1.5 yılda İstanbul’da aidatlar ortalama yüzde 60 artarken, kimi sitelerde yüzde 160’ı bulan fahiş zamlar yapıldı. Şehrin merkezinde 100 metrekare evde ortalama aidat 4 bin lirayı aşarken, en düşük rakam 800 lira ile Çatalca, Silivri gibi şehrin gelişim çeperlerinde görüldü. Lüks sitelerde ise 40-45 bin liraya kadar çıktı.
#AidatYabancıların Türkiye’de yaptıkları tüm gayrimenkul yatırımları incelendi. Bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre; metrekare bazında yüzde 71, işlem sayısında yüzde 45 düşüş görüldü. Türkiye’yi tercih edenler listesinde yüzölçümü bazında Irak, adet bazında Rusya ilk sırada yer aldı.
#IstanbulSon yıllarda ev sahipleri ve kiracıların ortak sorunu aidatlar oldu. Araştırmalara göre İstanbul’da bu yıl yüzde 25-71 bandında olan aidat zamları, kimi sitelerde yüzde 150’ye kadar çıktı. Son 2 yılda ise yüzde 200 ila 300 arasında zamlanan aidatlar site sakinlerini isyan ettirdi. İşte ilçe ilçe aidatlar ve önemli uyarılar...
#KonutYabancı yatırımcıların 2023 ve 2022 yıllarında Türkiye’de gerçekleştirdikleri tüm gayrimenkul cinsinden alımları mercek altına alan EVA Gayrimenkul Değerleme, alan bazında geçen yıl 2022’ye kıyasla yüzde 48, işlem bazında ise yüzde 46 düşüş olduğunu ortaya koydu.
#Yabancı İşler Dairesi BaşkanlığıSPK gözetiminde çalışan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin Başkanı Yaşar Bahçeci, gayrimenkul değerlemelerinde çok büyük bir rant oluştuğunu ve çok sayıda manipülasyon tespit ettiklerini söyledi. Bahçeci, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Özellikle yabancıya vatandaşlık için yapılan satışlarda büyük usulsüzlükler var. SPK lisansı olan155 değerleme şirketinin üçte biri için soruşturma yürütüyoruz. Sonuçlanan dosyalara 15 milyon lira ceza kestik. 100’den fazla dosyada inceleme sürüyor. Çok büyük cezalar da yolda. İçimizdeki çürük elmaları temizleyeceğiz. Türk pasaportunun bu manipülasyonlara alet olmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi. 2022’de vatandaşlık için yaklaşık 5.5 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığı söyleyen Bahçeci, bu yıl ise yaklaşık 3.5 milyar dolar seviyesinde gayrimenkul satışı yapıldığını belirtti.
#Türkiye Değerleme Uzmanları BirliğiKonut aidatlarındaki fahiş artışlar sektör profesyonellerini ve kamuyu harekete geçirdi. Sorunların çözümü için düzenlenen çalıştayda bir araya gelen kamu-özel sektör temsilcileri yol haritasını belirlendi. Site yöneticilerine sertifika şartı ve adli sicil kontrolü getirilmesi, gelir-giderlerin kamu tarafından denetlenmesi planlanıyor.
#KonutYILIN ilk altı aylık döneminde yabancıların vatandaşlık almak amacıyla Türkiye’de yaptıkları gayrimenkul yatırımlarına mercek tutuldu. Bu dönemde yabancıların Türkiye’de yaptıkları 22 bin 350 gayrimenkul yatırımının yüzde 18.6’sının vatandaşlık edinimi amacıyla olduğu belirlendi.
#Konut AlımlarıYabancı yatırımcıların 2022 yılı ilk 6 ay verileri ile 2023 yılı aynı döneminde Türkiye’de gerçekleştirdikleri gayrimenkul alımlarını inceledi. Tapu yabancı işler daire başkanlığı verilerine göre; 2022 yılı ilk 6 ay sonunda 4 milyon 883 bin 482 metrekare olan yabancıların gayrimenkul edinimleri 2023 yılı aynı döneminde yüzde 50 azalarak 2 milyon 422 bin 222 metrekare oldu. Satış adeti ise 41 bin 531’den 22 bin 350’ye gerileyerek yüzde 46 azaldı.
#KonutAsgari ücrete yapılan yüzde 34’lük zam konut aidatlarına da yansıyacak. En önemli gider kalemi olan personel maaşları nedeniyle aidatlar yükselecek. Yüzde 30 civarı artışın makul olduğunu belirten sektör temsilcileri, bunu fırsata çevirip fahiş artış yapanlara karşı vatandaşları uyarıyor.
#Asgari ÜcretKonut aidatları aile bütçelerini zorluyor. Son bir yılda İstanbul’da aidatlar ortalama yüzde 77 artarken, birçok ilçede zam oranı yüzde 100’ü aştı. Merkezi ilçelerde 100 metrekarelik bir evin ortalama aylık aidatı 1.300 ila 2 bin 600 lira bandında değişiyor. Merkeze uzak ilçelerde dahi en düşük aidat bedeli 500 liraya ulaştı. Lüks sitelerde istenilen rakamlar 12 bin liraya kadar çıkıyor.
