İsmailağa Cemaati ile cemaatten ayrılan ‘Fatih Medreseleri’ grubunun ‘İsmailağa markasını kullanma’ husumeti mahkemeye taşındı. Marka ihlali davasında cemaat lehine karar veren mahkeme, İsmailağa Medya A.Ş.’yi 5 bin TL tazminata mahkûm etti
#İsmailağaRTÜK, İsmailağa televizyonu FM TV’de yayınlanan “Saklı Gerçekler” programında Atatürk için söylenen “Çanakkale Savaşı'nda hilafetin 400 bin silahsız cengâverine bilerek ‘Size ölmeyi emrediyorum’ dedi” ve “Atatürk asker maaşıyla bu kadar mal varlığını nasıl yaptı” sözleri nedeniyle kanalı uyardı. Aynı maddeden tekrar bir ihlal olursa kanalın lisansı iptal edilecek. Konuyla ilgili İsmailağa cemaatinden açıklama yapıldı. Açıklamada, söz konusu televizyonun bağlı bulunduğu kişinin geçmişte İsmailağa'dan uzaklaştırıldığı, hakkında yasal sürecin yürütüldüğü belirtildi.
#AtatürkUmre'de kavga eden İsmailağa Cemaati'ne yakın olduğu iddia edilen Kıyam-Der ve Fatih Medreseleri resmi internet sitelerinden birbirlerini suçlamaya devam ederken, olayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Kıyam Der Başkanı Emin Demir, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu olayla ilgili avukatlarının devreye girdiğini açıkladı.
#KıyamderKamuoyunda İsmailağa cemaati olarak bilinen "İsmailağa Derneği" ile "İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı", savcılığa başvurarak cemaatin adını kullanan bir grubun, organize dolandırıcılık şebekesi kurduğunu bildirdi ve suç duyurusunda bulundu. Grubun öncüsünün Mahmut Ustaosmanoğlu tarafından daha önce cemaatten kovulduğu öne sürüldü.
#İsmailağa CemaatiSAYILARI 25’i bulan Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Çankırı, Denizli, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Giresun, Isparta, Kayseri, Manisa, Muğla, Niğde, Rize, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Uşak, Yalova ve Zonguldak Baro Başkanlarının, İstanbul Barosu’na destek olan olan bildirisi şöyle:
Kastamonu’nun ismi birkaç şekilde bulunduğu anlatılır. Kimi Kaşkaların Gastumanna’dan, kimi de “Kastın neydi Moni?” hikâyesinden geldiğini söyler. Ancak şu var ki; tarihiyle, Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni gerçekleştirdiği Kastamonu mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
#BursaSahn-ı Seman Medresesi; Osmanlı döneminde eğitim veren yükseköğrenim kurumu olarak hizmet veren yapılardan biridir. Sizin için Sahn-ı seman Medresesi nerede ve nasıl gidilir? Sahn-ı seman Medresesi tarihi ve özellikleri hakkında bilgi şeklindeki konu başlıklarının yanıtlarını tüm ayrıntılarıyla derledik.
Bilime verdiği önemle bilinen Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya Medresesi'ne müderris olarak tayin edilen, İstanbul'da astronomi ve matematik alanındaki çalışmalara canlılık getiren Türk astronom, matematikçi ve dil bilimci Ali Kuşçu'nun kim olduğu merak ediliyor. Peki, Ali Kuşçu kimdir, ne zaman öldü?
#Ali Kuşçu KimdirTimurlular devrinde Semerkant'ta yetişen, Fatih Sultan Mehmet'in 1473'te Uzun Hasan üzerine yaptığı seferde yanında götürdüğü Ali Kuşçu, dönüşte Ayasofya Medresesi'ne müderris tayin edildi. Peki, Ali Kuşçu kimdir? İşte kısaca Ali Kuşçu'nun hayatı...
#Ali Kuşçu Kimdir?Fatih'teki Molla Zeyrek Camii, İstanbul'un fethinden sonra kiliseden camiye dönüştürülen ilk yapı olma özelliğini taşıyor.Orta Bizans Dönemi’nin sonlarında yapıldığı bilinen Pantokrator Manastırı kiliselerinden olan yapının inşasına; II. İoannes Komnenos’un ilk eşi Macar Kralı Laszlo’nun kızı Eirene tarafından başlanmış.
#Molla Zeyrek CamiiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Millet Kütüphanesi açılış törenine katıldı. Almanya'daki saldırıya ilişkin konuşan Erdoğan, "İlgili tüm birimlerimiz süreci hassasiyetle izliyor. Alman makamlarının saldırıyı aydınlatmak için her türlü çabayı göstereceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Rami Kışlası'na inşa ettiğimiz muhteşem kütüphaneyi de yakında milletimizin hizmetine sunacağız." dedi. Açılışta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanı Mustafa Şentop da yer aldı.
#ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mabetlerin ilim, hikmet ve fazilet merkezi olarak toplumu diri, canlı ve ayakta tuttuğunu belirterek, "Camilerimizi sadece namaz kılınıp dağılınan ibadet mekanlarına dönüştürmek ona yapılacak en büyük saygısızlıktır. Camilerin süsü cemaatidir, özellikle de gençlerdir." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanBüyük savaşlarının hepsini Müslüman devletler ve hükümdarlarla yaptı. Bu nedenle bir cihangir olmasına rağmen İslam cihadını yürüten bir komutan olarak nitelendirilebilir mi? Evet, çünkü bir istisna bunu mümkün kılıyor. İzmir’i St. Jean Şövalyeleri’nin silahlı korumasındaki Ceneviz hâkimiyetinden aldı. 1402 Aralık’ındaki bu fetihle Türkiye tarihi ve coğrafyası İzmir’i ebediyen kazandı.
#YazarTBMM Başkanı Binali Yıldırım, "Fikirler akademik yapının temelidir ve tehdit altında asla olmamalıdır. Güvenlik ve özgürlük ortamında serbestçe her fikir konuşulmalı, tartışılmalıdır. Öğretim görevlisi ve üyesi olmak kendini bilime adamak demektir. Her eline fırça alan ressam olamayacağı gibi her önüne gelen de akademik personel olamaz." dedi.
#Binali YILDIRIM‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser