Yazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizSabah erken saatlerde başlayan yoğun bir gün, öğleden sonra enerjinizi düşüren yorgunluk ya da spor öncesi ihtiyaç duyulan ekstra güç... Günün her anında sizi hem tok tutacak hem de keyifle yiyeceğiniz atıştırmalıklara ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak bu atıştırmalıkların yalnızca lezzetli değil, aynı zamanda dengeli ve sağlıklı olması şart!
#SağlıkREÇEL, bal, pekmez, çikolata, salam, sosis, sucuk, fındık ezmesi, fıstık ezmesi, noodle, gazlı içecek, helva, ketçap, meyve suyu, meyve aromalı maden suyu, meyveli yoğurt, baklava, kurabiye, mayonez, nar ekşisi, hamburger ekmeği, lavaş, etsiz çiğ köfte, cips, akide şekeri vb. gibi ürünlerin yüzde 99’unda;
#Sahte GıdalarMutfağımızın vazgeçilmezlerinden olan patatesle tanışmamız 19’uncu yüzyıla dayanıyor. Bu lezzetli kök sebzenin her hali güzel; ister kızartmasını yapın, ister haşlayın, etlerin yanında ya da diğer sebzelerle kullanın... Ama kumpirin yeri ayrı. Ateşte pişmiş patatesin içi çeşitli peynirler, soslar ve salatalarla doldurularak hazırlanıyor. Ve elbette tadına doyum olmuyor. Şef Ali Dövenci evde rahatlıkla yapabileceğimiz kumpir tarifleri verdi.
#Ece Su MeteUzun kuyruklar, sosyal medyada ağız sulandıran videolar... Sebebi Dubai’de, Mısır asıllı İngiliz Sarah Hamouda’nın (38) hamileliği esnasında yarattığı Dubai çikolatası. Hamouda, Türk baklavasından ilham alarak geliştirdiği bu çikolatayı sosyal medyada paylaşınca kıyamet koptu. Yeni-eski birçok mekân kolları sıvadı, Dubai çikolatası yapıyor. Jürimize bu popüler lezzeti en iyi yapan yerleri sorduk.
#Dubai ÇikolatasıGeçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Dubai’nin fıstıklı künefe çikolatası tüm dünyaya hızla yayılmaya başladı. Sosyal medya aracılığıyla bir anda popüler olan çikolata ülkemizde de rağbet gördü. Bu yeni tadı denemek için dükkanların önünde kuyruk oluşturanlar ve ufak bir tablete 50 dolar verenler var. Peki bu çikolatanın sağlığa faydaları ve zararları neler? Çok çabuk küflenecek bir ürün mü? Satın alırken ya da evde yaparken nelere dikkat etmeli?
#SağlıkDubai çikolatası tarifi evde bu lezzeti kendi tatmak isteyen kişilerce araştırılıyor. Son dönemde Dubai çikolatası oldukça popülerlik kazandı. Sosyal mecralar üzerinden hızlı bir şekilde yayılan bu çikolata, birçok kullanıcının dikkatini çekti. Evde Dubai çikolatası nasıl yapılır? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. Modern çikolata ile geleneksel kadayıf lezzetinin birleştirildiği bu özel tarif birçok kişiyi cezbetmeye başladı. Kadayıfın çıtır dokusu ve çikolatanın yumuşak tadı, yiyenlere benzersiz bir lezzet deneyimi sunuyor. Peki, Dubai çikolatası nedir? İşte Dubai çikolatası tarifi!
#Dubai ÇikolatasıSosyal medyayı esir alan Antep fıstığı ezmesi ve kadayıf dolgulu çikolata videolarına mutlaka rastlamışsınızdır. Kimine göre fazla tatlı olsa da herkesin bir kez denemek istediği Dubai çikolatasının hem hikâyesini araştırdık hem de evde denemek isteyenler için şef Nur Aktı’dan tarif aldık.
#Dubai ÇikolatasıSağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#BağırsakÇekirdekleri ve kabukları çoğu zaman çöpe atılan karpuzun her yerinin sağlık açısından faydası var. Kıymetini, içindeki vitamin ve minerallerden alıyor. Örneğin sağlığımız için pek çok katkısı olan çekirdekten kahvaltılık bar da yapabilirsiniz, vitamin dolu smoothie de...
#KarpuzOkulların açılmasına az bir süre kala Sağlık Bakanlığı’ndan sağlıklı beslenme önerileri geldi: “Çocuklar kahvaltıda peyniri, yumurtayı, ekmeği atlamasın. Okulda öğle yemeği veriliyorsa yemeklerinizi yemekhanede yiyin. Verilemiyorsa ekmek arası köfte, tavuk, peynir tüketin.”
