri'de fay hattı var mı? sorusunun yanıtı merak konusu oldu. Kayseri'de 5 dakika içerisinde peş peşe üç deprem meydana geldi. Yaşadıkları bölgede deprem sarsıntı hisseden vatandaşlar, Kayseri’de deprem risk durumunu sorgulamaya başladı. Kayseri’de coğrafi konum olarak İç Anadolu’da bulunuyor. Kayseri’nin Adana, Niğde, Kahramanmaraş, Nevşehir ile sınır komşuluğu bulunmaktadır. AFAD’ın hazırladığı risk durumuna göre Kayseri ili üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır. Peki Kayseri deprem bölgesi mi, Kayseri’de fay hattı var mı? İşte, Kayseri deprem risk durumu
#Kayseri Deprem Bölgesi MiTürkiye Fay hattı sorgulama ekranı AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritasıyla paylaşıldı. 1-7 Mart deprem haftası nedeniyle AFAD, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren "Yenilenen Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nı hatırlattı. AFAD-TDTH interaktif web uygulamasından vatandaşlar Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Türkiye fay hatları nelerden geçiyor? sorularına yanıt alabilecekler. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunan Türkiye'de MTA ve AFAD sorgulama ekranı üzerinden adrese göre fay hatları görüntülenebiliyor. https://tdth.afad.gov.tr/TDTH/main.xhtml adresine tıkladıktan ve e-Devlet girişi yaptıktan sonra uygulamaya giriş sağlanıyor. İşte, AFAD Türkiye Deprem Risk Haritası görüntüleme ekranı ve ayrıntılar.
#Türkiye Deprem HaritasıDepremin vurduğu illerden 1 milyondan fazla kişi ya AFAD koordinesi ya da kendi imkânlarıyla başka illere göç etmiş durumda. Ancak depremi yaşayanlar kadar deprem korkusu da göçü tetiklemiş durumda. Özellikle İstanbul depremini konuştuğumuz bugünlerde hem İstanbullular hem de diri fay hattı üzerindeki şehirlerde yaşayanlar Kırklareli, Edirne, Bartın, Zonguldak gibi 4. derece deprem kuşağında bulunan illerde ev, arsa arayışına girdi. Öyle ki son iki haftada İstanbul’a en yakın illerden biri olan Kırklareli’nde emlak piyasasındaki hareketlilik 7-8 kat artmış durumda. Hangi bölgeler revaçta, ortalama maliyetler neler? İşte yanıtı.
#Depremİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Deprem Seferberlik Planı'nı açıkladı. İmamoğlu, "Uzmanlarla birlikte hazırladığımız 'Deprem Eylem ve Müdahale Planı'yla birlikte, deprem hazırlıklarımızı bugünden itibaren daha ileri bir aşamaya taşıyoruz. Bu hareket planına uygun olarak, afet hazırlık dahil, bütçemizi revize edeceğiz. Ne kadar artırabiliyorsak, zaruri harcamalarımız bir yana konulmak şartıyla, deprem için ayıracağız" dedi. İmamoğlu, "Biz, bugün itibarıyla, İstanbul'u depreme dirençli bir kente dönüştürme konusunda kararlıyız, cesuruz. Biz, artık duramayız. Hepimiz biliyoruz ki; İstanbul durursa, Türkiye durur. İstanbul durursa, Türkiye diz üstü çöker. Bizim için bu, bir başlangıç. Bu amaçla, bugün itibarıyla sahaya çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.
#İstanbulYaşadıkları bölgede fay hattı olup olmadığını merak edenler araştırmalarını sürdürüyor. Türkiye deprem haritası fay hattı sorgulama ekranı 2023, Kahramanmaraş depremi sonrası vatandaşların yoğunlaştığı konulardan oldu. Uzmanlar Doğu Anadolu Fay Hattı'nda yaşanan kırılma sonrası bu fay hattı üzerindeki illere uyarılarını yinelerken; deprem sonrası gündeme gelen MTA ve AFAD'ın hizmete koyduğu 'Türkiye fay hattı haritası' da Evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusuna yanıt veriyor. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunan Türkiye'de MTA ve AFAD sorgulama ekranı üzerinden vatandaşlar hangi illerde fay hattı geçtiğini öğrenebiliyorlar. e-Devlet fay hattı sorgulama ekranı üzerinden de gereken koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riski görülebilecek. Peki, fay hattı deprem sorgulaması nasıl yapılır? Türkiye diri fay hatları nerelerden geçiyor? İşte, MTA ve AFAD deprem fay hattı öğrenme ekranı ve konuyla ilgili bilgiler...
#Fat HattıKonya'da fay hattı var mı, Konya'da fay hattı hangi ilçelerden geçiyor? soruları bugün Niğde'de yaşanan depremin ardından günün öne çıkan konularından oldu. AFAD verilerine göre Niğde'nin Bor ilçesinde meydana gelen 5.3'lük deprem Konya'da da hissedildi. Depremin ardından Konya'nin deprem risk durumu araştırılan konulardan biri oldu. ürkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. AFAD’ın hazırladığı risk haritasıyla deprem risk durumu öğrenilebiliyor. Peki, Konya deprem bölgesi mi, diri fay hattı var mı? İşte MTA ile Konya deprem risk haritası...
#Konya Deprem Bölgesi MiNiğde deprem risk haritası ve Niğde deprem bölgesi mi sorusu 25 Şubat'ta meydana gelen deprem sonrası gündemde yer aldı. Türkiye anlık deprem verilerini yayınlayan AFAD'ın verilerine göre Niğde'nin Bor ilçesinde 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Niğde'nin yanı sıra Ankara, Konya ve Mersin'den de hissedildi. Depremin ardından vatandaşlar, Niğde'nin deprem risk durumunu araştırıyor. Yayınlanan rapora göre Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. AFAD’ın hazırladığı risk haritasıyla deprem risk durumu öğrenilebiliyor. Peki, Niğde deprem bölgesi mi, Niğde'den fay hattı geçiyor mu? İşte 2023 Niğde deprem risk haritası sorgulama
#Niğde Deprem Bölgesi MiTürkiye deprem haritası fay hattı sorgulama ekranı 2023, Kahramanmaraş depremi sonrası vatandaşların yoğunlaştığı konulardan oldu. Uzmanlar Doğu Anadolu Fay Hattı'nda yaşanan kırılma sonrası bu fay hattı üzerindeki illere uyarılarını yinelerken; deprem sonrası gündeme gelen MTA ve AFAD'ın hizmete koyduğu 'Türkiye fay hattı haritası' da Evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusuna yanıt veriyor. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunan Türkiye'de MTA ve AFAD sorgulama ekranı üzerinden vatandaşlar hangi illerde fay hattı geçtiğini öğrenebiliyorlar. e-Devlet fay hattı sorgulama ekranı üzerinden de gereken koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riski görülebilecek. Peki, fay hattı deprem sorgulaması nasıl yapılır? Türkiye diri fay hatları nerelerden geçiyor? İşte, MTA ve AFAD deprem fay hattı öğrenme ekranı ve konuyla ilgili bilgiler...
#Fat Hattı