1900’lü yılların başlarında Avusturya’da meslek yaşamını sürdüren Dr. F. X. Mayr, daha henüz “probiyotik bakteriler”in önemi ve “MİKROBİYOM” olarak adlandırdığımız muazzam “yeni organ”ımız henüz bilinmezken “Sağlık bağırsaklarda başlar” gibi iddialı bir cümle kullanmış, bize “sağlıklı beslenme”nin sadece “sağlıklı gıda” tüketimiyle ilişkili olmadığını, “sağlıklı sindirim” meselesinin de en az yiyip içtiklerimizin kalitesi kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışmıştı.
#AvusturyaBaşlıktaki cümle bana ait değil. Sağlık sorunları nedeniyle geçtiğimiz hafta görüştüğüm orta yaşlı bir hanımefendi “uykusuzluktan” yakınırken kullandı, ben de not alıp sizinle paylaştım. O hanımefendi de pek çoğunuz gibi neredeyse aylardır güzel, keyifli bir uykuya hasret kalanlardan biriydi.
#Osman MüftüoğluMayr metodu özellikle de modern mayr yaklaşımı muhtemelen yıldızı önümüzdeki dönemde daha da parlayacak etkili bir beslenme yöntemi. Yöntemin temel kurgusunu Avusturyalı bir hekim Dr. F. X. Mayr yapmış. Dr. Mayr’a göre kronik hastalıklardan korunmada da, kilo sorununa çare bulmada da, gaz, şişkinlik, ödem, yorgunluk gibi günlük problemlerden uzak kalabilmede de beslenmeye, özellikle bağırsaklara odaklanmak çok önemli bir ayrıntı.
#Osman MüftüoğluBeslenmenin de farklılaşan trendleri, zaman zaman moda haline gelebilen yeni tüketim kalıpları var. Bunların kimi akılcı, faydalı ve “olması gereken” şeyler. Kimi de geçici, anlamsız, zorlama kokan “yanlış” değişimler. Bu yazıyı beslenme seçimlerindeki değişimlerden bazılarına ve “en yenileri”, “en çok beğenilenleri”ne ayırdık. Buyurun...
#Osman Müftüoğlu