#Sağlık BakanlığıMemlekette mumla aradığımız kahvaltı tabaklarını Amsterdam’ın yeni mekânlarından Belly Pepper’da buldum. Mutfağın başında İstanbul’dayken şehrin en yetenekli şeflerinden biri olan Esra Acar Koç var. Darısı bizi Avrupa şehirlerinde onun gibi temsil edecek nice şefin başına...
#Gaye ŞahinCassata Siciliana, tatlıdan öte Sicilya’yı yansıtan bir simgedir. Her diliminde, Sicilya’nın zengin tarihi, farklı kültürlerin etkisi ve yerel halkın yaratıcılığı saklıdır. Bu nedenle cassata’yı tatmak, Sicilya’nın ruhunu ve lezzetlerini keşfetmek anlamına gelir. Sicilya’nın kültür elçisi cassata’nın geçirdiği evrimi ve tarifini yazdım bu hafta.
#Danilo ZannaSevgili lezzetsever dostlarım; bu hafta sizi yine Hatay’a doğru bir yolculuğa çıkarıp, İskenderun’un o enfes mezelerinin olduğu sofralara davet etmek istiyorum. Hatay’da ister bir restorana gidin ister bir evin sofrasına konuk olun, daha yemekler masaya gelmeden sıcacık, henüz dumanı üzerinde olan özel ekmeğiyle birlikte Hatay mezeleri gelir masaya. “Daha ne yiyeceğiz?” diye düşünmeden mezeler adeta bir görsel şölen yaşatır. Bu mezelerin başında da tabii ki cevizli biber ezmesi gelir. Yine Hatay mutfağına ait olan muhammara ile çok benzerlik gösteren cevizli biber ezmesi, muhammaranın aksine içine ekmek konulmadan hazırlanıyor. Türkiye’nin batısında ise acuka olarak adlandırılıyor.
#Cevizli BiberBeslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkSabahın ilk saatlerinde kahve içerek güne başlamak, ağzınızdan değil burnunuzdan nefes almayı unutmak… Birbirinden tamamen alakasız ve masum görünebilir sağlığımız üzerinde büyük etkileri var.Günlük sağlık ve kilo verme tavsiyeleriyle sosyal medyada geniş bir takipçi kitlesine ulaşan Fizyoterapist Chris Boettcher, son araştırmalara dayanarak kilo aldıran, uykuyu bozan ve kişiyi daha az enerjik hale getiren 10 şaşırtıcı alışkanlığı ortaya koydu.
#Sağlıkİstanbul’da termometreler 38-39 dereceyi gördü ama hissedilen en az 50 derece. Afrika ve Basra Körfezinden gelen sıcak hava dalgası nemle birleşince özellikle ülkenin Batı kesimlerinde neredeyse nefes alınmıyor. Gölgesinde serinleyecek ağacın pek fazla olmadığı, binaların “Çin seddi” gibi denizin önünü kapattığı İstanbul başta birçok büyükşehirde durum aynı: “Kavruluyoruz.” Ve dahası sıcak havanın sadece bedenle değil psikiyatrik duygu durumla da ilişkisi var. Ben değil Prof. Dr. Arif Verimli söylüyor: Bu aralar daha agresif, daha mutsuz, daha telaşlı ve tedirgin iseniz, kalbiniz normal ritminden hızlıysa aman dikkat! Tehlike altındasınız. İklim Bilimci, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun da yıllardır dillendirdiği ama sesini duyuramadığı bir konunun da altını çiziyor Prof. Dr. Verimli: “Sıcak hava da soğuk hava gibi afet sayılsın.”
#İstanbulKahramanmaraş merkezli, Hatay ve ilçelerinde etkisi çok fazla hissedilen, can kayıpları ve yıkımlarla hepimizi şaşkına çeviren, derinden etkileyen deprem felaketi üzerinden bir buçuk yıl geçti. İlk aylarda yaraları sarmaya yönelik destekler yerini yavaş yavaş sürdürülebilir projelere bıraktı.
#Müge AkgünTatilciler gündüz saatlerinde denizin tadını çıkarırken günün geri kalanını kültür ve sanat etkinlikleriyle değerlendiriyor. Bu hafta Hande Yener, Itza Bodrum’da; Ajda Pekkan, Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. Anna Laudel Bodrum’da Ardan Özmenoğlu’nun ‘Camdan Bakmak’ isimli sergisi var. Ünlü DJ Solomun, Lujo Hotel Bodrum’da setin başına geçiyor.
#Uygar TaylanBir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge AkgünUzun ömürlü olmak, sağlıklı yaşlanmak herkesin hayali. Son dönemde bu alanda yapılan araştırmalar, beslenmenin ömrü uzatmakta en önemli unsurlardan biri olduğunu gösteriyor. Peki nasıl bir beslenme? O sorunun cevabını da dünyanın en tanınmış uzun ömür araştırmacılarından biri verdi.
#Uzun Ömür