Paylaş
Tüp bebek tedavisi IVF, hastalardaki infertilite yani kısırlık sebeplerini tedavi etmek için uygulanır. Başlıca kısırlık sebebi ise bloke veya hasar görmüş fallop tüpleri, azalan sperm sayısı veya sperm hareketliliği gibi erkek kaynaklı kısırlık sebepleri, yumurtlama bozuklukları olan kadınlar, erken over yetmezliği, uterin myomlar, fallop tüpleri çıkarılan kadınlar, genetik bir bozukluğu olan bireyler ve açıklanamayan infertilitedir.
Tüp bebek IVF ve embriyo transferi işleminde beş temel adım vardır:
1. adım: Yumurta üretimini teşvik etmek için doğurganlık ilaçları verilir. Birden fazla yumurtaya ulaşmak hedeflenir, çünkü bazı yumurtalar alımdan sonra gelişmez veya döllenemez. Rahim ultrasonu ile hormon seviyelerini kontrol etmek için kan testi örnekleri alınır.
2. adım: Yumurtalar, içi boş bir iğne ile küçük bir cerrahi prosedürle yumurtalığın içinden toplanır. Olası bir rahatsızlığı azaltmak için uyutucu-sakinleştirici ilaç uygulanır.
3. adım: Baba adayından yumurta ile birleştirilmek üzere bir sperm örneği vermesi istenir.
4. adım: Dölleme denilen bu süreçte, döllenmeyi teşvik etmek için sperm ve yumurta bir araya getirilerek bir laboratuvar çanağında saklanır. Döllenme olasılığı düşük olan bazı vakalarda, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) kullanılabilir. Bu prosedür sayesinde, tek bir sperm dölleme girişiminde doğrudan yumurta içine enjekte edilir. Döllenme ve hücre bölünmesinin gerçekleştiğini doğrulamak için yumurtalar izlenir. Bu gerçekleştiğinde döllenmiş yumurtalar embriyo olarak kabul edilir.
5. adım: Embriyolar genellikle yumurtanın alınmasından ve döllenmesinden 3 ila 5 gün sonra kadının rahmine aktarılır. Embriyoları aktarmak için uterusa bir kateter veya küçük tüp yerleştirilir. Bu prosedür, çoğu kadın için ağrısızdır, ancak bazı kadınlar hafif kramp sıkıntısı çekebilir. İşlem başarıyla tamamlandığında, implantasyon genellikle yumurta alımından 6 ila 10 gün sonra gerçekleşir.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranı, üreme öyküsü, anne yaşı, kısırlığın nedeni ve yaşam tarzı faktörleri gibi bir dizi etmene bağlıdır. Tüp bebek tedavisinde başarı özellikle yaş gruplarına göre değişlik gösteriyor. Bu oran 35 yaş altı kadınlar için çok daha yüksek iken, 40 yaş üstü kadınlar için alınan her yeni yaş ile daha hızlı düşmeye başlar. Bu tablodan da anlaşılacağı üzere tüp bebek tedavisinin başarısında erken tedavi çok önemli bir rol oynuyor. Çiftlerin geç kalmaması ya da eğer birkaç kez başarısızlık yaşaması durumunda pes etmemeleri gerekir. Kendilerine ve doktorlarına güvenmeye devam etmeleri tavsiye edilir.
GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN
Paylaş