Courtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVÖstrojen, kadınlar için çok önemli bir hormondur. Kısaca kadınlık hormonu denilebilir. Hem sağlık hem de hastalık sebebi olabilen bu hormon, vücuttaki birçok sistemi etkiliyor. Östrojen hormonunun ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenip, vücudunuzdaki değişimleri daha iyi yorumlayabilirsiniz. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar...
#Östrojen Hormonu NedirRahmin kas hücrelerinde kökü bulunan iyi huylu kas tümörleri miyom olarak tanımlanır. Bulundukları bölgeye göre gruplara ayrılan miyomlar dört kadından birinde görülme oranına sahiptir. Miyomlar bazı durumlarda kişinin üreme sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir; tekrarlayan düşük, erken doğum veya kısırlığa yol açabilir. Herhangi bir şikayete yol açmayan miyomların yıllık periyotlarda takip edilmesi önerilir ancak kişide ağrı ve yoğun kanamalara yol açan ya da kişinin üreme kabiliyetini etkileyen miyomların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Miyom tedavisinde uygulanan cerrahi girişimler sayesinde miyomlar çıkarılabilir. Operasyon sonrası doktorun kontrolü ve onayıyla birlikte gebelik planlanabilir.
#MiyomlarDış gebelik ne yazık ki yaygın olarak pek çok kadında gözlemlenen bir durumdur. İstatistikler, ülkemizde her 84 gebelikten birinin dış gebelik olduğunu gösteriyor. Başlangıçta tüm belirtiler hamileliği gösterirken ultrason muayenesine kadar dış gebelik anlaşılamayabiliyor. Peki dış gebelik nasıl olur, kimlerde görülür? İşte dış gebelik belirtileri...
#Dış GebelikÜreme karmaşık bir süreçtir ve tüm canlı varlıkların karakteristik bir özelliğidir. Erkek ve dişi gametlerin katılımını gerektiren yeni bir yavru üretmek için yürütülen bu evrede Dişi üreme sistemini anlamak oldukça önemlidir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Dişi ÜremesiGünümüzde açık cerrahi hala uygulanmaya devam etse de robotik yardımlı cerrahi ile de çeşitli jinekolojik prosedürlerin gerçekleştirilebildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#JinekolojiKapalı ameliyatlar olarak da tanımlanan endoskopik cerrahi kadın hastalıklarında da yoğun şekilde kullanıldığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım, “Kapalı ameliyatların açık ameliyatlara oranla avantajlarının daha fazla olması ve hasta açısından da konfor sağlaması sebebiyle kapalı ameliyatlar hastalar tarafından daha fazla tercih ediliyor” dedi, önemli bilgiler verdi.
#Endoskopik CerrahiErkekten alınan sperm ile kadından alınan yumurta yani oositin, laboratuvar ortamında döllenmesi ve gelişen embriyonun kadının rahmine yerleştirilmesine tüp bebek denir. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı ve Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın, tüp bebek tedavisindeki merak edilenleri anlattı.
#Tüp BebekDoğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisi büyük bir umut anlamına geliyor. Kadın üreme hücreleri ile erkek üreme hücrelerinin toplanması ve vücut dışarısında laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin oluşturulması, oluşturulan embriyonun ise rahim içerisine transfer edilmesi prensibiyle işleyen tüp bebek tedavisi gelişmiş tekniklerle gerçekleştirildiğinde yüksek bir başarı oranı sağlayabiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Erbil Yağmur, tüp bebek tedavisi süreci ile ilgili en çok merak edilenleri yanıtladı.
#Tüp BebekÇoğu çift, bebek sahibi olmaya çalıştıktan bir yıl sonra başarılı olamıyorsa doktora gitmelidir. 35 yaşın üzerinde bir kadınsanız veya düzensiz bir regl döneminiz varsa - ve 6 aydır hamile kalmaya çalışıyorsanız ama başarılı olamıyorsanız - mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünün. Eşiniz de doktora görünmelidir. Büyük ihtimalle kısır olabilirsiniz. Hemen tedaviye başlamalısınız.
#Kısırlık Neden Olurİn vitro fertilizasyon (IVF) yani tüp bebek mi düşünüyorsunuz? Öyleyse, hamile kalmanıza yardımcı olabilecek veya engelleyebilecek IVF başarı faktörlerini öğrenmek önemlidir. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, tüp bebekte başarıyı artıran kriterleri anlattı.
#Tüp BebekRahim içinde bulunması gereken endometrium dokusunun, rahim dışında bulunmasına verilen isimdir. Bu durum çeşitli sorunlara yol açabilen kronik bir hastalıktır. Üreme çağındaki her 10 kadından birinde görülür. En sık 30-40 yaşlarında görülmektedir.
#Kadın HastalıklarıAMERİKA’da yapılan araştırmalar doğurganlık hakkında bilinmesi gereken ama çiftler tarafından bilinmeyen 10 bilgiyi ortaya koydu. The New York Times’ta yayınlanan araştırma sonucu yorumlayan Tüp Bebek, Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden "Araştırma uzmanların sık sık değindiği noktaların doğruluğunu bir kez daha ortaya koydu. Doğuştan gelen genetik faktörler, yaşam içindeki stres, hastalık, beslenme şekli çiftlerin doğurganlık kabiliyetini olumsuz etkiler" dedi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, anne adayı için hayati tehlike taşıyan dış gebeliğin erken dönemde tespiti için kan tahlili ve gebelik testinin yetersiz olduğunu belirterek, hamileliğin ultrason aracılığıyla da gözlemlenmesi gerektiğini söyledi.