#Konut AidatıKahramanmaraş merkezli deprem sonrasında 10 ilde konutlar yıkıldı ya da hasar aldı. Bu durumu fırsat bilen çevre illerdeki kiralık ev sahipleri kiraları 4 bin liradan 15 bin liraya kadar yükseltti. Ev fiyatları da orantısız olarak yükseliş gösterdi. Emlakçılar mal sahiplerinin fiyatları yükseltmesine tepki gösterirken TÜGEM Temsilcisi Ümit Mete "Ev tedarik edemiyoruz, çok afaki rakamlar var. Kiralar 5 binden 10 bine, 15 bine çıktı. 5 milyona satılan evler 15-20 milyon oldu, abartmıyoruz. Biz söylemeye utanıyoruz" dedi.
#DepremAsgari ücret zamlarından sonra artan personel giderleri ve yükselen faturalar apartman ve site aidatlarında artışa neden oldu. Aidatlara yılda bir kez zam yapılırken, bu yıl ara zam da uygulandı. Gelen zamlara itiraz eden malikler toplantı talebinde bulunup tasarruf tedbirleri isteyebilir. Giderlerin kalem kalem incelenmesi de önemli. Çünkü her gider kiracıdan alınamaz. Asansör değişimi, dış cephe boyama gibi demirbaş harcamaları mülk sahibi öder.
#SiteMarmara Bölgesi’ni çepeçevre kuşatan ve Ege Bölgesi’yle birleştiren “1915 Çanakkale Köprüsü, Malkara- Çanakkale Otoyolu” projesi, hem Çanakkale'de hem çevre illerde Türkiye sanayisine, turizmine, ticaret hacmine ve ulaşım altyapısına katkı sağlayacak. İstanbul’un, Avrupa ve Anadolu arasında üstlendiği ağır transit trafik yükünün hafiflemesi hedeflenirken köprüyle beraber İstanbul merkezli trafik yükünün de Marmara Denizi’nin batı kıyısından güney yönüne doğru dengeleneceği öngörülüyor. Bu da bölgeden 1915 Çanakkale Köprüsü'yle turizmden lojistiğe, gayrimenkulden ihracata kadar birçok açıdan Türkiye'nin ekonomisi katkı sağlanacağı anlamına geliyor.
#1915 Çanakkale KöprüsüTürkiye'de arsa ve arazi fiyatlarında artış yaşanırken bazı bölgeler ön plana çıktı. Özellikle bölgedeki projeler ve imar durumu arsa fiyatlarındaki gelişmeleri etkiledi. Ancak yatırım yaparken yine de dikkat edilmesi gereken önemli detaylar bulunuyor. İşte bu yaz değerlenecek bölgeler, yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenler...
#ArsaTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yabancılara yapılan konut satışları 2021 yılı aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 77,1 arttı. Yabancı yatırımcılar konut alımında en çok İstanbul, Antalya ve Ankara’yı seçerken, tercih ettikleri ilçeler de belli oldu.
#Türkiye İstatistik KurumuMetaverse çılgınlığı tüm hızıyla sürüyor. Özellikle son günlerde metaverse dünyasında satılık arsalar popüler olmaya başladı. Metaverse arsalar bir yatırım aracı mı yoksa tamamen dolandırıcılık mı? Uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye özel değerlendirdi...
#Metaverse2022 konut piyasası için hareketliliğin devam etmesi beklenirken, yapılan projelerle bazı bölgeler değerine değer katacak. İşte değerlenecek il ve ilçeler için tahminler ve satın alım noktasında dikkat edilmesi gerekenler...
#Konut PiyasasıKonut fiyatları bir süredir yükseliş trendi içinde. Faiz indiriminin fiyatlardaki etkisinin ne olacağı merak konusuyken uzmanlar da bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Faiz indiriminin artışta etkisi olduğunu düşünenlerinin yanı sıra maliyetlerin de fiyatları etkilediğini düşünenler de var. Peki fiyat artışı devam edecek mi? Faiz indirimiyle vatandaşın cebinde ne kadar kalacak... İşte merak edilen soruların yanıtı...
#Konut FiyatlarıTiny House'ların popülerliği son yıllarda artış gösterirken, pandemiyle en çok tercih edilen yaşam alanları arasına girdi. İstanbul’un birçok yerinde Tiny House alanları tercih edilirken, bunlara Ankara, Sakarya, Kocaeli, Balıkesir, Bursa, İzmir, Çanakkale ve Muğla da eklendi. Arsa alımının şart olmadığı Tiny House'ların önemli bir özelliği de vergisiz olması.
#Tiny HousePandemi sürecinde birçok insan şehir hayatından kaçış içerisine girdi. Kimileri ise evden çalışma sebebiyle kendilerine farklı mekanlarda yer arayışına girdi. Hobi bahçelerine olan ilgi de bu şekilde arttı. Hobi bahçelerinde fiyatlar 50 bin TL'den başlarken, yıllık fiyatları 1.000 TL'den başlangıç gösteriyor. Kriterlerine göre değişkenlik gösteren hobi bahçeleriyle ilgili işte detaylar...
#Hobi Bahçeleri